Trepartsaftalen: Anciennitetstillæg til hospitalssygeplejersker
Det skal være mere attraktivt at arbejde på hospitalerne
Regionerne oplever stigende udfordringer med at rekruttere sygeplejersker.
Parterne i trepartsforhandlingerne er enige om, at det skal være mere attraktivt at være ansat på de regionale hospitaler. De har derfor vedtaget at indføre et anciennitetstillæg til sygeplejersker, som træder i kraft efter 4 års anciennitet. Dette indfases fra 2025 til 2026.
Der er afsat 710 mio. kr. i alt til tillægget til sygeplejersker i 2026, men det bliver først aftalt ved OK24, hvor stort tillægget bliver. Med en simpel gennemsnitsberegning ser det ud til, at det i 2026 lander på omkring 1.600 kr. om måneden inkl. pension pr. hospitalssygeplejerske.
Deltidsansatte kan også få anciennitetstillægget
Anciennitetstillægget bliver, ligesom anden løn, reguleret på baggrund af det antal timer man arbejder. Det er den såkaldte ansættelsesbrøk.
Hvis anciennitetstillægget fx bliver 1.600 kr. inkl. pension i 2026 for en fuldtidsansat, så bliver tillægget ca. 1.300 kr. inkl. pension om måneden, hvis man arbejder 30 timer.
Sygeplejersker på hospitaler, der ikke arbejder på tværs, opnår også anciennitetstillægget.
Sådan beregnes tillæggene
Anciennitetstillægget er beregnet som en simpel gennemsnitsberegning fordelt mellem alle sygeplejersker ansat på sygehuse. Tillægget er et bruttotal, hvilket vil sige at det er inkl. pension.
Størrelsen på det endelige anciennitetstillæg afklares ved OK24.
Tillægget vil her blive fordelt mellem de sygeplejersker, der har mere end 4 års anciennitet, og vil blive beregnet som et nettotal, altså det tal man vil kunne genfinde på lønsedlen.
Vagttillægget er ligeledes beregnet som en simpel gennemsnitsberegning mellem alle sygeplejersker ansat på sygehuse. Tillægget er et bruttotal, hvilket vil sige at det er inkl. pension.
Udformningen af vagttillægget skal forhandles ved OK24.
Historisk stort beløb
I grafikken nedenfor kan du sammenligne de 1,3 mia. ekstra kroner, der uddeles til sygeplejerskerne med trepartsaftalen, med de beløb, sygeplejerskerne har fået ved de seneste tre overenskomstaftaler.
For at kunne sammenligne tallene mest korrekt, indgår de penge, der går til løbende lønstigninger i den offentlige sektor, ikke i grafen. Grafikken omfatter kun overenskomstmidlerne fra organisationspuljer og særlige puljer til sygeplejersker, da det er disse midler, der specifikt bruges til at skabe forbedringer i sygeplejerskernes lønforløb.
Ved de seneste tre overenskomstforhandlinger har vi fået organisationsmidler og særlige puljer til sygeplejersker svarende til i alt 330 millioner kroner udmøntet over en periode på 8 år (OK15-OK21).
Til sammenligning udgør trepartsmidlerne 1,3 milliarder, der bliver udmøntet over 2 år (2024-2026).
Omregner man de 330 millioner til et løntillæg til alle sygeplejersker, vil dette kunne give en gennemsnitlig lønstigning på ca. 715 kr. pr. måned.
Lønmidlerne fra treparten giver sygeplejerskerne en gennemsnitlig lønforbedring på 3.000 kr. Denne forbedring inkluderer, udover et anciennitetstillæg på 1.600 kr., også lokallønsmidler til psykiatrien, akut- og det medicinske område samt til yderområderne.
Det blev aftalt under OK24
OK24: Kommunalt forlig
OK24-forliget mellem DSR og Kommunernes Landsforening er vedtaget. Læs her, hvad det betyder for dig som kommunalt ansat sygeplejerske i for...
OK24: Regionalt forlig
OK24-forliget mellem DSR og Danske Regioner er vedtaget. Læs her, hvad det betyder for dig som regionalt ansat sygeplejerske i form af gene...
OK24: Statsligt forlig
OK24-forliget mellem DSR og staten er vedtaget. Læs her, hvad det betyder for dig som statsligt ansat i form af generelle lønstigninger, pe...
Foto:
Lizette Kabré
Det mener DSR
Resultatet med ekstra lønmidler fra politisk hold er blandt andet et resultat af sygeplejerskernes mangeårige lønkamp.
Lønmidlerne har til formål at løse rekrutteringskrisen i den offentlige velfærd. Det er er også helt nødvendigt, da mangel på bl.a. sygeplejersker har alvorlige konsekvenser for patienter og borgere. Vi står i den største sundhedskrise i mange årtier. Her spiller løn en afgørende rolle.
Derfor er det er godt og nødvendigt, at en del af midlerne bruges på et anciennitetstillæg til hospitalsansatte sygeplejersker med 4 års erfaring. Når aftalen er fuldt indfaset i 2026, vil den betyde, at alle hospitalsansatte sygeplejersker med 4 års erfaring får et anciennitetstillæg på 1.600 kr. inkl. pension.
Samtidig har det været vanskeligt for DSR at indgå en aftale, hvor kommunale sygeplejersker og statsansatte sygeplejersker ikke også får samme anciennitetstillæg som hospitalssygeplejersker. Men det har været et krav fra regeringen, at kun de sygehusansatte sygeplejersker kunne få et anciennitetstillæg, da det er her, der er størst rekrutteringsudfordringer.
Læs mere om sygeplejerskernes løn
Løn ifølge overenskomsten – regionalt ansatte
Find din løn ifølge overenskomsten i regionerne, og få et overblik over din løn og dit lønforløb, hvad enten du er ansat som sygeplejerske, ...
Fra valgkamp til lønkamp
Sygeplejerskernes løn var blandt de hotteste emner i valgkampen, og der blev lovet flere lønkroner til velfærdsområderne. Men ikke så meget,...
"Jeg kan ikke se det som andet end valgflæsk"
3 mia. kr. til løn og arbejdsvilkår. Akutpakke her og nu. Frisættelse af den offentlige sektor. Statsministeriet har offentliggj...