Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Flere rekrutteringer af sygeplejersker slår fejl

Næsten halvdelen af landets rekrutteringer af sygeplejersker ender forgæves, og de fejlslagne rekrutteringer breder sig til nye dele af landet. Formand for Danske Regioner peger på en række løsninger og afventer lønstrukturkomitéens resultater.

Sygeplejersken 2022 nr. 10, s. 7

Af:

Laura Elisabeth Lind, journalist

Det er op ad bakke med at skaffe sygeplejersker. Nu mislykkes hele 46 pct. af alle rekrutteringer på landsplan. Det er mere end en fordobling sammenlignet med samme tid i 2019, hvor 19 pct. mislykkedes. 

Områder, der ikke før havde helt så store problemer, har nu også svært ved at støve sygeplejersker op. I Østjylland er 46 pct. af rekrutteringerne nu fejlslagne mod 13 pct. i 2019. Og i Region Sjælland gælder det nu hele 64 pct. mod 25 pct. i 2019. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). 

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, ærgrer sig over udviklingen.

”Når der mangler sygeplejersker, sætter det gang i en kaskade af udfordringer bl.a. i form af lukkede senge, lange ventelister, travlhed og dårligt arbejdsmiljø. Og det bider sig selv i halen, fordi flere begynder at søge væk. Derfor er rekruttering af medarbejdere også en forudsætning for, at vi kan løse alt det andet,” siger hun.  

Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner, erkender problemernes omfang, og peger på nogle løsninger, som Danske Regioner arbejder på. Bl.a. ansættelse af andre faggrupper, så sygeplejersker får tid til kernekompetencer, fokus på teknologiske løsninger, flere sygeplejersker på fuld tid og et introduktionsforløb til nyuddannede, som Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd netop har indgået en aftale om. 

Kom ikke igennem med højere løn

Men når det til kommer til løn, har han knap så mange løsningsforslag.

“Vi forsøgte ved de seneste overenskomstforhandlinger at give sygeplejerskerne mere i løn. Det kunne vi ikke komme igennem med. Det sagde arbejdstagersiden nej til. Det understreger, at løn selvfølgelig også er en vigtig faktor,“ siger han.

Sidste år stemte sygeplejerskerne nej til både overenskomst og den efterfølgende mæglingsskitse - bl.a. fordi lønstigningen var for lav.

Mange sygeplejersker kunne nok godt tænke sig at stille dig spørgsmålet: Du er arbejdsgiveren, hvorfor formår du ikke at finde flere penge?

“Jeg kan ikke bestemme, hvad sygeplejerskerne skal have i løn. Vi forhandler løn, når der er overenskomstforhandlinger. Det er meget muligt, at vi igen kommer med et krav om mere løn, men vi afventer også resultaterne af lønstrukturkomitéens arbejde.”

Og netop den komité håber Grete Christensen, at arbejdsgiverne vil tage alvorligt:

“Jeg er enig med Anders Kühnau så langt, at vi ikke løser det grundlæggende problem med sygeplejerskernes løn inden for overenskomstsystemet. Der skal vi have politikerne på banen. Og så håber jeg, at han og de øvrige arbejdsgivere vil bidrage til at finde løsninger i lønstrukturkomitéen.”

Læs også tema om forgæves rekruttering for selv populære sygeplejerskestillinger i dette nummer af Sygeplejersken