Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Erhvervspsykolog: "Kriser åbner for muligheder"

Corona er en undtagelsestilstand, hvor ingen kan gøre, som de plejer. ”Kriser er svære, men kriser tvinger også mennesket ud i en større åbenhed,” fortæller chefpsykolog Helle Folden Dybdahl.

Sygeplejersken 2021 nr. 9, s. 50-53

Af:

Nana Toft, journalist

Helle Folden Dybdahl
Helle Folden Dybdahl
Hvad er det egentlig, jeg vil? Hvad drømmer jeg om?

De eksistentielle spørgsmål er der mange, der har stillet sig selv under corona. 

For kriser har det med at nulstille situationer. Få folk til at stoppe op og tænke: Hvad er meningsfuldt for mig? 

Sådan lyder det fra chefpsykolog og specialist i arbejds- og organisationspsykologi Helle Folden Dybdahl. 

Hun fremhæver fortællingerne med sygeplejerskerne Tanja, Rie og Tine som særlige. For faktisk har færre skiftet job under corona end i årene før. Flere har måske tænkt tanken, at de ønskede at ændre på noget i deres liv, men færre har gjort det, konstaterer Helle Folden Dybdahl. 

”De tre kvinder er alle hoppet ud i noget, de ikke vidste, hvor ville ende. De rykkede sig. Tog sig selv alvorligt. Det kan klart inspirere andre,” forklarer hun.

Hvornår siger man fra? 

Helle Folden Dybdahl har læst de tre sygeplejerskers historier og lægger mærke til perspektiver i dem alle. Perspektiver, der illustrerer, hvor væsentligt det er at være modig, hvad kriser kan lære os, og hvad der gør os lykkelige.

”Tines historie er interessant, for det viser sig jo, at den egentlige drøm var at læse videre. Grønland var et trin på vejen. Det fortæller mig, at jo modigere, vi tør være, jo mere vil det blive tydeligt for os, hvad vi egentlig vil,” pointerer Helle Folden Dybdahl, der karakteriserer Ries fortælling som en klassisk leder-historie. Især under corona. 

”Alle har været presset under corona, men tal viser, at det har været særligt ekstremt for ledere. Ganske typisk siger Ries krop også fra, når hun endelig holder fri,” fortæller Helle Folden Dybdahl. 

Hun fremhæver, at Ries fortælling sætter fokus på menneskets evne til at mærke efter, hvornår grænserne for, hvad der er sundt for en, er overskredet. 

”Hvornår siger man fra? Især når man ikke har oplevet noget lignende. Som Rie også selv siger: Ingen havde nogensinde troet, det ville blive så stort og så vildt, som det blev,” pointerer Helle Folden Dybdahl. 

”Indimellem skal vi holde fast” 

Corona har påvirket os alle forskelligt. Tine mærkede en uro og en kedsomhed, hvor drømmen om Grønland også blev en flugt. Rie fik et årsværk oveni og fik dermed alt for meget. Og så er der Tanja: her fik krisen hende til at søge det mere meningsfulde. 

”Hendes værdisæt kom i centrum. Hun fortæller, at hun ikke går på arbejde for at tjene penge. Hun vil gerne være stolt,” forklarer Helle Folden Dybdahl, der ser en anden væsentlig pointe i Tanjas fortælling.

”Hun fortæller, at hun har opdaget flere muligheder i sit fag, end hun troede, der var, og siger selv, at hun måske alligevel skulle have holdt fast i faget i sin tid. Det er en fin og lærerig pointe: Indimellem skal vi faktisk holde fast. For vi kan godt finde mening, hvis vi vælger en undersøgende og nysgerrig tilgang,” understreger Helle Folden Dybdahl.

Mulighedernes land 

Hun fortæller, at tal fra forsikringsselskaberne viser, at rigtig mange mennesker opsøger en psykolog for tiden. De fortæller om angst, stress og ubehag, og om følelsen af at have mistet kontrollen. 

”Mange har lænet sig tilbage og sagt til sig selv, at de måske ønskede forandring, men at corona var en forhindring. Mit budskab er, at det kan de godt. Det behøver ikke være ni uger på Grønland eller et helt nyt job. Små skridt tæller også,” pointerer Helle Folden Dybdahl, der igen fremhæver de tre sygeplejerskers fortællinger:

”Kriser er svære. Men kriser tvinger også mennesket ud i en større åbenhed. I mulighedernes land. Det, jeg synes er centralt ved de tre kvinders historier, er, at det ikke er vigtigt, hvad vi gør. Men at vi gør noget.” 

Læs også

"Er det nu, jeg skal gøre det?"

"Jeg havde mit drømmejob. Så kom covid."

"Corona vækkede noget til live igen"