Som at arbejde gratis

På Aalborg Universitetshospital Thisted bruger Jeanette Bertelsen flere timer om måneden på at hente arbejdstøj. Tidligere blev uniformerne leveret direkte til sygeplejerskernes skabe i omklædningen – nu skal de i stedet stå i kø.

For blot få år siden fik sygeplejerskerne på Aalborg Universitetshospital Thisted leveret deres arbejdsuniformer direkte i omklædningsskabet: Fem sæt med navn på, vasket, strøget, foldet og lige til at trække på før hver vagt.

Sådan er det ikke længere. Nu skal sygeplejerskerne i stedet trække deres uniformer i dertil indrettede automater, der ofte er meget langsomme – hvis de da overhovedet virker. Det fortæller Jeanette Bertelsen, der er sygeplejerske på Klinik Anæstesi i Thisted.

”Tit er automaterne i stykker og så skal vi bruge tid på at ringe efter nogen, der kan fikse det, så vi kan få noget tøj. Når automaterne rent faktisk virker, tager det til gengæld rigtig lang tid for karrusellen at køre rundt,” siger hun.

Jeanette Bertelsen
Foto: Privat

Det betyder, at Jeanette Bertelsen normalt bruger mellem 10 og 20 minutter på at hente sin uniform og klæde om, når hun skal møde på arbejde. Der må som udgangspunkt kun hentes to uniformer ad gangen. På blot en enkelt måned bliver hendes samlede omklædningstid derfor nemt til adskillige timer.

”For nogle lyder det måske som om jeg går i frygteligt små sko, men det tager faktisk virkelig lang tid, når der så står 10-15 sygeplejersker, der alle sammen skal hente tøj på samme tid – og når du bruger 10 minutter her og 20 minutter dér, så bliver det jo til rigtig mange minutter samlet,” siger Jeanette Bertelsen.

Savner det gamle system

For at nedbringe ventetiden ved automat-karussellen har hospitalet i Thisted indført den regel, at sygeplejerskerne i den travle morgenperiode mellem kl. 6 og 8 kun må trække ét sæt – med det resultat, at sygeplejersker som Jeanette Bertelsen nu blot skal igennem henteritualet to gange på en dag, når de har dobbeltvagt.

”Hvis automatsystemet så i det mindste var effektivt, og jeg ikke skulle bruge så meget af min fritid på at hente uniformer, så ville jeg bedre kunne leve med det, men sådan er det bare ikke nu. Ofte får du tilmed et par bukser, hvor elastikken er gået, og så skal du bruge endnu længere tid på at skaffe et par nye,” siger hun, og tilføjer:

”Lige nu er det uacceptabelt. Det føles som at arbejde gratis.”

Direktør: Bør måske udskiftes

Sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital Lisbeth Kjær oplyser, at den gennemsnitlige udleveringstid ved uniformsautomaten i Thisted er 13 sekunder. Hun anerkender dog, at automaten måske bør skiftes ud:

”Den nye løsning er Texi-skabe, som giver en mere stabil drift. De er pt. indsat på Aalborg UH Nord, Syd og på Regionshospitalet Nordjylland.”

Læs mere om omklædning her

Emneord: 
Arbejdstid