Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Professor: Har politikerne egentlig styr på krisen?

Det stigende antal sygeplejersker, som søger job uden for faget, er stærkt bekymrende, siger professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard.

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 43

Af:

Alexandra Pedersen, journalist

”Jeg forstår godt, hvorfor sygeplejerskerne er frustrerede. Den danske arbejdsmarkedsmodel fungerer ikke godt nok på det her område. Det har vi set under flere konflikter, hvor sygeplejerskerne har strejket. Det er en hel faggruppe, der bliver taget som gidsel, fordi modellen ikke virker,” siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved SDU

Ligger under ”reservationslønnen”

Han forklarer, at når sygeplejersker ikke er tilfredse med deres løn, så er det inden for økonomi et tegn på, at reservationslønnen er for lav. Reservationslønnen er den laveste løn, som nogen vil acceptere for et job. Hvis lønnen kommer under reservationslønnen, så falder arbejdsudbuddet. 

”Det, vi ser ske inden for sygeplejerskefaget lige nu, er, at udbuddet falder. Sygeplejersker forlader faget, antallet af ubesatte stillinger stiger, og det er svært for regionerne at rekruttere. Hvis sygehusvæsnet havde været et privat firma, så var de blevet kaldt til banken nu,” siger Jes Søgaard, der sætter spørgsmålstegn ved, om politikerne har styr på, hvor slemt det rent faktisk står til:

Regionerne har ansvaret, men ikke kompetencen

”Ansvaret for patientsikkerheden er jo helt klar ifølge Sundhedsloven. Det er regionerne og regionrådsformændene, som har det ansvar. Ikke sygeplejerskerne. Politikerne kan ikke bare fedte den her af på sygeplejerskerne. Ifølge loven er det politikerne, der har ansvaret for patienterne,” slår han fast.

”Men en del af problemet er, at regionerne hverken har kompetencerne eller det økonomiske råderum til at løse problemerne. Derfor er der brug for et system, hvor regeringen kommer i spil. Det er regeringen, som skal bevilge flere penge til velfærdsområdet, og det er der brug for, hvis vi vil have, at vores velfærdssektor overlever,” konkluderer Jes Søgaard.  

Læs også

Biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip: "Nu skal du ikke sende flere patienter herop, for så dør de sgu i afdelingen"

Odense Universitetshospital: Vi spiller hinanden gode

Holdopstilling før lønkamp