Ung forsker følte sig anderledes

Et enkelt år på en sengeafdeling og så var sygeplejerske Maiken Langhoff Kidholm klar til at læse videre. At forske har altid været hendes drøm, og i sommers afsluttede hun sin kandidatuddannelse for at gå direkte i gang med sin ph.d.
Hvilken betydning har det, når patienterne ikke modtager den sygepleje, de har behov for, og hvordan løser man det? Det er det fundament, Maiken Langhoff Kidholm gerne vil stå på som forsker.
Foto: Michael Drost-Hansen
Eksistentiel og åndelig omsorg

Maiken Langhoff Kidholms ph.d.-projekt kommer til at udforske, hvorvidt kræftpatienter oplever, at de får støtte og omsorg til eksistentielle og åndelige behov under indlæggelse.

Sammen med patienter og sundhedsfaglige eksperter vil hun udvikle en digital platform, eHeart, der skal understøtte sygeplejerskers arbejde med at opfylde netop sådanne behov

En følelse af at være anderledes havde fulgt Maiken Langhoff Kidholm undervejs på sygeplejestudiet. Hun havde nemlig andre ambitioner end de fleste.

”Der blev ikke rigtig gjort noget i undervisningen for at vække de studerendes interesse for at forske. Det gjorde, at jeg godt kunne føle mig anderledes end mine medstuderende. Fordi jeg egentlig ikke havde ambition om at arbejde som sygeplejerske. Min drøm var at forske,” fortæller 30-årige Maiken Langhoff Kidholm. 

Så da hun i 2019 kunne kalde sig sygeplejerske, var der allerede lagt en plan for at realisere hendes drøm.

”Jeg havde et behov for at kvalificere mig som kommende forsker ved at komme ud i klinikken, ud i virkeligheden, og mærke på egen krop, hvordan det så var at være sygeplejerske,” siger Maiken Langhoff Kidholm.

I et år arbejdede hun på en sengeafdeling på Odense Universitetshospital.

”Vi havde enormt travlt og måtte prioritere de vigtigste opgaver. De røde opgaver kaldte vi dem. Det betød, at ting såsom at tale med patienterne om, hvordan de havde det, og om, hvordan deres liv nu så ud med alvorlig sygdom som følgesvend, det var der ofte slet ikke tid til. Selvom de fortalte mig, at de havde brug for at have netop de snakke.”

Forskning forbedrer faget

Efter et år skiftede Maiken Langhoff Kidholm sygeplejeuniformen ud med skolebøger og den sundhedsfaglige kandidatuddannelse på Syddansk Universitet, som hun afsluttede i sommeren 2022. 

”Og nu kan jeg endelig snart starte på min ph.d., hvor jeg vil lave forskning, der gør en forskel. Jeg skal forske i, hvordan vi kan adressere eksistentielle og åndelige behov. For jeg har med egne øjne set, hvor vigtigt det er for både patienter og pårørende at drage omsorg for netop disse,” siger Maiken Langhoff Kidholm.

Hendes forskningsområde taler ind i den kontekst, sygeplejerskerne arbejder i netop nu.

”Forskning viser, at sygeplejerskers arbejdsforhold flere steder er så belastede, at der er noget sygepleje, der ikke bliver leveret. Missed nursing care kaldes det. Bl.a. de her mere eksistentielle samtaler. Vi har brug for mere forskning, der kan være med til at belyse, hvilken betydning og hvilke mulige konsekvenser, det kan have, når den sygepleje ikke bliver givet. Og vi har brug for flere sygeplejeforskere, der ønsker at fremme og forbedre vores fag og felt,” siger forskerspirren. 

Læs også

Flere får øjnene op for forskning allerede på studiet

En helt ny (forsknings)vej

 

Emneord: 
Forskning