Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

FS 25 opløst

Den faglige sammenslutning af sygeplejersker, der plejer patienter med øre- næse- halssygdomme, FS 25, er blevet opløst. Efter godt syv år stod foreningen tilbage med en gæld på 48.000 og uden bestyrelse. Formanden mener, man kan lære af eksemplet, og opfordrer til fortsatte, faglige aktiviteter.

Sygeplejersken 1997 nr. 41, s. 58-59

Af:

Helle Blom, formand for FS 25

FS 25 eksisterer ikke længere. Dansk Sygeplejeråds hovedbestyrelse godkendte på deres møde juni 1997 vores anmodning om opløsning.

Hvordan kunne det gå så galt? Det er utrolig trist, at en så velfungerende faglig sammenslutning som vores med 140 medlemmer, pludselig står uden bestyrelse og med en gæld på 48.000 kroner.

Her er så historien om FS 25s endeligt. Jeg tror på opstandelsen, så det kunne jo være!

For få til bestyrelse

I november 1996 afholdt vi en meget fin temadag omhandlende medicinsk teknologivurdering og de nyeste teknologiske behandlingsformer og undersøgelsesmetoder inden for øre-næse-halsspecialet.

Temadagen var arrangeret i samarbejde med Simonsen og Weel, og der kom medlemmer fra hele landet. Ja, selv Færøerne var repræsenteret.

Planlægningen af vores næste landskursus, der skulle afholdes i marts 1997, var i fuld gang. Vi havde i juni 1996 reserveret Hotel Eremitage efter henvendelser til forskellige andre kursussteder. Program og undervisere var også på plads allerede i november. Tilslutningen til temadagen og tilbagemeldingen fra deltagerne gav ikke på noget tidspunkt indtryk af, at vi ikke ville opnå den forventede tilslutning. Det var derfor fuldstændig uforståeligt for os alle i bestyrelsen, at derved tilmeldingsfristens udløb til landskurset den 21. og 22. marts 1997 kun var 30 tilmeldinger. Landskurset var planlagt med 80-90 kursister som de foregående syv år. Bestyrelsen besluttede herefter at forlænge tilmeldingsfristen og skrev samtidig ud til alle landets oversygeplejersker i specialet for at minde dem om kurset. Det gav desværre ikke flere tilmeldinger. Tværtimod var der 10, der trak deres tilmelding tilbage, da de ikke kunne få den økonomiske dækning fra arbejdsgiveren, de havde håbet på at få.

Bestyrelsen tog herefter den svære beslutning at aflyse kurset. Efterfølgende stod vi med en regning pålydende 48.000,- kr. til Hotel Eremitage. Vores kassebeholdning var på 24.000,- kroner, efter at alle udgifter var betalt.

Dansk Sygeplejeråd blev kontaktet med henblik på råd og vejledning om juridisk hjælp. Hele forløbet blev nedskrevet og sendt til Dansk Sygeplejeråd. Samtidig blev Dansk Sygeplejeråd spurgt om, hvordan vi skulle afholde vores annoncerede generalforsamling. Der var ikke kommet nye kandidater til bestyrelsen ved tilmeldingsfristens udløb. Vi var tre, der gik af som bestyrelsesmedlemmer. Heriblandt undertegnede. Det var nogle travle dage med megen kontakt til forskellige potentielle bestyrelsesmedlemmer. Der indløb således to kandidater, da vi afholdt generalforsamlingen den 21. marts. Desværre for sent ifølge vores vedtægter. Det var heller ikke nok til at etablere en bestyrelse, da denne ifølge vedtægterne skal bestå af mindst seks medlemmer. Efter at Lis Tvede, Maria Miller og undertegnede, Helle Blom, gik af, var der Ena Worsøe, Lone Neuschwang og Bente Mangor tilbage i den gamle bestyrelse. Der var kun mødt ét medlem op til generalforsamlingen, Bodil Stub, som samtidig var en af dem, der kom med sit kandidatur til opstilling.

Da Dansk Sygeplejeråd ikke havde svaret på, hvordan vores gæld skulle afvikles, inden vi afholdt generalforsamling, måtte vi forholde os til de kolde og barske kendsgerninger:

Vi stod med en gæld til Hotel Eremitage. Vi havde ingen kandidater til en bestyrelse. Der var ingen opbakning til det netop aflyste landskursus. Vores bladgruppe var opløst, vores revisorer havde meddelt deres opsigelse. Sammenlægning af Rigshospitalets og Bispebjerg Hospitals øreafdelinger medførte, at mange af vores medlemmer ikke vidste, om de i fremtiden arbejdede inden for øre-næse-halsspecialet. Signaler om manglende økonomisk opbakning til deltagelse i landskurser og temadage. Fakta og forhold, der gjorde, at de tre siddende bestyrelsesmedlemmer ikke turde tage initiativet til et nyt forsøg. Det var svært at acceptere. Den 8. april svarede Dansk Sygeplejeråd, at de havde modtaget anmodning om FS 25s opløsning. Vi fik svar den 19. juni om, at anmodningen var blevet godkendt. FS 25 er ikke længere på listen over de Faglige Sammenslutninger i 'Sygeplejersken'.

Den 5. juni fik jeg brev om, at Dansk Sygeplejeråd ville overtage FS 25s betalingsforpligtelse over for Hotel Eremitage, og vi skulle indbetale vores kassebeholdning på 24.000,- kroner. Det er gjort, og kassen er tom. To medlemmer har indbetalt kontingent, men det er selvfølgelig blevet tilbagesendt. I 1996 indkøbte vi en pc til kassereren. Den vil blive afleveret til Dansk Sygeplejeråd som vort eneste aktiv.

