Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2022 nr. 8

Læs online Download
0822_forside - magasinforsiden

Aktuelt

6 pct. mere i løn til konsultationssygeplejerskerne

En lønforhøjelse på 6 pct. over tre år. Det kan konsultationssygeplejerskerne se frem til, efter at Dansk Sygeplejeråd (DSR) og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (PLA) landede en overenskomstaftale den 27. juni.

Giv os den tiårsplan nu

Børne- og ungdomspsykiatrien skriger efter den længe ventede tiårsplan for psykiatrien. Bl.a. på sociale medier, hvor medarbejdere som læger, psykologer og sygeplejersker under hashtagget #Deterogsåmig kræver politisk handling, så patienterne kan få den bedste behandling.

"Der er så mange gode, grønne idéer hos medarbejderne"

Det er bare med at komme i gang, hvis du har konkrete idéer til grøn omstilling på din arbejdsplads, siger sygeplejerske Christina Berthon Kirkegaard. Hun iværksatte omfattende plastiksortering på operationsgangen og arbejder nu med bæredygtighed på fuld tid

Sygeplejersker protesterer verden over

Strejker, demonstrationer, kollektive opsigelser. Syge­plejersker rundt om i verden viser deres utilfredshed med løn og arbejdsvilkår. Præsident for ICN, Pamela Cipriano, er ikke overrasket.

I HVERT NUMMER

Hørt: Balancegangen mellem at leve og dø

En tredjedel af hospicepatienter udskrives, og det kan gøre det svært at balancere mellem at give patienterne lov til at skulle herfra, men samtidig ikke tage alt håb fra dem, fortæller hospice-sygeplejerske Maiken Gjerding.

Skiftedag: "Jeg kan se mig selv undervise i 20 år"

"Jeg underviser primært på grundforløbet, men også på hovedforløbet. Jeg er med til at formidle det sundhedsfaglige aspekt til de studerende, som enten skal ud at arbejde som SOSU-hjælper eller SOSU-assistent."

Tema: Konsultationssygeplejersken anno 2022

Kapitel 1: "Så tager du fat i en delle og stikker nålen lige ind."

Pernille Bille er en af landets 2.400 konsultationssygeplejersker. Vi har fulgt hende en almindelig dag, hvor hun ser patienter med ondt i ørerne, for højt blodtryk, diabetes, forkølelsessår og vaccinerer børn. Konsultationssygeplejersker har overtaget mange opgaver fra lægerne, men de synes, det halter med efteruddannelsen. Derfor har Pernille taget sagen i egen hånd.

Kapitel 2: Uenig med lægen

"Sagen er, at Jes selv synes, han spiser for mange piller. Så efter aftale med lægen er det noget af det, han er stoppet med at tage. Da han talte med lægen dagen før, var beskeden, at han bare skulle fortsætte uden pillerne. Men Pernille vil gerne have ham på medicinen igen. Bare lidt."

Anmeldelser

5 til ferien

Baren, tjeneren, fisken, den forsvundne eller bipolar? Her er fem bud på ferielæsning.

Anmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes bøgerne "Rød sommer", "Patientens stemme", "Et aldrende Danmark" og "Hvad er KOL?"

Perspektivrigt plejecenter

Kram, dans og evidens

Hundested Plejecenter ligger smukt lige ved Isefjord i Nordsjælland. Bag de gule murstensvægge arbejder medarbejderne på at skabe de bedste livsbetingelser for beboerne, evidensbaseret hvis muligt. Flere indsatser har trukket overskrifter i danske medier, og plejecentret medvirker også i en hollandsk dokumentar om demensindsatser, der skal vises på G20-topmødet i Indonesien til oktober.

Dokumenterer i jeg-form

Hundested Plejecenter har taget begrebet personcentreret omsorg helt til sig og dokumenterer nu alt om beboerne i jeg-form.

Prisvindende projekter

Her får pårørende også førstehjælp

Med et prisvindende forskningsprojekt har projektsygeplejerske Mia Blaa-bjerg haft held til at sætte fokus på en til tider overset patientgruppe: De pårørende. I Traumecentret på Aarhus Universitetshospital har det bl.a. udmøntet sig i to nye opholdsrum til pårørende – og en øget bevidsthed om, hvad mennesker i krise har brug for.

Sygeplejersker er med til at nytænke psykiatrien

Sygeplejersker skal i langt højere grad initiere og bidrage til forskning i psykiatrien. Det er helt afgørende, hvis der skal skabes bedre indsatser for mennesker med psykisk sygdom. Det mener professor Julie Midtgaard, leder af forskningscenteret CARMEN, der for nylig vandt prisen som ”Årets nye forskningsmiljø”.

Selvstændigt virksomhedsområde

Alletiders Praktiske Netværk

Der blev talt om fagidentitet og fremtidigt virksomhedsområde, da landets APN-sygeplejersker mødtes en onsdag i juni. Målet var at formulere et formål for gruppen. Og det lykkedes, fortæller tovholderen bag netværksmødet, Signe Skov.

Debat

Folkemøde 2022

Etisk dilemma

Vil du vide, om du måske får kræft?

Hvor høj skal risikoen være, før det er forsvarligt at sende et uopfordret brev til personer, der måske er i risiko for at få kræft? Sygeplejerske og seniorforsker Helle Vendel Petersen har i 14 år arbejdet med dilemmaer og bekymringer hos familier med arvelig tarmkræft.