Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Vagtplanerne er for firkantede

Pga. en rygskade søger Anita Skupinska Hjortborg kun deltidsstillinger med sekstimersvagter. Hun får afslag på afslag og er træt af at læse om sygeplejemangel.

Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 17

Af:

Mai Rathje Skovgaard, journalist

sy2-2023_hoert_anita-skupinska-hjortborg

ikon-hoert”Jeg er lidt træt af at læse, at man mangler sygeplejersker, for man mangler dem i hvert fald ikke nok til at ville ansatte én på deltid.”

Sådan udtalte Anita Skupinska Hjortborg sig i en artikel i Dagbladet Holstebro Struer. I januar afsluttede hun sin drømmeuddannelse som sygeplejerske, og hun har søgt job i Region Midtjylland i snart et år. På medicinske og kirurgiske sengeafsnit, i ambulatorier og hos privatpraktiserende læger. 

”Jeg søger alt, hvad der er, men jeg har kun fået afslag,” fortæller hun.

Begrundelsen for afslagene er altid den samme: Pga. en rygskade kan Anita Skupinska Hjortborg kun arbejde seks timer ad gangen, og så mener arbejdsgiverne ikke, at de kan få vagtplanen til at gå op. Det argument kan Anita Skupinska Hjortborg godt forstå, men det frustrerer hende alligevel. Særligt set i lyset af at der i øjeblikket mangler sygeplejersker landet over:   

”Jeg kan se, at stillingen stadig er ledig, nogle af de steder jeg har søgt. Selvom seks timer ikke er tilstrækkeligt, så dækker det vel bedre, end hvis de ikke får nogen.”

Ingen skånestilling

Region Syd har været mere imødekommende overfor at ansætte Anita, fortæller hun. Men pga. den lange pendlertid kombineret med hendes rygskade, er et job der desværre ikke en mulighed for hende. Hun oplever, at hendes hjemmeregion Region Midtjylland tænker firkantet og rigidt, når det gælder udformningen af vagtplaner. 

”Jeg forstår ikke, hvorfor vagterne skal hedde 7-15, 15-23, 23-7,” siger hun.

Hun har fortrinsadgang til at komme til samtale i det offentlige, fordi hendes kroniske rygsmerter er et handikap ifølge handikapkonventionen. Hun kender til ældre og gravide, son er blevet ansat i skånestillinger. 

”Så hvorfor kan jeg ikke få en skånestilling, når jeg har en rygskade?” spørger hun. 

Søger uden for sygeplejen 

Anita Skupinska Hjortborg har ellers været til mange gode jobsamtaler. Hun møder altid glad og imødekommende op, og hun fortæller, at hun også får at vide, at de slet ikke er i tvivl om, at hun er en rigtig dygtig sygeplejerske. Alligevel er det endt i så mange afslag, at hun efterhånden har mistet modet:   

”Nu har jeg nul forventninger, når jeg sender en jobansøgning. Jeg går derfra og forventer et afslag, og det er ikke en fed følelse.” 

Derfor er hun nu begyndt at søge job uden for sygeplejefaget. B.la. som politisk sekretær, fordi hun har erfaring med politik og bestyrelsesarbejde. Hun har også søgt en stilling som kommunikationsmedarbejder, hvor hun kan bruge nogle af de kommunikationskompetencer, hun har lært på sygeplejestudiet. Men hun drømmer stadig om at arbejde som sygeplejerske: 

”Jeg har aldrig villet andet. Jeg elsker faget, og jeg er pissestolt af at være sygeplejerske.”  

Læs mere om emnet i temaet i  Sygeplejersken nr. 6/2022.