Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skiftedag: "Mange får først hjælp inden for hegnet"

Vi sygeplejersker har en meget selvstændig og koordinerende funktion i sundhedsafdelingen.

Sygeplejersken 2019 nr. 13

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

SandraBuchholtzSP56197F
Sandra Grøn Buchholtz, 32 år

Nyt job: Januar 2019 i Jyderup Fængsel, som i løbet af 2021 skal være et fængsel kun for kvinder.
Kom fra: To år på Psykiatrisk Akutmodtagelse i Slagelse.

“Det her er virkelig en niche inden for sygeplejen. Det var det første, jeg tænkte, da jeg så stillingen.

Der bliver ikke slået mange sygeplejejob op inden for kriminalforsorgen. Så jobbet er helt specielt. I 2021 skal fængslet ovenikøbet omdannes til kvindefængsel med plads til ca. 140 kvinder – så der er tale om en niche af et nicheområde.

De sikkerhedsmæssige rammer i et fængsel kan til tider være problematiske, når det handler om at skabe lighed i sundhed. Og det kan være en udfordring, som jeg synes er spændende i sig selv. På hospitalet sørger man for at yde den hurtigste og bedst mulige behandling.

Men her i fængslet kan det ikke altid lade sig gøre. Når de indsatte på den lukkede afdeling f.eks. har en tid hos en speciallæge, skal deres indstilling til udgang først høres hos politiet, inden der kan gives godkendelse til udgangen. Derefter bliver samme indsat fulgt af tre betjente ved selve udgangen ud af fængslet. Vi kan også risikere, at udgangen bliver afvist.

Så vi skal i den grad argumentere for vores visiteringer. Og det giver mening. For vi er i et fængsel. Men vi er sygeplejersker, og vi er her for at sikre de indsattes sundhed.

Den her forhaling kan godt give kontroverser mellem de indsatte og os. Men jeg føler mig ikke utryg. De indsatte er jo normale, rare mennesker, men hvis vi pludselig skulle stå i en opkørt situation, kan vi til enhver tid tilkalde fængselsbetjentene via vores overfaldsalarmer.

Mange af de kriminelle lever et hårdt liv med misbrug. Når de er uden for hegnet, er de ikke altid så gode til at gå til lægen.

Ofte har de kroniske sygdomme, og tit får de først rigtig hjælp her inden for hegnet. Her opstarter vi behandling af deres sygdomme, behandler småskader, doserer medicin og har konsultationer med de indsatte.

Vi sygeplejersker har en meget selvstændig og koordinerende funktion i sundhedsafdelingen. Det er f.eks. os, der visiterer de indsatte til læge og koordinerer samarbejdet med vores forskellige tværfaglige samarbejdspartnere. Det brede spektrum inden for sygeplejen i fængslet var også noget af det, der tiltalte mig ved stillingen. For jeg kunne godt tænke mig mere praksiserfaring.

Med kvindefængslet bliver det nemmere at målrette den gynækologiske behandling og samle de mange problematikker og indsatser, der handler om prævention, abort og graviditet.

De gravide kvinder føder ude på en fødeafdeling, men kan godt have barnet i fængslet i den første levetid – så længe barnet ikke lider skade.

Og her hjælper vi dem med at få en god start. Men det nye kvindefokus kræver efteruddannelse. For det lægger op til en specialisering af sygeplejen. Det er spændende at være med til en udvikling inden for noget, som ikke før er prøvet i Danmark.”

Savner du inspiration til karrieren?

Hent råd og vejledning om karriere og jobsøgning på dsr.dk. Som medlem kan du booke tid til personlig sparring om jobsøgning, efter- og videreuddannelse eller karrieremuligheder.

Læs mere på dsr.dk/job-og-karriere