Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Leadership in Nursing: Experiences from the European Nordic Countries", "Tro mod ritualet", "Social udsathed og sygepleje" samt "Familie i medgang og modgang".
Sygeplejersken 2021 nr. 2, s. 42-44
Inspirerende overblik over lederskab og karriereveje
Her viftede man ikke med gudstjenesteflaget
Mød udsatte borgere værdigt og professionelt
Professionelle på ukendt mission
Gitte Marie Stendys
Hæklet anatomi
Hans Reitzel Forlag 2020, 389 sider – 348 kr.
Var det noget at hækle et par lunger, en hovedpulsåre eller en livmoder inklusive æggestokke? Så er her værket, der gør det muligt. Organhækleriet startede, da en karkirurg spurgte den altid hæklende forfatter, om hun kunne hækle en hovedpulsåre.
Tja, hvorfor ikke. Siden er der ikke det organ, der ikke har taget form gennem hæklenålen. Det har siden vist sig, at det er lettere at tale om en specifik sygdom, når man sidder med en hæklet model af det ramte organ. Selv en analprolaps er det blevet til.
Den hovedpulsåre, der begyndte som en spøg, er endt som én af mange nyttige, pædagogiske værktøjer til involvering af patienten. Humoren bryder isen.
En vaskeanvisning?
Ilse Sand
Sig hej til din skam. En bog om at slippe frygten for at være forkert
Gyldendal 2021, 141 sider - 199,95 kr.
Skam har mange ansigter og kan ødelægge meget for den enkelte – og omgivelserne. Det står klart efter endt skimning af bogen. Den falder i to dele, og her nævnes mange eksempler på, hvordan skam ytrer sig. Overraskende eksempler.
Hvordan kan dette være et udtryk for skam, tænkte jeg flere gange, men der bliver argumenteret godt for svaret.
En skamskala indleder bogen, og senere kan man teste sin egen skam ved at udfylde et skema med 25 spørgsmål.
Først troede jeg, at bogen var til børn pga. den kække titel og det sorte spøgelse på forsiden, men vildfarelsen fortog sig, da jeg læste den rolige og lindrende tekst
Kirsten Weiss
Det må ikke koste liv at give liv
Gyldendal 2020, 192 sider – 219,95 kr.
Maternity Foundation er stiftet af en dansk læge, Henriette Svarre Nielsen, som i dag er professor i gynækologi og obstetrik.
Hun besøgte i 2004 byen Gimbie i Etiopien og oplevede store problemer med ulighed i sundhed, mødredødelighed, uuddannede fødselshjælpere og manglende adgang til medicinsk udstyr.
Bogen markerer organisationens 15-års jubilæum, og titlen er fundamentet for organisationens arbejde.
Målet er at højne uddannelseskvaliteten for fødselshjælpere, bl.a. via en app med titlen ’Safe Delivery’ der skal fremme mødresundheden, fordi mødre udgør en væsentlig ressource i lokalsamfundene og i de enkelte familier.
Bogen er gennemillustreret med fotos af organisationens arbejde i Etiopien, inklusive den digitale udvikling og betydningen for de lokale fødselshjælpere. F.eks. er forebyggelse af smitte med
covid-19 blevet et emne i appen.
Familieplanlægning og prævention er et kommende indsatsområde.