Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

23 fra samme afdeling har sagt op

Næsten halvdelen af sygeplejerskerne på intensivafsnittet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde har de seneste seks måneder opsagt deres stilling. Det sker i kølvandet på corona og ny leder.

Sygeplejersken 2020 nr. 12, s. 8

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

spl12-2020_akt-opsagt

23 sygeplejersker har det seneste halve år sagt deres job op på intensivafsnittet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Først sagde seks op. Så yderligere seks. Og måneden efter syv. De sidste har sagt farvel de seneste måneder. Nogle sagde op uden at have andet på hånden.

Mange havde flere års erfaring.

Inden opsigelserne var de 52 sygeplejersker på afdelingen.

Det begyndte, efter at afdelingssygeplejersken gik på pension i marts, og en ny kom til, som i forvejen var afdelingssygeplejerske på intensiv i Køge. Nu skulle hun lede begge afsnit. Samtidig blev sygehuset udnævnt til regionens coronahospital, og det væltede ind med patienter.

Tillidsrepræsentant Anne Kochen fortæller:

”Vi fik 120 nye sygeplejersker alle mulige steder fra, som skulle hjælpe os. Vi skulle oplære dem samtidig med, at vi havde ansvar for ekstra patienter. Vi oplærte dem døgnet rundt. Selv i nattevagterne. Det var hverken sjovt for os eller dem.”

Flere weekendvagter

Situationen kaldte på en synlig leder, men sygeplejerskerne oplevede det modsatte fra den nye afdelingssygeplejerske.

”Hun flyttede ind på kontoret og lukkede døren. Hun gjorde ikke noget for at finde ud af, hvem vi var. Der var ingen anerkendelse eller synlighed. Vi vidste ikke, hvor vi havde hende,” fortæller en af de sygeplejersker, der har sagt op.

Anne Kochen supplerer:

”Vi oplevede en leder, som ikke lyttede, når vi sagde fra og kom med andre forslag.”

Derfor slog det ekstra hårdt, da ledelsen sløjfede de fastansattes ordning med at arbejde hver 3. og 4. weekend. I stedet skulle de arbejde hver 2. weekend, som de nye hjælpere var blevet pålagt.

Opsigelserne begyndte, da coronabølgen lagde sig og medførte mangel på kolleger.

”Jeg kunne ikke sove om natten. Jeg var bekymret for min næste vagt. Nogle gange var man alene med 1-2 vikarer og en FADL-vagt, der ikke må give medicin. I starten sagde jeg, at mig skulle de ikke få ned med nakken. Men efter tre måneder besluttede jeg, at jeg ikke ville spilde mit krudt på det her og sendte min første jobansøgning. Siden har jeg sovet godt igen,” fortæller sygeplejersken, der har sagt op.

”Nåede ikke at opbygge tillid”

Den omtalte afdelingssygeplejerske ønsker ikke at udtale sig, men ledende oversygeplejerske Dorthe Bruun Jacobsen siger:

”Det er rigtig bekymrende, når så mange siger op, og det er vi selvfølgelig kede af. Det sker i kølvandet på corona, som gav mange store ændringer på kort tid. F.eks. med stort indlån af nyt personale, der skulle læres op. Det trak veksler på det faste personale, der samtidig fik en ny leder, som de ikke nåede at opbygge tillid til, før det gik løs med corona,” siger hun og fortsætter:

”Det er heller ikke rart for sygeplejerskerne, at de mister deres vagtordning. Heldigvis er den nu oppe at stå igen, og vi er godt i gang med at få afsnittet på fode igen.”

Hvad angår utilfredsheden over ikke at føle sig hørt, fortæller Dorthe Bruun Jacobsen, at der er møde om emnet og den samlede situation den 8. oktober.