Klinik for familiesamtaler aflaster pårørende

Bliver man ramt af alvorlig sygdom, er det ikke kun én selv, det påvirker. Pårørende kan også blive ramt af sorg, skyldfølelse og svære tanker. 

Derfor har Svendborg Sygehus oprettet en sygeplejeklinik for familiesamtaler, hvor patienter og deres pårørende kan booke samtaler med sygeplejersker og tale om alt det, der fylder i forbindelse med sygdommen.  

”Det handler om at se det enkelte menneske og samtidig have det holistiske syn på familien. Hvad fylder? Hvilke ressourcer har familien?” siger forskningssygeplejerske Anne Dichmann Sorknæs. 

Hun fortæller, at mange familiemedlemmer bebrejder sig selv, og at anerkendelse derfor er en vigtig del af samtalerne. Derudover er familieinddragelse også vigtig for, at den øvrige del af behandlingen virker optimalt, forklarer hun.   

Samtaleforløbene er åbne for alle patientgrupper, også dem, der ikke er tilknyttet noget bestemt speciale. Klinikken startede op i oktober 2021 og har netop fejret et års fødselsdag.    

”Det er en kæmpe succes, og vi kan se, at bare en enkelt samtale gør en kæmpe forskel. For mig er det virkelig grundstenen i sygepleje,” siger Anne Dichmann Sorknæs. 

Klinikken har åbent to eftermiddage om ugen og skal udvide til tre efter nytår.  

Emneord: 
Pårørende