Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Lønløftet og borgerforslaget: Derfor har vi skrevet under ...

"Det er jo fuldstændig forældet." "Jeg havde ikke hørt om Tjenestemandsreformen indtil for nylig." "Jeg synes, det er et pinligt efterslæb." Læs, hvad tre sygeplejersker mener om Tjenestemandsreformen fra 1969.

Sygeplejersken 2021 nr. 4, s. 37

Af:

Anne Witthøfft, journalist

Maria Illeborg Christiansen

"Det er lidt ligesom Me Too"

Maria Illeborg Christiansen, uddannet i sommeren 2020, ansat som kirurgisk sygeplejerske på en sengeafdeling for mave-tarmkirurgi på Sydvestjysk Sygehus

”Jeg hørte om Tjenestemandsreformen for første gang i sommers og så igen her op til OK21-forhandlingerne under en spørgerunde.” 

”Det er jo fuldstændig forældet. Jeg kan ikke forstå, at der ikke er blevet gjort op med det. At der ikke er blevet lavet en udligningspulje. Tjenestemandsreformen og den fastlåste løn udspringer jo fra en tankegang fra 60’erne, hvor mænd var primære forsørgere, og kvinder hellere skulle fungere som husmor i hjemmet end at være aktive på arbejdsmarkedet.”

”Det er lidt ligesom Me Too. Problemet har været der i lang tid. Ingen har sagt noget, eller også er det ikke blevet hørt, når de har sagt det. Det har ligget og murret i mange år, men nu kommer der fokus på det.” 

”Man hører tit, at sygeplejersker får dårlig løn, men det var først, da jeg fik min første lønseddel, at jeg forstod det. Som nyuddannet får jeg 18.500 udbetalt på en sengeafdeling med skiftende vagter. Jeg elsker mit arbejde, men det er også tungt arbejde, og vi løber stærkt.”

Anders Grönholm Petri

"Verden var jo en helt anden i 1969"

Anders Grönholm Petri, afdelingssygeplejerske på Akut-klinikken på Amager Hospital 

”Jeg havde ikke hørt om Tjenestemandsreformen indtil for nylig. Men det er jo frygteligt, at der mangler retfærdighed i, hvordan vi belønner arbejde, der kan sammenlignes uddannelsesmæssigt. 1969 er jo så længe siden. Verden så helt anderledes ud dengang. Det var jo det år, man for første gang sendte en mand til månen.”

”Og som en af mine kollegaer lige sagde til mig: ”Hvis sådan et forslag om at indplacere fag ud fra køn kom på bordet i dag i år 2021, ville det jo blive buhet ud og kaldt Me Too”.” 

Beregninger har vist, at det årligt vil koste statskassen milliarder at løfte lønnen for de store kvindedominerede fag i den offentlige sektor. Hvad tænker du om det? 

”Det kan blive rigtig dyrt at lade være. Sygeplejersker hænger ikke på træerne i dag, og uligeløn risikerer at skræmme de unge væk fra at søge ind på sygeplejestudiet.”

”Analyser viser, at hvis der ikke gøres noget for at tiltrække flere sygeplejersker til faget, risikerer sundhedsvæsenet at mangle endnu flere sygeplejersker om seks år.” 

 

Marianne Henriksen

"Jeg er dybt chokeret"

Marianne Henriksen, sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Operationsafdelingen på Herlev/Gentofte Hospital

”Jeg synes, at det er et pinligt efterslæb, og hvis man vil have flere til at gå ind i faget, så skal der ske noget nu. Sygeplejersker er blevet bevidste om vilkår og lønefterslæb på en anden måde.”

Sådan siger Marianne Rich Henriksen om Tjenestemandsreformen, som hun først er blevet opmærksom på inden for det seneste år.

”Men jeg er dybt chokeret! En ting er, at man har indplaceret faggrupperne på den måde, men det, at politikerne vil forsætte med at lade det køre på den måde i dagens Danmark, er endnu mere chokerende.”

”Jeg vidste godt, at det ikke var et job, man tjente kassen på, men jeg oplever, at folk griner, når jeg fortæller, hvad jeg tjener.”

”Jeg anbefaler ikke nogen at blive sygeplejersker – selv om det er et rigtig spændende job – men vilkårene og lønnen er til grin.”

Hvad siger du til det økonomisk argument om, at det vil koste statskassen og samfundet dyrt at udligne lønforskellene?

”Jeg ser det ikke som, at det vil koste mere, men at staten har sparet milliarder de seneste 50 år ved ikke at betale os de penge.” 

Læs også: Lønprotest breder sig i opgøret med '69