Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Er Foreningen af Danske Sygeplejersker et demokratisk problem?

"Vi ser stiftelsen af FaDS som en styrkelse af demokratiet – ikke det modsatte."

Sygeplejersken 2022 nr. 2, s. 19

Af:

Bestyrelsen i Foreningen af Danske Sygeplejersker

Sygeplejersken gør i årets første nummer status på lønkamp og aktivisme.

Ærgerligt nok uden at tale med de omtalte aktivister.

Bjørn Hansen, direktør for DeltagerDanmark, udtaler, at det var en “forfærdelig idé” at oprette Foreningen af Danske Sygeplejersker (FaDS).

Som “iagttager af udviklingen i fagbevægelsen” mener Bjørn Hansen, at det er “en parallel forening”, der er ”skadelig for sygeplejerskerne”.

“Det (er) udemokratisk at lave en anden forening, fordi man ikke er tilfreds med et flertal”. 

Vi er grundlæggende uenige med Bjørn Hansen og tror, fejlslutningerne skyldes misforståelse omkring etablering og formål med FaDS. Der er ikke tale om en parallel forening. FaDS opstod ikke ud af uenighed med DSR, men som et græsrodsinitiativ og fællesskab blandt sygeplejersker.

 Alle syv stiftere var DSR-medlemmer og dermed en del af fagbevægelsens fællesskab. 

Facebooksiden ”Sygeplejersker Er Mere Værd”, som FaDS udspringer af, skabte en bølge af sammenhold blandt sygeplejersker. Det krævede organisering som forening for at kunne håndtere økonomi m.m.

FaDS er opstået og drevet som et uformelt, netværksbaseret fællesskab med det formål at fastholde politikerne til et opgør med tjenestemandsreformen. Med en frihed, som ikke nødvendigvis findes inden for den etablerede fagbevægelses rammer. Ikke for at overtage forhandlingsretten. 

Vi ser stiftelsen af FaDS som en styrkelse af demokratiet – ikke det modsatte. Demokrati betyder folkestyre og beskriver et politisk system, hvor magten ligger hos folket.

At organisere sig i en forening er noget nær det tætteste på grundidéen med demokrati.

Bjørn Hansen understreger som analytiker, at fagbevægelsen skal forstå – og navigere i “gammel magt og ny magt”.

Her er vi helt enige. Lad os styrke dialogen og fokusere på mål – sammen er vi mere. 

Kommentaren er forfattet af Katrine Vilien, Nanna Susé, Gitte Raaby Møller, Camilla Hjørlunde Hannecke, Trine Louise Guldbæk Koefod, Charlotte Bak Michaelsen og Pernille Haar Steffensen. Tilsammen bestyrelsen i Foreningen af Danske Sygeplejersker.