Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

FEA skævvrider lønnen

Elvira Fossdal Hesselberg, sygeplejerske på Intensivafdelingen på Slagelse Sygehus.

Sygeplejersken 2022 nr. 1, s. 57

Af:

Jakob Lundsteen, journalist

sy1-2022_fea_elvira-fossdal-hesselberg

FEA-vagter – dem bruger vi virkelig meget”. 

Ordene kommer fra Elvira Fossdal Hesselberg, der er sygeplejerske på Intensivafdelingen på Slagelse Sygehus. Det er en af de vagttunge afdelingstyper med døgn- og weekenddækning året rundt. Selv er Elvira Fossdal Hesselberg på fuld tid.

Tager du selv FEA-vagter? 
”Nej, jeg tager ikke FEA-vagter. Og så alligevel. I 2021 har jeg taget to styk. Jeg er ansat på fuld tid og synes , det er rigeligt i treholdsskift. Derudover har jeg noget frivilligt arbejde, fire børn og familie. Ja, og så har jeg merarbejde tit og ofte.”

Hvad er din holdning til FEA-vagter? 
”Jeg er meget ambivalent med det. Jeg synes det er ok, at man har muligheden for at tjene nogle ekstra penge. Dilemmaet i det er, at det fuldstændig fordrejer opmærksomheden på, hvad vores løn er. Plus at det heller ikke giver lige løn for lige arbejde.”

Kan du give et eksempel?
”Når jeg arbejder 37 timer om ugen, så tjener jeg 34.900 kr. om måneden. Jeg er specialuddannet, og jeg er på slutløn. Men hvis du tager en kollega, som har samme uddannelse og niveau og er ansat på 28 timer – hvis hun fylder op til 37 timer med FEA-vagter, så tjener hun 50.000 kr.” 

”Det er ikke lige betaling for lige arbejde.”

Hvordan ser du på, at Region Sjælland opfordrer flere til sygeplejersker til at arbejde fuld tid?
”Fra regionens side opfordrer man folk til at være på fuld tid, men samtidig laver man en aftale, der medfører det stik modsatte. Der findes sygeplejersker i Danmark, der går ned i tid, fordi det simpelthen bedre kan betale sig. På den måde belønner man faktisk det at gå ned i tid.” 

”Det skaber en kæmpe skævvridning. Også i forhold til vores reguleringsordning, og når man går ind og kigger på gennemsnitslønninger for sygeplejersker, så trækker det jo sindssygt meget op, hvis en nyuddannet sygeplejerske kan tjene 42.000 kr. Forholdsmæssigt giver det jo ingen mening.”  

Hvad er løsningen? 
”I forhold til FEA er det fint at lave en aftale, hvor dem, der ikke kan holde til at være ansat på 37 timer, kan tjene mere i perioder, hvor de kan overskue det. Men du burde jo så give et tilsvarende løntillæg til dem, der er på 37 timer, så man ikke skal være til grin. Det er man jo nu.”

”Jeg mener heller ikke, at FEA-vagter og overarbejde burde tælle i den samlede løn, når vi skal kigge på gennemsnitslønninger for sygeplejersker. Det gør jo lige præcis at dem, der er ansat på fuld tid på vagttunge afdelinger, ikke kan genkende sig selv i de tal, der kommer frem. Og så bliver de også sure på deres egen fagforening, der siger at tallene er rigtige nok. Og det er de også, men grundlaget for tallene er manipulation.” 

Læs også i dette nummer af Sygeplejersken

Nyt fokus på FEA-aftaler

Virusbølger krævede pludselig ekstravagter