Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker protesterer verden over

Strejker, demonstrationer, kollektive opsigelser. Syge­plejersker rundt om i verden viser deres utilfredshed med løn og arbejdsvilkår. Præsident for ICN, Pamela Cipriano, er ikke overrasket.

Sygeplejersken 2022 nr. 8, s. 12

Af:

Kristine Jul Andersen, journalist

Sygeplejerskers protester

Finland
Strejke i april, forberedelse af masseopsigelser.
Spanien
Stor demonstration i juni.
Danmark
70 dages strejke i 2021.
Frankrig
Endagsstrejke i juni.
Tyskland
Protester på universitetsklinikker.
England og Wales
Fagforeninger advarer om konflikt og opsigelser, hvis de ikke får højere løn.
USA
Strejker i bl.a. Oregon, Californien og Minnesota.
Mexico
Strejker i foråret.
Uganda
Strejke suspenderet, da de fik lovning på bedre lønninger. 

Det er ikke kun i Danmark, at sygeplejerskerne er utilfredse med deres løn og arbejdsvilkår. I lande verden over protesterer sygeplejersker via demonstrationer, arbejdsnedlæggelser, protestbreve og trusler om masseopsigelser. 

”Strejkeaktioner fra sygeplejersker er altid sidste udvej, men det er ikke overraskende, at det sker. De er utilfredse med det pres, de arbejder under, den manglende anerkendelse, de modtager, samt historiske uligheder relateret til køn og dårlige løn- og arbejdsvilkår,” siger præsidenten for ICN, Pamela Cipriano, i en pressemeddelelse.

Hun fremhæver, at især de seneste to år med corona har lært verden, hvor vigtig sygeplejen er for vores sundhed, men også socialt og økonomisk. Problemet er, at de, der sidder ved magten, ikke lytter til erfaringerne. Derfor opfordrer ICN verdens regeringer til at gøre noget ved de grundlæggende problemer i deres respektive sundhedssystemer og advarer mod, at de seks millioner sygeplejersker, der manglede på verdensplan før corona, kun vil blive flere, fordi sygeplejerskerne siger op under de forhold, de arbejder under nu.