Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes bøgerne 'Kvinde kend din historie - spejl dig i fortiden' og 'Pårørende - til en person med psykisk sygdom' samt podcasten 'No. 12: skyggearbejde i psykiatrien'.
Sygeplejersken 2021 nr. 10, s. 42-44
Spændende beskrivelser af oversete kvinder
De gode råd tårner sig op
Et arbejdsmiljøproblem – mange spørgsmål og få svar
Pia Jønsson
Livsmod. Find vej i din sorg - et håbefuldt sorgværk
Eksistensen 2021, 254 sider – 249,95 kr.
Sorg har ingen facitliste. Den rammer et menneske, og hver enkelt person sørger, lever og mestrer deres tab forskelligt. Om dette har forfatteren skrevet en bog, efter at hun, familie og venner i 2017 mistede Noa på 22 år i en trafikulykke. To vanvidsbilister kørte om kap igennem København og ind i den bil, sønnen var passager i.
Sorg og savn bliver på sigt et vilkår, men vejen dertil er lang og smertefuld. Bogen beskriver, hvad der har været og er virksomt for forfatteren og hendes familie: At tale med Noas venner, at strikke, at være stille, at lave en bog om sønnen, at gå en tur, at lave mad, at dyrke yoga.
Det er en bog med referencer til musik, digte og litteratur. Det er en bog, der har et kapitel til dig, som vil hjælpe. Overordnet er spørgsmålet: Hvordan udholde sorgen? Bogen kan ikke undgå at berøre sin læser og på samme tid hjælpe den sørgende med at håndtere praktiske, følelsesmæssige og åndelige spørgsmål. Den lever dermed op til sin lange titel.
Søren Ulrik Thomsen
Store Kongensgade 23 - et essay
Gyldendal 2021, 96 sider – 199,95 kr.
Det behøver ikke at være lærebøger, der gør psykiatriske sygeplejersker klogere på deres arbejde og på deres patienter. Søren Ulrik Thomsens korte essay kan afgjort læses som en udenforståendes blik på psykiatrien, en udenforstående som på samme tid er insider og kender. Blikket er kritisk og teksten kras, men på samme tid præcis og morsom.
Digterens mor var i mange år med mellemrum indlagt på psykiatrisk afdeling pga. depression, her blev hun medicineret og modtog elektrochok, ECT. Forfatteren harcelerer over, at der skulle gå seks år, før en læge begyndte at tale med moderen om, hvordan hun havde det. Gennem disse samtaler fik hun det så godt, at hun levede 40 gode og raske år bagefter. Det er moderens død i 2020, der giver anledning til bogen. Titlen er den adresse, familien flyttede til fra provinsen, en adresse, der var afgørende i Søren Ulrik Thomsens formative år.
Tina Holm Thestrup
Særlig sensitiv eller sansestærk
BoD 2021, 104 sider – købes på www.bornsvelvare.dk eller tina@bornsvelvare
Sygeplejersken, moderen og børne-ungerådgiveren har skrevet en bog med udgangspunkt i de værktøjer, hun har arbejdet med i 24 år. Målgruppen er familier og unge med forskellige typer problemer. Det er blevet til en lille bog uden mange litteraturhenvisninger, men med mange konkrete, praktiske råd baseret på kurser, erfaringer og faglitteratur.
Der er vejledning i, hvordan mareridt, skolevægring og vrede kan håndteres. Der er introduktion til netværkskort og trivselshjul og et afsnit om forældrerollen og om de nye unge – det sidste baseret på ungdomsforsker Thomas Ziehes tanker.
Særligt sensitiv er i bogen blevet til sansestærk, og forskellen gennemsyrer forfatterens syn på børn. Hvis børn skal blive livsduelige, og det skal de, skal forældre være kærlige og tydelige.