Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

5 til ferien

Den vanskelige kærlighed og det umilde liv. Vækst, udvikling og afvikling. Det er temaer i denne sommers ”Fem til ferien”. Hvis ikke kufferten skal blive for tung, er e-bøger en mulighed i de fleste tilfælde.

Sygeplejersken 2019 nr. 8, s. 42-43

Af:

Jette Bagh, fagredaktør, Sygeplejersken

2019-8_ferieboeger_oploeft

Hestehullerne

Tina Månsson
Hestehullerne
Gyldendal 2019, 172 sider – 199,95 kr. (vejl.)

På Næsset bor en gruppe mennesker, som bliver beskrevet i denne bog. Fortællerne er gamle mænd, som snart skal dø, og det ved de udmærket. I den indledende tekst gør de rede for deres ærinde: at fortælle for at leve en stund endnu – og så går det ellers løs. Beskrivelserne begynder med Irving, hvis mor rejste fra Næsset, da Irving var syv år.

For at straffe moderen krævede faderen, at Irving blev hos ham og ikke fulgte med moderen til Norge. Senere drog Irving til hovedstaden og blev kemiingeniør, men vendte tilbage til Næsset, hvor Nina er ekspedient i sine forældres bageri. Nina, som var den eneste, der var venlig imod Irving i folkeskolen og tilbød ham selskab og ro.

Men fortiden spøger, og Irving kan ikke give sig hen til Nina, og det er så sørgeligt, så sørgeligt. Bogen fortæller om mange andre interessante menneskeskæbner, og forfatterens levende beskrivelser af livet på Næsset betyder, at bogen bliver læst hurtigt og med glæde

Tøsen fra Stormyrhuset

Selma Lagerlöf
Dunungen og Tøsen fra Stormyrhuset
To fortællinger om kærlighed
Gyldendal 2015, 164 sider – 199,95 kr. (vejl.)

To fortællinger om kærlighed skrevet af forfatteren, som modtog Nobelprisen i litteratur i 1909.

Den tid, novellerne foregår i, var en anden, men emnerne er eviggyldige. Tiltrækning, kærlighed, valg, samvittighed. Jeg læser med interesse, både fordi den historiske kontekst er oplysende, og fordi den følelsesmæssige udvikling, som hovedpersonerne gennemgår, er elementært spændende.

Vil personerne træffe de gode, de rigtige valg? Indimellem tvivler jeg, indimellem håber jeg, og til slut … Beskrivelserne af de ordentlige og redelige mennesker, som fortællingerne bringer frem på sidelinjen, er opbyggelige og viser, at opfattelsen af moral og godhed er uændret, siden novellerne blev skrevet i 1894 og 1908. Og at handlekraftige kvinder til alle tider findes og træder i karakter.

Selma Lagerlöf skriver, så læseren selv må lægge til og trække fra, ikke alt bliver fortalt direkte. Og det er virkningsfuldt.

Asymmetri

Lisa Halliday
Asymmetri
Politikens Forlag 2018, 292 sider – 250 kr. (vejl.)

En krævende roman, skrevet af en sympatisk og flittig amerikansk kvinde, gift med en brite og bosat i Rom. Måske en del af årsagen til det store udsyn. Hun optrådte på Bogforum i 2018, hvor jeg hørte hende fortælle om ”Asymmetri”. Hun bruger meget tid på research, og det mærkes.

Bogen falder i tre dele. Første del beskriver et forhold mellem en 25-årig redaktionsassistent og en berømt forfatter. Anden del handler om en økonom, som bliver tilbageholdt i Heathrow lufthavn i 24 timer, mens han er på vej til Kurdistan for at finde sin bror. Tredje del beskriver et radiointerview med den berømte forfatter fra bogens første del, og her smelter hovedpersonerne fra bogens tre dele sammen, eller deres indbyrdes forbindelse bliver tydeligere.

Lyder det uoverskueligt? Læs alligevel og bliv meget klogere på ordet asymmetri. Både i et overordnet og i et mellemmenneskeligt perspektiv. Genlæs om nødvendigt.

Det bliver ikke væk

Jørgen Leth
Det bliver ikke væk
Digte
Gyldendal 2019, 57 sider – 149,95 kr.

”Gå med stok, men ikke over stok og sten
Ikke falde, for enhver pris ikke falde”

Sådan skriver 82-årige Jørgen Leth i ”Nyt gådigt”, som handler om alderdommens forfald og angsten for at falde.

Det er sjældent, man læser gamles egne tanker om den ydmygelse, det er, pludselig at befinde sig med næsen mod jorden og den afhængighed af andre, som situationen kræver. I digtet ”Faldet” vender Leth tilbage til emnet.

”Pludselig falder jeg og ligger på vejen
På den poetiske asfalt bestrøet med sand”

Afslutningen på digtet lyder:
”To par hænder rækkes frem
Jeg tager dem og står igen.”

Der er heldigvis hjælp at få, men senere i bogen lyder det ”jeg må ikke bevæge mig ud i verden, uden at være ”ledsaget”. Det vil være uansvarligt.”

Erkendelserne om fortid og nutid vokser i antal. Og Jørgen Leths bog kan læses som et følsomt supplement til sygeplejerskers forskning i fald. At holde balancen er essentielt for at undgå den position, som betyder, at andre må træde til. Balance er værdighed. Hvad enten man er 82 eller 32.

Normale mennesker

Sally Rooney
Normale mennesker
Rosinante 2019, 280 sider – 300 kr. (vejl.)

Marianne og Connell går i skole sammen i en lille by i Irland, men pga. klasseforskellen mellem dem og deres meget forskellige opvækst og levekår er det ikke en mulighed at vise klassekammeraterne, at de er blevet kærester.

Connells mor Lorraine, der er alene, gør rent i Mariannes hjem to gange om ugen, og Connell henter hende. På den måde lærer de to klassekammerater hinanden at kende, og det er sådan, de bliver kærester.

Connell ved ikke, hvem hans far er, og han er i øvrigt ligeglad. I Mariannes hjem bor advokatmoderen med sin advokatmand, som ikke er Mariannes far, men Marianne ser ikke meget til nogen af dem.

Hendes bror er blot et irritationsmoment, og hun lever tilbagetrukket, passer på sig selv og har ingen venner. Men forholdet til den populære Connell ændrer livet for begge de unge, som vi følger fra det sidste skoleår og op gennem studieårene.

Bogen handler om unge og ungdomsliv, kærlighed, sex, venskab, vækst og udvikling. Dejlig og let at læse.