Sydkoreansk hyldest til danske kolleger

70 år efter Koreakrigen brød ud, hylder den sydkoreanske sygeplejerskeorganisation Danmark og de danske sygeplejersker med to æresplatter.

Kyung Rim Shin og Einar Jensen
Ambassadør Einar Jensen her med præsidenten for de sydkoreanske sygeplejersker, Kyung Rim Shin.
Den danske ambasade i Seoul
Det er 70 år siden. Men de 275 danske sygeplejerskers indsats på hospitalsskibet Jutlandia under Koreakrigen er ikke glemt i den sydkoreanske sygeplejerskeorganisation, Korean Nurses Association.

Den hylder nu Jutlandia og besætningen med to æresplatter – en til kongeriget Danmark og en til de danske sygeplejersker.

En hyldest, der også skal ses i lyset af, at 2020 er Year of the Nurse and Midwife, fortæller præsidenten for de sydkoreanske sygeplejersker, Kyung Rim Shin.

”Vi er evigt taknemmelige for hjælpen. Efter krigen hjalp Danmark, Finland og Sverige også med at lægge grundstenene til vores nationale universitetshospital i Seoul, som har spillet en afgørende rolle i indsatsen mod Covid-19.”

Kyung Rim Shin overrakte æresplatterne til den danske ambassadør i Sydkorea, Einar Jensen, ved en ceremoni på ambassaden i Seoul den 4. august.

”Det var meget specielt at modtage de to æresplatter og mindes en tid, der for længst er forsvundet, men som for Sydkorea betyder alt. De ville ikke have haft et land, hvis det ikke havde været for de 16 FN-lande, der stillede med tropper, eller de seks FN-lande, deriblandt Danmark, der bistod medicinsk med læger og sygeplejersker.”

Det blev til tre togter til Korea de tre år, krigen varede. Først blev kun soldater behandlet, men senere også civile og børn. Over 6.000 patienter, primært soldater, blev opereret, og blandt dem noterede man kun 25 dødsfald.

”Sygeplejerskerne og lægerne var enormt dygtige,” fortæller Einar Jensen, som kan afsløre, at æresplatten stilet de danske sygeplejersker er på vej til Dansk Sygeplejeråd i København.

Læs mere om de danske sygeplejersker og Jutlandia på Dansk Sygeplejehistorisk Museums hjemmeside