Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2021 nr. 11

Læs online Download
1121_forside - magasinforsiden

Aktuelt

Bod til sygeplejersker

Arbejdsretten har pålagt sygeplejersker, der har deltaget i overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, en bod på enten 56 kr. eller 86 kr. pr. nedlagt arbejdstime.

Mere øremærket barsel til far

Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening har efter et års forhandlinger indgået en aftale, som lægger op til, at barsels- og forældreorlov fremover skal fordeles ligeligt mellem forældrene.

SLS får ny næstformand

Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) fik ny næstformand, da landsbestyrelsen var samlet til møde den 11.-12. september. Den nye næstformand har udsigt til at overtage formandsposten til december.

Tema: OK21

Hvorfor skal vi betale strejkekontingent?

Udsigten til at skulle betale strejkekontingent har fået flere medlemmer til at foreslå alternative finansieringsmuligheder. Her gennemgås nogle af de hyppigste forslag samt svar på, hvorfor strejkekontingentet er metoden, Dansk Sygeplejeråd tyer til.

Strejken skælver stadig

Overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, opsigelser og nej til ekstra vagter. Sådan fortsætter sygeplejersker i hele landet med at protestere mod dårlig løn og pressede arbejdsvilkår efter lovindgrebet. Det har gjort manglen på sygeplejersker endnu mere tydelig, hvilket har konsekvenser i form af udskudte operationer, sengelukninger og flere pålagte vagter.

Lang vej til bedre tilstande

Behandlingspuklen efter konflikten står stadig urørt hen på hospitalerne, og mange afdelinger må lukke senge. Den virkelighed kan vare længe, da der mangler sygeplejersker, og mange ikke længere tager ekstra vagter frivilligt. Nogle vil dog gerne, men tør næsten ikke sige det højt, fortæller fællestillidsrepræsentanter.

"Vi står her i afmagt"

I kølvandet på lovindgrebet har sygeplejersker landet over nedlagt arbejdet for at vise deres utilfredshed. De ved, at arbejdsnedlæggelserne er overenskomststridige og kan resultere i løntræk og en bod. Men nok er nok, lyder budskabet til Christiansborg-politikerne fra bl.a. sygeplejersker på Rigshospitalet.

"Arbejdsgiverne burde være glade for vores protester"

Mandagen efter regeringens strejkeindgreb nedlagde mere end 100 sygeplejersker arbejdet på Aarhus Universitetshospital. Det satte gang i en bølge af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. To sygeplejersker fortæller, at de gjorde det af omsorg.

"Vi giver ikke op"

Sygeplejersker delte frustrationer, kommentarer og gode råd, da DSR Kreds Midtjylland inviterede til fyraftensmøde i Aarhus.

De sagde op

Dårlige arbejdsvilkår, ringe løn og frustrationer over politikere, der ikke lytter, har fået en række sygeplejersker til at sige deres job op efter regeringsindgrebet. To af dem fortæller hvorfor, og hvad der kan få dem tilbage.

God normering og fed humor

Man kan godt være glad for at gå på arbejde, selvom lønnen ikke er i top. Det kræver et godt kollegialt og fagligt fællesskab, fleksible vagtordninger og en god leder, fortæller sygeplejerske Signe Hvid og hendes afdelingssygeplejerske, Lotte Helveg Mertins-Jørgensen

I HVERT NUMMER

Leder: Tid til sammenhold

"Sygeplejerskernes opråb er i den grad blevet en politisk varm kartoffel, som de ansvarlige politikere og arbejdsgivere ikke bare kan skubbe til side."

Hørt: "Skal jeg fortsætte på studiet?"

Sygeplejestuderende Maria Therese Germundson er flittig bruger af Jobindex i disse dage. Hun overvejer nemlig, om hun skal sløjfe drømmen om at blive sygeplejerske og i stedet finde et akademisk job med bedre løn og arbejdsvilkår.

Senfølger efter Covid-19

Covid-19-senfølger bringer jobbet i fare

Selvom de stod i forreste linje i kampen mod covid-19, oplever sygeplejersker og andet sundhedspersonale at blive fyret, når de ikke kan passe deres job på fuldtid pga. senfølger efter covid-19.

"Jeg stopper med værdighed"

“Jeg kan mærke, at personalet har respekt for, at jeg har forsøgt at komme tilbage, men også at jeg erkender, at det er for stor en mundfuld."

Anmeldelser

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Gopler ældes baglæns – Videnskabens svar på et længere liv", "Narrativ medicin i uddannelse og praksis" og "Lyden af stilhed".

Læren af Covid-19

Testen

Testen (11/2021): Efterdønninger

Sommerens strejke og efterfølgende lovindgreb præger fortsat arbejdsmiljøet blandt danske sygeplejersker. Der er mange spørgsmål til situationen, bl.a. om alternativer til et strejkekontingent. Test din viden og find svarene i dette nummer af Sygeplejersken.

Debat

Kredsbestyrelsesvalg 2021

"Det ender med en retfærdig løn"

Afgående DSR-kredsformand i Nordjylland, Jytte Wester, er overbevist om, at det vil lykkes for sygeplejersker at opnå en retfærdig løn. ”Men det kræver, at vi fortsat står sammen. At involvere sig og stemme ved det kommende valg er at vise, at man står sammen,” synes hun.