Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2019 nr. 8

Læs online Download
0819_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med: Pernille Krog Toft

”Min passion er skønhed, og det er helt fantastisk at kunne bruge min uddannelse og faglige viden om huden og specielt ansigtets kar og muskulatur til at udvikle og fremhæve skønhed.”

Aktuelt

Tema: Medicinhåndtering

Forskellige IT-systemer og afbrydelser er gift for FMK

Ajourføring af det fælles medicinkort (FMK) og dosering af medicin ved udskrivelse involverer minimum to IT-systemer, som nogle gange taler forbi hinanden. Dertil kommer læger, sygeplejersker og farmakonomer, som skal have tid og ro for at lykkes. Begge dele er under pres mange steder i dag, hvilket ofte resulterer i mangelfuld opdatering af FMK og medicinlister.

Ingen panik, selvom syv piller bliver til ni

Første besøg af sygeplejersken og medicinafstemning i borgerens eget hjem senest 24 timer efter udskrivelse sikrer, at borgere med medicinindsats i Mariagerfjord Kommune nu får den korrekte medicin efter indlæggelse.

Stuegangsskema og farmakonomer hjælper til korrekt medicin

I løbet af fire måneder har medarbejderne på medicinsk sengeafsnit M1, Aalborg Universitetshospital Hobro, halveret antallet af utilsigtede hændelser i forbindelse med medicinhåndtering ved udskrivelse. Læger og sygeplejersker får nu assistance af farmakonomer, og kommunikationen mellem M1 og patienternes hjemkommuner er løftet.

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Kollektiv akademisk vejledning", "Sorg, mit barn - om at miste et ufødt barn", "Det midtjyske rigshospital - Viborg Sygehus 1889-2011" og "Geriatri - en grundbog i sygeplejen".

5 til ferien

Den vanskelige kærlighed og det umilde liv. Vækst, udvikling og afvikling. Det er temaer i denne sommers ”Fem til ferien”. Hvis ikke kufferten skal blive for tung, er e-bøger en mulighed i de fleste tilfælde.

Forløbskoordinatorer

Vigtig funktion med mange navne

Et kompliceret sundhedsvæsen kræver masser af koordinering for at sikre patienter og pårørende et godt forløb. Koordinerende sygeplejersker spiller en stor rolle i dette arbejde. I starten af juni mødtes de i et landsdækkende netværk for at udveksle erfaringer.

Historie

Bodil Lund: Hjertet i mørket

Som barn ville Bodil Lund være sygeplejerske i Afrika, men skæbnen ville, at hun blev oversygeplejerske i Skodsborg. Lige indtil Ugandas berygtede diktator Ida Amin blev væltet. Det blev starten på en lang karriere inden for nødhjælp, som også har sendt bragt hende ud i situationer, hvor hun har skullet slå maskingeværer ud af hænderne på soldater og skjule en ugandisk ambassadør i Danmark. Læs den utrolige historie .

Udsultning

De kæmpede med næb og kløer i Skejby

Bebudede besparelser på 425 millioner og uforudsete flytteudgifter på en milliard kroner har sat de ansatte på Aarhus Universitetshospital under pres. Kampen mod nedskæringerne bør være et fællesanliggende, mener FTR Jacob Gøtzsche og FTR-suppleant Susanne Diener.

Folkemøde 2019

Debat