Alt materiale blev samlet på et sidste møde, bestyrelsen holdt den 1. juli 1997. Materialet indeholder referater fra møder, temadage og landskurser. Der er kopier af aftaler og vedtægter, råd og vejledninger. Materialet indeholder også dokumentation for de sidste måneders og tidligere års dispositioner og vores regnskaber. Der er en hel pose fuld med vores flotte nål. Jeg håber, det vil blive brugt i fremtiden.

Stolt start

Det var lidt om forløbet i de sidste hektiske måneder. Her er nogle betragtninger over de syv år, der er gået, siden FS 25 blev startet i auditoriet på KAS Gentofte i 1990.

Smith og Nephew afholdt et otokirurgisk kursus i Kolding. Jeg var fascineret over det sammenhold, der var blandt specialets sygeplejersker på tværs af hele landet. Min begejstring blev til en underskriftindsamling, der var stor nok til at starte en faglig sammenslutning. Herefter mødte min daværende oversygeplejerske Anette Clemmensen og jeg op i Vimmelskaftet. Det var et orienterende møde om vedtægtsforhold, og om hvordan man i det hele taget starter en faglig sammenslutning op.

Efter den stiftende generalforsamling på KAS Gentofte holdt vi kort efter møde i mit køkken, og bestyrelsen konstituerede sig med Gitte Berg som formand, undertegnede som næstformand og fire øvrige bestyrelsesmedlemmer. Meget hurtigt fik vi også en bladgruppe og et blad, Tragten. Vi var meget aktive og entusiastiske. Ingen af os havde det store kendskab til bestyrelsesarbejde.

Vi fik dog meget hurtigt styr på regler og paragraffer, og da vores første landskursus var overstået, var vi alle seks meget stolte. Det blev utrolig godt modtaget,

Side 59

og vi fik blod på tanden. Vi fik sat et tværfagligt samarbejde i gang. Ikke kun mellem de store sygehuse på Sjælland, men også Fyn og Jylland. Vi havde også et flot samarbejde med Landsforeningen for Laryngectomerede i Danmark. Hvis jeg skal nævne nogle eksempler på den faglige udvikling, vores samarbejde medførte, kan det være:

  • sygdomslære og operationsmetoder inden for specialet
  • forbedring af præmedikation til børn, der skal i anæstesi
  • sammedagskirurgi og sygepleje til patienter i lokalanæstesi
  • kvalitetssikring.
  • retningslinier for laserkirurgi
  • MTV og hygiejne
  • smertebehandling
  • patientoplevelser.

De sidste to emner – smertebehandling og patientoplevelser – blev en fantastisk oplevelse. Ikke mindst på grund af gode undervisere som fx overlæge Hans Martin Svare fra Smerteklinikken KAS Herlev. Vi lærte også meget af vores patienter. Især vores temadag på Hillerød Sygehus, hvor vi hørte patienternes egen fortolkning af deres oplevelse af operation i lokalanæstesi.

Samarbejdet med Landsforeningen for Lanryngectomerede har også været medvirkende til, at plejen og de tilbud, vi har til patienterne, er blevet koordineret mellem de forskellige sygehuse landet over. Anette Clemmesen og Lone Neuschwang gør et stort arbejde for at forbedre og udvikle plejen til denne patientkategori. Det bør nævnes, at Landsforeningen donerede en meget fin dirigentklokke til FS 25 på det sidste landskursus. Den vil blive opbevaret hos Lone.

Det var også en positiv oplevelse, at firmaer var interesserede i at udvikle deres teknologi til fordel for patienterne. Et eksempel er udviklingen af Pro-vox taleventilen. Lone Neuschwang har bl.a. været med til udarbejdelse af en vejledning og en videofilm, om rengøring og udskiftning af ventilen. Materialet er udarbejdet hos Simonsen og Weel.

FS 25 på museum

Jeg håber ikke, at mit indlæg virker skræmmende på jer, der gerne vil være aktive. Vi kunne have ladet medlemmerne selv reservere hotelværelse, og vi kunne have ladet Dansk Sygeplejeråd overtage kursusarrangementet. Men nu havde vi i syv år gjort det selv, og det var gået godt. Det er nemt at være bagklog. Min anbefaling vil dog være, at man nok skal lade Dansk Sygeplejeråd overtage kursusarrangementer. I så fald dækker de underskuddet og beholder overskuddet.

Det har været utroligt lærerigt, fagligt og personligt udviklende, sjovt og festligt at være med i bestyrelsen. Vi fik alle mulighed for at prøve grænser af, og vi mødte mange forskellige sygeplejersker. Ikke kun øre-næse-halssygeplejersker. Vi mødtes som undervisere, som medkursister, til møder og konferencer. Jeg kan varmt anbefale alle jer ildsjæle, der brænder for fagligt arbejde, at gå i gang. Indsatsen bliver rigt belønnet med skønne oplevelser og dejlige minder.

FS 25 kommer ikke helt til at gå i glemmebogen. I marts 1997 skrev vores tidligere formand Kirsten Stallknecht til mig og efterlyste informationer om vores nål. De skulle bruges til museet for sygepleje. Alle sygeplejens emblemer vil blive beskrevet og opbevaret på museet. Besvarelsen er gået retur med alle oplysninger om nålens tilblivelse og indgår således i samlingen.

Som beskrevet har Dansk Sygeplejeråd fået alt vores materiale til arkivering. Jeg håber, det vil blive brugt i fremtiden.

Afslutningsvis vil jeg rette en stor tak til alle, der har været med i FS 25.

Nøgleord: Dansk Sygeplejeråd, Faglig Sammenslutning, organisation, sygepleje.