Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mere øremærket barsel til far

Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening har efter et års forhandlinger indgået en aftale, som lægger op til, at barsels- og forældreorlov fremover skal fordeles ligeligt mellem forældrene.

Sygeplejersken 2021 nr. 11, s. 11

Af:

Alexandra Pedersen, journalist

Arbejdsmarkedets parter foreslår, at der øremærkes 11 ugers barsel- og forældreorlov til både mor og far.

Forhandlingerne er sket på baggrund af et EU-direktiv fra 2019, som pålægger alle EU-lande at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til begge forældre senest i 2022.

Aftalen er sendt videre til Beskæftigelsesministeriet og vil være en del af forhandlingerne, når regeringen og Folketingets øvrige partier skal drøfte og beslutte den endelige aftale på området.

Aftalen lægger op til, at det efter fødslen er muligt for begge forældre at holde 24 ugers barsels- og forældreorlov, og derudover har mor fire ugers barsel inden fødslen, som det også er i dag.

For arbejdsmarkedsparterne er det vigtigt, at aftalen giver mulighed for fleksibilitet for den enkelte familie, og derfor er det kun de 11 af ugerne, der er øremærket, og de resterende 13 uger kan altså overføres fra far til mor eller omvendt.

Et skridt tættere på ligeløn

Dansk Sygeplejeråds næstformand Dorthe Boe Danbjørg ser FH og DA’s forslag som et godt indspark inden debatten i Folketinget, hvor de nye regler på barselsområdet skal vedtages.

”Vi er i DSR naturligvis meget optagede af ligestilling, herunder kampen for ligeløn. Vi ser, at lige muligheder inden for barsel er et meget vigtigt skridt ift. at sikre ligestilling mellem kønnene,” siger hun og tilføjer:

”Det er en vigtigt, at der er 13 uger til hver forælder, der frit kan fordeles, som det bedst passer den enkelte familie. Det giver en fleksibilitet, som giver mulighed for at forældrene i fællesskab kan finde den model, som passer deres familie bedst.” 

skema over nye barselsregler