Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Læring - og overvågning?

Holdningen til Black Box er generelt positiv, fortæller tillidsrepræsentant, men der er også uklarheder, som kan skabe bekymring.

Sygeplejersken 2023 nr. 7, s. 48-50

Af:

Ulla Abildtrup, journalist

sy7-2023_forskningfaarliv_-blackbox
Kameraovervågning skal leve op til regler

Jurister i DSR vurderer, at overvågning med kameraer som i tilfældet med Black Box er en kontrolforanstaltning. Arbejdsgivere kan som led i ledelsesretten iværksætte kontrolforanstaltninger over for de ansatte, men juristerne påpeger, at det skal ske i overensstemmelse med reglerne i Aftale om kontrolforanstaltninger, Lov om forbud mod tv-overvågning, Straffeloven, Databeskyttelsesloven og Forordningen. 

En række krav skal være opfyldt, for at kontrolforanstaltningen er lovlig. Den skal have et sagligt formål og være begrundet i driftsmæssige årsager, og der skal være et rimeligt forhold mellem formål og midler:

Kontrolforanstaltningerne må ikke være krænkende over for de ansatte og må ikke give de ansatte tab eller nævneværdig ulempe.

Arbejdsgiveren skal orientere de ansatte senest seks uger før, der iværksættes kontrolforanstaltninger.
Når kontrolforanstaltningen er tv-overvågning, som i tilfældet med Black Box, er der også krav om skiltning.

Rigshospitalet har siden september 2020 optaget lyd og billeder fra over 700 operationer. I projektperioden var det frivilligt for patienter og medarbejdere at medvirke i Black Box-projektet, og mere end 93 pct. gav deres samtykke, ifølge tal fra Rigshospitalet. Fra september bliver Black Box et vilkår for medarbejderne på de syv operationsstuer, som får Black Box-teknologien installeret.

På Juliane Marie Centret har nogle få sygeplejersker takket nej til at arbejde på Black Box-stuen i projektperioden. De blev i projektperioden flyttet til andre operationsstuer, hvor der ikke var Black Box installeret, men det er ikke sikkert, om den model kan fortsætte, når flere kameraer installeres, og det bliver en del af afdelingens praksis og læringsmetode:

”Vi vil fortsat have stuer uden Black Box, men vi afløser jo hinanden i pauserne, ferier, ved sygdom osv., så det vil være et puslespil, hvis flere afviser at arbejde på Black Box-stuerne,” siger tillidsrepræsentant Julie Bolø Nielsen.

Hun ser selv et stort potentiale for læring i optagelserne til gavn for både medarbejdere og patienter, men bliver også mødt med spørgsmål fra medlemmer, der problematiserer den nye teknologi.

”De spørger f.eks., om det er tilladt at overvåge personalet, og her er svaret, at det må man godt, så længe, man skilter med det,” siger Julie Bolø Nielsen.

Andre er bekymrede for, om ledelsen kan lytte med, f.eks. når medarbejderne taler om arbejdsforhold. Eller om myndighederne kan kræve optagelserne udleveret i forbindelse med en evt. erstatningssag. 

Helt overordnet mener tillidsrepræsentanten, at ledelsen skal være opmærksom på at informere meget præcist om, hvem der ser materialet, og hvad det bliver brugt til både nu og i fremtiden.

Operationssygeplejerske Mette Praëm synes i starten, det var grænseoverskridende at blive filmet, mens
            hun arbejdede. Videokameraet er den sorte runde ting, der ses i loftet.
Caption 
Operationssygeplejerske Mette Praëm synes i starten, det var grænseoverskridende at blive filmet, mens hun arbejdede. Videokameraet er den sorte runde ting, der ses i loftet.
Attribution 
Foto: Nikolai Linares
”Vi skal aldrig være bange for, at nogen opdager vores fejl, for vi kan lære af fejlene, og undervisningsmateriale baseret på ægte optagelser er enormt lærerigt. Men det er samtidig vigtigt, at den nye viden bliver implementeret, ellers giver det bare anledning til frustration og en følelse af spildte ressourcer,” mener Julie Bolø Nielsen.

