Sygeplejersken
Covid-19: Rammer vidt forskelligt
Coronavirus påvirker de mennesker, den rammer, meget forskelligt. Langt de fleste har ingen symptomer, men mange bliver syge. Også sygeplejersker, der fortæller om alt fra trykken for brystet, vanvittig hovedpine og tab af lugte- og smagssansen.
Sygeplejersken 2020 nr. 6, s. 47-49
Af:
Kristine Jul Andersen, journalist
45 pct. af sygeplejerskerne er i høj grad (16 pct.) eller i nogen grad (29 pct.) bekymrede for selv at blive smittet med Covid-19.
Kilde: En panelundersøgelse gennemført af DSR Analyse og MEGAFON april/maj 2020.
Langt de fleste, der bliver smittet med corona, har ingen symptomer. Det er én af de ting, man ved. Og det blev for nyligt bekræftet, da de hospitalsansatte medarbejdere i Region Hovedstaden i midten af april fik taget en antistoftest på Covid-19 og samtidig spurgt, om de havde haft nogle af de gængse symptomer.
”Halvdelen af dem, der havde dannet antistoffer for Covid-19, havde ikke haft nogen symptomer. Og resten havde haft symptomer i forskellige grader.”
Det fortæller Thomas Benfield, der er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital.
”Af undersøgelsen fremgik det også, at det hyppigste symptom er tab af smags- og lugtesans. Det hører jo til den milde ende, men det er noget, der er kommet bag på mange,” fortæller han.
Det gjorde det også på sygeplejerske Cecilie Simone Kristensen, sygeplejerske på Hillerød Hospital, da hun var syg med Covid-19.
”Jeg stod i badet, og pludselig slog det mig, at jeg ikke kunne dufte min shampoo. Det var så underligt. Så jeg gik ud og fandt et hvidløg og prøvede at lugte til det. Men jeg kunne ingenting lugte. Og det var det samme med smagssansen,” fortæller hun.
En lignende oplevelse havde sygeplejerske Sandra Joy Pindstofte, der arbejder på sygehuset i Holstebro. Efter at have ligget syg med corona i en uge, får hun så meget energi, at hun vil gøre lidt rent.
”Da jeg tager proppen af Ajax-flasken, er det første jeg tænker, at den er for gammel. For den lugtede ikke af noget. Så prøvede jeg at dufte til de andre Ajax-produkter. Men jeg kunne ingenting dufte. Det var så mærkeligt,” fortæller hun.
”Jeg kunne ingenting”
De har begge fået sanserne tilbage igen, men de er i tvivl om, om det er på højde med tidligere. Det har dog langt fra været det værste ved deres sygdomsforløb. For Cecilie Simone Kristensen startede det som en influenza.
”Jeg var øm i musklerne. Var sløj og havde hovedpine. Og efter et par dage blev jeg testet for Covid-19. Den var positiv. Efterfølgende tiltog hovedpinen. Jeg har aldrig oplevet noget værre. Det føltes, som om mit hoved var ved at eksplodere. Det sad over det hele. Foran, bagved, i siderne. Og der var intet, der hjalp. Hverken Panodiler, Ipren eller Treo.
- Personer med høj alder
- Beboere i plejebolig
- Personer med overvægt
- Personer med visse sygdomme eller tilstande
- Visse børn med kronisk sygdom
- Personer uden fast bopæl
- Gravide.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Jeg lå bare i sengen. Jeg kunne ingenting. Jeg var også påvirket af lys,” fortæller hun.
Det varede i 5-6 dage. Så gik det i sig selv.
”Men så fik jeg en følelse af halsbrand, og når jeg trak vejret, var det, som om det stak langt nede i brystet. Den fornemmelse gik jeg rundt med i to og en halv uge,” fortæller Cecilie Simone Kristensen.
Fra diarré til vejrtræningsbesvær
Ifølge Sundhedsstyrelsens nyeste opdateringer om Covid-19 fra 4. maj vil de, der får symptomer, typisk opleve disse 5-7 dage, efter de er blevet smittet. Det sker i form af ”lette symptomer fra svælget og øvre luftveje med ondt i halsen, sygdomsfølelse, muskelsmerter, tør hoste og feber. Man kan også opleve hovedpine, kvalme, diarre og andre symptomer.”
"Nogle kan opleve et mere alvorligt sygdomsforløb, hvor de 4-7 dage efter de første symptomer fra de øvre luftveje får vejrtrækningsbesvær, forværring af hoste og feber og hvor de kan få behov for behandling på sygehus. Langt de fleste vil blive udskrevet efter få dages indlæggelse, mens få vil have behov for yderligere intensiv behandling og måske også respiratorbehandling. Det er således vigtigt at huske på, at langt de fleste bliver raske igen, også personer med sygdomme eller tilstande, der menes at medføre en øget risiko,” skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten.
