Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Send sundhedssektoren til genoptræning

Da Søren Brostrøm udtalte, at travlhed og vagtarbejde gør det svært at fastholde erfarent personale, gik syge­plejerske Ditte Hammer til tasterne. I Politiken skrev hun, at det næppe er de ting, der er udslagsgivende, den dag hun forlader hospitalsgangene, men moralsk stress.

Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 17

Af:

Diana Mammen, journalist

sy2-2022_hoert_ditte-hammer

ikon-hoertIfølge sygeplejerske Ditte Hammer, der arbejder på akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital, er det ikke travlhed, tempo og mange vagter, som vil få hverken hende eller hendes erfarne kollegaer til at forlade faget. Den refleksion gjorde hun sig til gymnastik, hvor holdet er fyldt med andre sundhedsfagligt ansatte i alderen 25-65 år.

"Mens vi svedte, kunne jeg ikke lade være at tænke på, om manglen på sygeplejersker over 40 mon skyldes andet end vagtarbejde og højt tempo. For hverken i salen eller når jeg er sammen med jævnaldrende kolleger, er der problemer med energiniveauet," skrev Ditte Hammer i et debatindlæg i Politiken den 7. januar.

Etisk stress tærer

Det er snarere moralsk og etisk stress, der vil være tungen på vægtskålen for akutsygeplejersken. Bl.a. oplever Ditte Hammer, at selv basal hygiejne er umulig at nå. Hun ved også, at arbejdspresset ikke blot er midlertidigt pga. vinteren, influenza eller ledelsesskiftet, og hun oplever alt andet end patienten i centrum, selvom det er den virkelighed, der italesættes. 

”Det udraderer langsomt mit håb om en bedre sundhedssektor, og jeg bliver ramt af en ensomhedsfølelse, for er det kun mit billede af virkeligheden, der er noget galt med?” spørger hun, og forklarer, at det skurrer i hendes ører, når regions- og landspolitikere taler om et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Kun én knap at skrue på

Ditte Hammer synes, der længe har været en hurra-retorik om sundhedsvæsenet, hvorimod hun selv indimellem føler det som et parforhold, hvor kun den ene part kan stille krav.

”Jeg er i et forhold med mit arbejde, men det er kun dem, der kan forvente ting af mig. Jeg kan ikke bede om noget den anden vej,” siger sygeplejersken, som også i Politiken beskrev, hvordan arbejdet stiller urimelige følelsesmæssige krav til hende. Det betyder, at der kun kan justeres på én ting: 

”Jeg har ikke mere at skrue på, og jeg kan ikke optimere mig mere, end jeg allerede gør med træning, kost og søvn,” forklarer Ditte Hammer. 

Derfor er hendes håb, at politikerne sender hele sundhedssektoren til intensiv genoptræning, så også erfarne sygeplejersker kan holde til at arbejde der – og indtil da, siger Ditte Hammer, så passer hun sine gymnastikhold.