Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Studietur til Prag

I det sidste halve år af vores uddannelse arbejder vi med fagudvikling inden for sygeplejen. Et af temaerne er internationalt samarbejde, og klassen har arbejdet med, hvordan vores uddannelse kan sammenlignes med andre landes, og hvilken status sygeplejersker har i andre samfund. Derfor besøgte vi en sygeplejeskole og et sygehus i Prag.

Sygeplejersken 1997 nr. 21, s. 34

Vi havde forventet at møde en sygeplejeskole, hvor uddannelsen var på niveau med vores, og blev derfor overraskede over at møde 14-årige elever, som efter otte års skolegang påbegyndte fire års uddannelse til sygeplejerske. Set med danske øjne var indholdet svarende til gymnasiefag kombineret med sygepleje. Vores indtryk var, at den instrumentelle sygepleje vægtes højest.

Karolina Moracová på Fakultninemocnice i Prag er oversygeplejerske og formand for den tjekkiske sygeplejerske sammenslutning (CNNA).

Hun modtog os hjerteligt og havde i dagens anledning stillet et flag fra Dansk Sygeplejeråd frem på bordet. Dette blev indledningen til nogle spændende timer, hvor hun blandt andet fortalte om den inspiration, de har hentet fra danske sygeplejersker, og om Dansk Sygeplejeråds støtte i opbygningen af CNNA.

Karolina Moracová fortalte om tiden før fløjlsrevolutionen, hvor uddannede og udøvende sygeplejersker havde den fireårige gymnasieuddannelse, som vi havde mødt på føromtalte skole. Revolutionen skabte muligheder for at revidere uddannelsen, og i 1989 besluttede man at videreuddanne sygeplejerskerne med en overbygning på tre år, så de får en bachelorgrad. Uddannelsen var klar i 1996, og det første hold startede i november. Karolina Moracová fortalte, at sygeplejen er under udvikling og forandring, så kontakt til pårørende, information til patienterne og mere tid til psykisk omsorg og pleje nu vægtes højere.

Ønsket er en høj standard af hele sygeplejen, men ressourcerne er svære at finde, da der er stor mangel på sygeplejersker. Tilgangen til sygeplejeskolerne er lav, hvilket Karolina Moracová mener kan hænge sammen med den lave status og de lave lønninger. Lønnen er så lav, at en sygeplejerske på fuld tid ikke har mulighed for at forsørge sig selv. Hun vil være afhængig af ekstra job eller hendes mands indkomst.

Inden for de sidste seks år er der sket så store omvæltninger i det tjekkiske samfund, at det til tider kan være svært for befolkningen at følge med, og Karolina Moracová mener, at det endnu vil tage mange år, inden sundhedsvæsenet når den ønskede standard. Dette begrunder hun med, at der skal ske en holdningsændring i samfundet, og at dette er en ressourcekrævende proces.

Besøget i Tjekkiet gav os oplevelsen af, at sygeplejen er i en rivende udvikling. Vi fornemmer, at Karolina Moracová med sit utrolige engagement vil være foregangskvinde og præge denne udvikling.

Yderligere oplysninger hos Lotte Gregersen, Annette Hejlsvig, Tina Lund, Bente Mogensen, sygeplejestuderende på hold 93,3, Sygeplejeskolen i Vejle.