Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2020 nr. 12

Læs online Download
sy1220_forside - magasinforsiden

Aktuelt

"Det er aldrig den enkeltes ansvar"

Sexchikane og uønsket seksuel opmærksomhed må og skal ikke være et tabu. “Det væsentligste er, at vi skaber en åben dialog på arbejdspladserne,” siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard

23 fra samme afdeling har sagt op

Næsten halvdelen af sygeplejerskerne på intensivafsnittet på Sjællands Universitetshospital i Roskilde har de seneste seks måneder opsagt deres stilling. Det sker i kølvandet på corona og ny leder.

Bedre liv med en skridttæller

Et rehabiliteringsforløb målrettet patienter med åreforkalkning i benene har god effekt på gang­distance og livskvalitet. Det er afgørende, at gangtræningen er varieret og indeholder elementer af leg og konkurrence.

Betydning af sygepleje skal dokumenteres

Søg støtte fra Dansk Sygeplejeråds sygeplejefaglige forskningsfond, som støtter ny forskning, der kan dokumentere, om og hvordan sygepleje har betydning for borgere og patienter.

Tema: Plejehjem

"Sæt plejehjemmene fri"

Sygeplejerske May Bjerre Eiby vist, at det er muligt at gå nye veje inden for den offentlige ældrepleje.

"Vi erstatter medicin med omsorg"

I et oprør mod et plejehjemssystem, der reproducerer sig selv, har sygeplejerske May Bjerre Eiby skabt sit eget plejehjem. I en ny bog ’Omsorgsmanifestet’ forsøger hun at guide til, hvordan man gennem selv små forandringer kan arbejde for at skabe verdens bedste plejehjem. Også i den offentlige sektor.

Man skal ikke frygte at komme på plejehjem

Der er bred enighed om, at den nuværende ældreomsorg og -pleje på landets plejehjem ikke er god nok. Der mangler hænder, viden og kompetencer, og pårørendeklager bliver ikke taget alvorligt.

Forsker: Magten i plejen undervurderes

Man skal være uddannet for at kunne begå sig i de etiske grænsesituationer, der opstår, når man tager tøjet af et andet menneske eller taler om blødninger, smerter og afføring, siger sygeplejeforsker Bente Martinsen. Hun foreslår universitetsplejehjem.

Relationen først

Stor trivsel og arbejdsglæde. Få konflikter. Glade pårørende. På Vejerslev Ældrecenter sætter personalet relationen før opgaven. “Når relationen er tryg, så glider alt nemmere,” forklarer centersygeplejerske Lene Amby.

Vi er en slags højskole for ældre

En meningsfuld hverdag, aktiviteter og masser af frisk luft. Det er nogle af de ingredienser, der skal til for at skabe et godt plejehjem. Det kræver fastansatte sygeplejersker, et tillidsfuldt arbejdsmiljø og en værdibærende leder, mener sygeplejerske og forstander på Danske Diakonhjem Dalsmark Plejehjem i Gråsten.

Sygeplejersker højner kvaliteten

På Louise Mariehjemmet betyder tilstedeværelsen af sygeplejersker, at plejegruppens samlede kvalitet løftes. Derudover medvirker sygeplejerskerne til at undgå unødvendige indlæggelser, ligesom de gør det muligt for beboerne at være syge og dø i hjemlige omgivelse på plejehjemmet i stedet for i en hospitalsseng.

"Trygheden er det vigtigste"

Tre beboere på Louise Mariehjemmet i Brønshøj fortæller, hvad de sætter mest pris på ved livet på plejehjem. Her Tove Christensen.

Fra plejehjem til livsglædehjem

Fra beroligende medicin til kat og kaniner. Lund Sykehjem er et af Norges såkaldte livsglædehjem, der sætter de livsbekræftende oplevelser for den enkelte beboer i centrum.

I HVERT NUMMER

Hørt: Prisen for måske at få corona er for stor

Regeringens coronastrategi har for store omkostninger. Det mener sygeplejerske ved Hospice Djursland Mette Gammelgaard. Hun peger på, at vi tilsidesætter livsvigtige relationer for mennesker i den sidste fase af deres liv. De risikerer at dø uden deres nærmeste omkring sig.

Leder: Vi skal udnytte momentum

"Debatten vidner desværre også om et fravær af erkendelse af tilstanden blandt beboere på plejehjem og i ældreplejen generelt."

Observation: Timeout

”Berøring lindrer og skaber tillid. Den påvirker vores trivsel og sundhed. Netop derfor er massage et oplagt redskab for sygeplejersker.”

Anmeldelser

Anmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Aktionsforskning i sundhedsvæsenet", "Kulturmøder i sygeplejen" og "Sundhedsfremme i kommuner og lokalsamfund" samt Sygeplejersken Podcast nr. 1: "Den svære samtale".

Forebyggelse

Neuroblomst og actioncard forebygger vold

Få simple værktøjer kan forebygge en stor del af den vold og de trusler, sygeplejersker bliver udsat for fra patienter. Det har man lært på Afdeling for Hjerne- og Nervesygdomme på Herlev Hospital, efter afdelingen for to år siden fik et påbud af Arbejdstilsynet.

Test

Test din viden (12/2020): Vitaminer og mineraler

Efterår og vinter med Covid-19 som en fortsat trussel mod helbredet. Ud over at efterleve anbefalingerne fra myndighederne er sund og varieret kost væsentlig for immunforsvaret, bl.a. er der indikationer på, at D-vitamin og zink er vigtigt.

Medlemsservice

Athena Prisen

De nominerede er ...

En engel og en app. Lysbehandling til nyfødte, plastsortering og elektronisk monitorering af håndhygiejne. Sådan lyder de korte overskrifter på de fem sygeplejefaglige indsatser, som en faglig dommerkomite har nomineret til Dansk Sygeplejeråds nye faglige pris, Athena Prisen.

Debat

2020 Year of the Nurse