Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Sygeplejeintervention medfører bedre søvn hos patienter efter hjertekirurgi

Intervention. Systematisk undervisning af sygeplejersker inden for søvn medfører tegn på bedre søvnkvalitet hos patienter to måneder efter hjertekirurgi, viser et kontrolleret interventionsstudie.

Fag & Forskning 2016 nr. 3, s. 34

Af:

Redaktionen

2016-3-journal-club-jounal-of-nursing

Greve H, Pedersen PU.

Improving sleep after open heart surgery – Effectiveness of nursing interventions.

J Nurs Educ Pract 2016;6(3):15-25.

doi: 10.5430/jnep.v6n3p15.

Abstract og artikel findes ved at søge på artiklen.

Introduktion: Det er et velkendt problem, at patienter efter hjertekirurgi oplever søvnproblemer både under indlæggelsen og efter udskrivelsen. God søvn er vigtigt for at kunne håndtere de udfordringer, der melder sig ved genoptræningen. Formålet var at undersøge effekten af en sygeplejeintervention på patienters selvrapporterede søvnkvalitet. Interventionen var baseret på søvnanamneser og principper for søvn.

2016-3-journal-club-soevnMetode: Der blev foretaget et kontrolleret interventionsstudie. Kontrolgruppen (90 patienter) fik vanlig pleje og blev først inkluderet. Efterfølgende fik sygeplejerskerne undervisning i interventionen, der var baseret på ikke-farmakologisk behandling af søvnproblemer, og derefter blev interventionsgruppen (87 patienter) inkluderet. Patienternes søvn blev målt før operation samt en og to måneder efter operation ved hjælp af Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) spørgeskema og søvndagbøger.

Resultater: Der blev ikke fundet en statistisk signifikant effekt af interventionen, men efter to måneder viste der sig tegn på bedre overordnet PSQI, total varighed af søvn, søvneffektivitet, søvnkvalitet og mindre anvendelse af sovemedicin.

Diskussion: En større inklusion i interventionsgruppen kunne muligvis have ændret undersøgelsens resultater og givet statistisk signifikant bedre søvn hos patienterne.

Konsekvenser for praksis: Dette studie understøtter, at når sygeplejersker tilegner sig viden inden for søvn, har det en effekt på patienternes oplevede søvnkvalitet. Sygeplejerskerne var ikke undervist i kognitiv terapi, hvilket muligvis også kunne have forbedret patienternes søvnkvalitet.

 

Af: Kirsten Specht, ph.d., MPH, CRNA, RN, postdoc og klinisk sygeplejespecialist, Ortopædkirurgisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital.