Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læserbrev: Køn bør omtales i grader frem for i kasser

"Alle sygeplejersker bør uddannes til at behandle ethvert menneske med respekt for vedkommendes egen måde at tænke, føle og udleve deres køn."

Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 19

Af:

Ben Nielsen, sygeplejerske, cand.cur., lektor

Kære Henrik List

Først og fremmest tak, fordi du har læst vores artikel og forholder dig til den, jf. dit læserbrev i Sygeplejersken nr. 1/2023

Vi er selvfølgelig ikke enige i din kritik om, at det er faktuelt forkert at skrive, at der er mere end to køn. At der er mere end to køn står med andre ord ikke for vores egen regning. Om der er to eller flere køn, vil altid afhænge af, hvilket perspektiv der tales ud fra.

Er man – som du lader til at være – tilhænger af en klassisk biologisk binær forståelse, kan man godt tale om, at der genetisk set kun findes to køn. Enten har man et funktionelt y-kromosom, og så er man en mand. Har man ikke, er man en kvinde. 

Men selv med udgangspunkt i biologien er der genetisk set mange forskellige såkaldte mosaikker, hvor nogle celler har et y-kromosom, mens andre ikke har.

Ifølge professor ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet, Niels Tommerup, kan det betyde, "at man i nogle organer er en mand, i andre en kvinde". Derfor er der en masse ”in between”, så svaret er langt mere komplekst end bare at sige mand og kvinde.

Ifølge professor i neurovidenskab ved SDU, Christian Gerlach, bør vi rent kognitivt tale om køn i grader frem for i kasser.

Det helt centrale budskab, som vi ønsker at dele med artiklen – og som vi forhåbentlig kan finde enighed om – handler grundlæggende ikke om genetik. Det handler om, at alle sygeplejersker bør uddannes til at behandle ethvert menneske med respekt for vedkommendes egen måde at tænke, føle og udleve deres køn.

Ben Nielsen, lektor, sygeplejerske, cand.cur., og ansat ved Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser, Sundhedsfagligt Fakultet, Københavns Professionshøjskole. Han skriver på vegne af Jacob Graack, Rikke Voergård-Olesen og Lotte Evron, alle medforfattere til den omtalte artikel ’Sundhedsvæsenets møde med LGBT+-personer kræver nye initiativer' i Fag&Forskning nr. 4/2022.