Hun henviser til et konkret eksempel fra Black Box-optagelserne, som viste, at timeout før operationer, hvor medarbejderne tjekker, at det er den rigtige patient og det rigtige indgreb, de skal foretage, ikke altid foregår i henhold til de gældende retningslinjer. Men den fælles bevidsthed om udfordringen har endnu ikke udmøntet sig i ændret praksis.

”Jeg er dog stadig vild med konceptet og ser et stort læringspotentiale i Black Box,” siger Julie Bolø Nielsen.

Tværfaglig indsigt

Mette Marie Thomsen er i gang med at forberede sine medarbejdere på Afdeling for Bedøvelse og Operation i Center for Kræft og Organsygdomme på, at afdelingen får Black Box på to operationsstuer til efteråret.

”Nogle har været betænkelige, og er det måske stadig, så det handler om at skabe tryghed, og det gør vi bl.a. gennem information,” siger chefsygeplejersken og peger på en tv-skærm, hvor man kan se et eksempel på de anonymiserede Black Box-billeder fra en operationsstue.

”Vi har netop i dag haft undervisning i Black Box for at orientere medarbejderne grundigt. Nogle kan frygte klagesager fra patienterne, og her er det vigtigt at understrege, at optagelserne alene er til intern brug,” siger hun.

Mette Marie Thomsen ser et stort potentiale i at få flere data fra operationsstuerne:

”Indtil nu har de jo været totalt lukkede rum. Vi har en forforståelse af, hvad der foregik derinde, men nu kan dataene vise, om den forforståelse er rigtig. Desuden ser medarbejderne jo operationen fra hver deres perspektiv, men her får vi mulighed for at se, hvad de andre på stuen gjorde og sagde i situationen og dermed større fælles forståelse på tværs af fagligheder og hierarkier,” mener hun.

På en konference for nylig var ca. 50 personer på tværs af organisationen samlet for at se nogle af optagelserne med fokus på afbrydelser på operationsstuer.

”Vi så alle de samme billeder, men så alligevel noget forskelligt afhængigt af vores funktion. De forskellige perspektiver er nogle af de ”non-technical skills”, som er vigtige at have blik for. Det kan f.eks. være måden, man taler til hinanden eller ikke taler til hinanden på, magtspillet i rummet, når der skal tages beslutninger,” fortæller Mette Marie Thomsen.

Hun har allerede haft medarbejdere, som udbrød, at ”her skulle vi have haft Black Box”, når de overkom svære situationer:

”Black Box kan være med til at booste det excellente, så vi får mulighed for at duplikere det. Samtidig giver optagelserne sygeplejerskerne mulighed for at vise andre, hvad de præsterer, og det styrker den faglige stolthed og arbejdsglæden,” siger Mette Marie Thomsen.

Hun er dog også meget bevidst om de betænkeligheder, der kan være ved teknologien:

”Vi er vant til overvågning i det offentlige rum, men nu kommer der også kameraer på arbejdspladsen, og det kan nogle være utrygge ved, og det skal vi adressere, så der kommer en fælles forståelse af, at teknologien er til gavn for patientsikkerheden og vores læringsmiljø.” 

DSR: Tryghed på arbejdet er vigtigt

Sygeplejersker er vant til at arbejde tillidsbaseret med patienter, kolleger og ledelse, og derfor er det vigtigt, at ledelsen inddrager tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter samt MED-udvalget i projekter som Black Box. Det mener næstforperson i DSR, Harun Demirtas.

”Når ledelsen inddrager de medarbejdervalgte repræsentanter, sikrer den medindflydelse og tryghed på arbejdspladsen,” siger han og tilføjer:

”Ordet overvågning vækker følelser, som for nogle kan være forbundet med noget negativt. Derfor er det også vigtigt, at ledelsen er meget præcis “og saglig” om formålet for at sikre “forståelse” fra medarbejderne. Og for at sikre at overvågning ikke bliver anvendt til andet end et sagligt formål,” tilføjer han.

Læs også i dette nummer af Sygeplejersken