Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rygerum fungerer i Hamborg

Konsekvens. Der er mange forskellige måder at tackle problemerne med stofindtagelsesrum på. I Hamborg har man grebet det anderledes an end i København.

Sygeplejersken 2018 nr. 3, s. 56

Af:

Emil Helweg Foget, journalist

spl3-2018_h7_hamburg

Der er ingen decideret opskrift på succes, når det kommer til at åbne et nyt stofindtagelsesrum. På Drob Inn i den nordtyske by Hamborg har man de samme problemstillinger som i Danmark, men har tacklet dem på en anden måde.

Modsat København er der fire stofindtagelsesrum i tre meget forskellige områder af byen. Der sker i gennemsnit 600-700 stofindtag om dagen.

Vold og trusler i fixehuset

I Hamborg har man en lang tradition med stofindtagelsesrum og åbnede det første i 1998. Det fungerer stadig, og der er plads til fem rygere, 10 fixere og lidt over 500 af byens stofindtag finder sted her. Maren Winter, der er socialpædagog, arbejder på Drob Inn:

"Visdommen ramte os ikke over natten. Det er vigtigt at huske, når man kigger på de to byer," siger Maren Winter.

"Vi startede med at være rimelig lempelige, men med tiden har vi fået strengere regler, for at beskytte ikke-voldelige klienter og personalet," tilføjer hun.

I dag har stedet 5-10 trusler på en måned, og under fem seriøse angreb om året.

Reglerne udmønter sig oftest i bortvisninger af forskellig varighed. Det kan være bare for en dag eller flere uger, alt efter hvor seriøst det er. Trusler og vold mod personalet giver omkring seks måneders karantæne fra stofindtagelsesrummene. Med mulighed for at forkorte, hvis brugeren kommer og får en snak og viser, at personen har ændret sig.

"Det har skabt et selvforstærkende miljø, hvor de andre brugere ofte stopper problemerne, før de starter, fordi de sætter pris på et roligt miljø, hvor de føler sig værdige. Samtidig kender brugerne personalet så godt, at de beskytter deres rådgiver," siger Maren Winter.

I Hamborg er man lykkedes med at holde fast i næsten den samme kerne af medarbejdere over de seneste 20 år.

"Jeg har kendt de fleste af vores nuværende brugere i mere end fem år. Oveni har vi en café, der køer i alle husets åbningstider, hvilket har givet os et sted at small-talke og lave relationer, siger Maren Winter.Det har været nemmere for os at skabe relationer til brugerne, netop fordi det er et lille sted."

Det er ifølge ledelsen på H17 ikke planen, at man vil følge Hamborgs eksempel med konsekvenser for brugerne, da man er et såkaldt lavtærskeltilbud, hvor der skal være plads til alle.