Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tre år med blod i urinen

De seneste tre år har Jan Petersen levet med blod i urinen. Trods flere lægebesøg var det først, da han mødte sygeplejerske Tine Hansen på værestedet Skomagerens Hus, at det blev taget alvorligt.

Sygeplejersken 2020 nr. 9, s. 53

Af:

Anne Witthøfft, journalist

Jan Petersen
”Jeg er ikke meget for at gå til lægen. Jeg er jo lidt bange for dem. Jeg er bange for, at de tror, jeg kommer, fordi jeg keder mig, eller at de siger, det er noget, jeg bilder mig selv ind, fordi jeg er psykisk syg,” siger Jan Petersen.
Foto: Nikolai Linares
60-årige Jan Petersen lider af angst og depression. Ud over de psykiske lidelser har han de seneste tre år bøvlet med blod i urinen og en række blærebetændelser.

”Når jeg gik til lægen, slog de det blot hen med, at jeg tre år tidligere havde haft et kateder i forbindelse med en blindtarmsoperation. De mente, at det kunne have givet mig en rift,” siger han.

Jan Petersen undrede sig dog stadig og frygtede, at det kunne være kræft, som flere af hans familiemedlemmer var døde af.

”Jeg er ikke den type, der sætter mig op imod lægen, for han burde jo vide bedst. Men jeg syntes, at der var noget galt, og det var derfor, at jeg efter at have set Tine Hansen et par gange tog fat i hende,” siger han med henvisning til sygeplejerske Tine Hansen, der siden september sidste år er kommet i værestedet Skomagerens Hus en gang ugentligt.

Seddel med til lægen

Tine Hansen tog straks affære. Hun skrev en seddel, som Jan Petersen skulle tage med til lægen, hvorpå der stod præcis, hvad han skulle undersøges for og hvilke blodprøver, der skulle tages.

”Nogle gange skriver jeg med vilje nogle fagudtryk. Jeg forklarer selvfølgelig borgeren, hvad jeg skriver. Jeg gør det for på en pæn måde at sige til dem, der læser papiret, at der altså er en fagperson, der kigger med her,” siger Tine Hansen.

”Det er jo ikke normalt, at en mand på 60 år bliver ved med at have blod i urinen. Alligevel blev hans urin kun stixet, men aldrig sendt videre til dyrkning, så man kunne ikke vide om den penicillin, han fik, var den rigtige. Hvis man ufortrødent giver den samme antibiotika hele tiden, kan der opstå irreversible skader.”

Tine Hansens seddel gav pote. Inden for en måned blev Jan Petersen sat i kræftudredning og har fået svar på, at han ikke har kræft.

”Det værste er overstået. Det er en lettelse, at det ikke var kræft, og at jeg ikke skal kradse af nu,” siger Jan Petersen, der nu venter på en undersøgelse, der kan forklare, hvorfor der er blod i urinen. 

Læs også: Tine opsporer de oversete sygdomme