Sygeplejersken
Sundhedssystem i ruiner
Yemen. Lukkede hospitaler, manglende udbetalt løn til landets sygeplejersker og mangel på medicin er nogle af de konsekvenser, den politiske konflikt i landet har medført. Befolkningen i Yemen har i mange år haft et sundhedssystem, der ikke fungerer.
Sygeplejersken 2017 nr. 12, s. 56
Af:
Diana Mammen, journalist
Mere end halvdelen af Yemens sundhedsfaciliteter fungerer ikke på grund af enten ødelæggelser eller mangel på medicin og personale. Det står der i den seneste kriseinformation om Yemen fra september 2017 fra Læger uden Grænser (MSF).
Spørger man Joshua Sabih, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, så er årsagen den mangeårige krig i landet.
"Den politiske kontekst er vigtig at belyse for at kunne besvare, hvorfor sundhedsstrukturen ikke længere eksisterer i landet," siger han og giver en kort forklaring på konflikten, der både har lokale, regionale og internationale rødder.
Læs også: På job mellem krig og kolera
"Man havde håbet, at situationen i Yemen ville blive bedre efter det Arabiske Forår i 2011. Men sådan skulle det ikke gå. Saudi-Arabien og Iran var ikke klar til at slippe taget i landet. Derfor er der opstået en konflikt, hvor to forskellige grupper bekriger hinanden på vegne af de to magter. Iran støtter den shiamuslimske Houthi-bevægelse, som i 2014 fordrev præsident Ali Abdullah Saleh fra præsidentpaladset. Det udløste den krig, som raser i dag. I stedet blev der indsat en ny præsident, Abdrabbuh Mansour Hadi, som Saudi-Arabien støtter. Udover det så giver krigen også plads til islamistiske grupper, og både al-Qaeda og Islamisk Stat opererer i landet," forklarer Joshua Sabih og påpeger, at konflikten går ud over lokalbefolkningens basale behov som mad, uddannelse og sundhed. Derfor er yemenitterne afhængige af at få hjælp udefra.
Befolkning: 27,4 mio.
20,7 mio. mennesker har brug for humanitær hjælp eller beskyttelse
8.053 civile er døde, og mere end 45.000 er såret som følge af konflikten
1.900 ud af 3.507 sundhedsfaciliteter i 16 af Yemens regioner er enten delvist fungerende eller helt lukket
64.357 civile er blevet behandlet af Læger uden Grænser grundet krig og vold
Kilde: OCHA, WHO og kriseinformation fra Læger uden Grænser, september 2017
Udenlandsk hjælp er nødvendig
1.600. Så mange medarbejdere har MSF i Yemen, og de er ikke de eneste nødhjælpsorganisationer, som er til stede i det krigsramte land. Men det er der også brug for. Da Anni Fjord var i Yemen, havde hun en klar fornemmelse af, at det var svært at skaffe nok uddannet personale såsom sygeplejersker, da alt skulle gå utrolig hurtigt, da først koleraepidemien brød ud.
"Den overordnede koordinering var meget mangelfuld i starten. Ingen vidste, hvem der arbejdede hvor og hvordan," fortæller hun. Anni Fjord arbejdede dog sammen med over 300 lokaltansatte og fire andre udlændinge fra Indien, Canada, Filippinerne og Kenya.
En af årsagerne til manglen på personale er, at mange af de lokale sygeplejersker ikke får løn. MSF anslår, at konflikten er skyld i, at op mod 1,25 mio. offentligt ansatte ikke er blevet betalt siden august 2016.
Joshua Sabih fortæller, at Yemen altid har været et fattigt land, men før borgerkrigen brød ud, var landet i det mindste åbent for international hjælp.
Det har været svært at få adgang til landet, og Anni Fjord skulle da også have været i Yemen og hjælpe allerede i foråret 2017. Efter koleraepidemien brød ud, var det dog lettere at få adgang til det krigsramte land, som i dag er afhængige af at få hjælp.
Læs mere om Læger uden Grænser og om Læger uden Grænser i Yemen