Da sygeplejerske Sandra Joy Pindstofte får corona, begynder det også med ondt i kroppen, muskelsmerter og tør hoste. Så kommer feberen og hosten tager til. Efter fire dage kommer hovedpine, svimmelhed, kvalme og mavekneb. Og så begynder næsen at løbe. Og hun får åndenød.
Efter 20 dage er hun næsten symptomfri.
”Jeg har dog stadig trykken for brystet og åndenød. Og så er jeg så træt. Jeg er tilbage på arbejde, men kun på nedsat tid,” fortæller hun.
Minder om influenza
De forskelligartede sygdomsforløb, som Covid-19 giver, har ikke overrasket Thomas Benfield.
”Der er mange, der siger, at de er blevet overrasket over det ene og det andet. Men jeg synes, der har været så mange tilfælde i Kina, hvor der kom data fra ret hurtigt. Så man kunne læse sig lidt til, hvordan det var. Og så har jeg oplevet tilstrækkeligt mange alvorlige influenzalungebetændelser. Det minder meget om det,” siger Thomas Benfield og fortsætter:
”Ift. at det er en helt ny sygdom, og vi ikke havde så meget at sammenligne med, så synes jeg, at det har været godt at tænke på influenza, som jo også er luftvejsvirus. Men som vi bare ser så få af normalt, fordi vi kan vaccinere imod den, og store dele af befolkningen er immune.”
Han mener ikke, at coronasymptomerne adskiller sig så meget fra influenza.
”Jeg kender masser, som jo aldrig har haft influenza – før første gang. Så har de ligget i sengen i en uge og troet, de skulle dø. Og så er de blevet vaccineret hvert eneste år siden, fordi det skal i hvert fald ikke gentage sig,” siger han og påpeger:
”Så jeg tror egentlig ikke, at denne virus kan så meget andet. Det er bare det, at den har ramt så mange på én gang. Så kommer det til at virke så massivt.”
Også Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, mener, at Covid-19 minder om influenza.
”Der er mange forskellige typer coronaforløb. Og de fleste får aldrig symptomer. Det er også det vi ser under influenzaepidemier. Det er forskelligt, hvordan vores immunforsvar reagerer, men når Covid-19 angriber, reagerer kroppen. Og når man f.eks. mister lugtesansen, er det en del af kroppens svar. Dybest set opfører Covid-19 sig meget klassisk,” siger han.
Uvished om senfølger
Derfor er det også influenza, Thomas Benfield skæver til, når han skal gisne om, hvilke følger coronapatienter kan af sygdommen på længere sigt.
”Der er gået så kort tid, så vi har ikke rigtig fået set på, hvad der kan være af senfølger,” siger han og fortsætter:
”Det er sygdom, der går fra den mere milde del med tab af smagssans og forkølelse i næsen til mere alvorlige forløb, hvor virus bevæger sig nedad til bronkier og for nogle bliver til lungebetændelse. Og nogle lungebetændelser er milde, og nogle er svære. Og afhængigt af, hvor meget man er ramt, jo længere tid tager det at komme ovenpå.”
”Vi ved fra en klassisk lungebetændelse, at mange stadig bliver forpustede i 4-6 uger efter. Og når de anstrenger sig, bliver de hurtigere forpustede,” påpeger Thomas Benfield.
Har man haft et længere forløb i respiratorbehandling, er risikoen for at få blodpropper og mavebetændelse til stede – som den er for andre respiratorpatienter.
”Så er der alt det, der sker inde i lungen, hvor lungebetændelsen efterlader lungerne som en stor svamp. Og der skal gives høj koncentration af ilt. Og hvad betyder det for lungevævet? Det har vi ikke rigtig haft mulighed for at se nærmere på,” siger Thomas Benfield og understreger:
”Men vi ved igen fra influenza og andre alvorlige sygdomme, hvor man f.eks. har et meget langt forløb på en intensivafdeling, at der kan komme nogle mén. Vi ved bare ikke, hvor meget.”
Torben Mogensen forventer, at nogle af de personer, der har været alvorligt syge med Covid-19 og har ligget i respirator, vil få nedsat lungefunktion:
”Det er ikke skader efter respiratoren, men alvorlige skader på lungerne efter sygdommen, der danner arvæv. Men de ville ikke have overlevet, hvis de ikke havde fået respiratorhjælp. Der vil dog ikke være så mange af dem i Danmark, fordi vi ikke er så hårdt ramt.”
Læs også
Læs mere
Sygeplejestuderendes Landssammenslutning
SLS er en studenterpolitisk organisation, der kæmper for en god og udfordrende uddannelse og den bedste studietid.
Sådan udfordrer Covid-19 sygeplejen
Michelle Laurent, intensivsygeplejerske på Bispebjerg Hospital, er vant til at passe kritisk syge patienter, men Covid-19 udfordrer den vide...
Fortsat fokus på Covid-19 som arbejdsskade
Dansk Sygeplejeråd opfordrer fortsat sine medlemmer til at anmelde Covid-19-smitte som en arbejdsskade og til at reagere i tilfælde af vedva...