Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Respekten er afgørende

Respekt for hinanden som faggrupper er helt nødvendig, hvis et samarbejde på en hospitalsafdeling skal fungere til patienternes og medarbejdernes tilfredshed.

Sygeplejersken 1997 nr. 9, s. 28

Af:

Claus Leick, journalist

En respekt, som er helt naturlig på Kirurgisk afdeling L afsnit 160 på Århus Amtssygehus, hvor afdelingssygeplejerske Karen Dam har ansvaret for den daglige ledelse. Hun er bekendt med, at sådan er forholdene måske ikke på alle arbejdspladser i sundhedsvæsenet, men hun mener langtfra, at beskrivelserne om magtkampe mellem plejegrupperne, som det fremgår af rapporten fra Institut for Sundhedsvæsen (DSI), tegner et dækkende billede af arbejdsklimaet på landets sygehuse.

''Erfaringerne fra min egen og andre afdelinger på Amtssygehuset er, at plejegrupperne respekterer hinanden og i samarbejde forsøger at skabe de bedste forhold for patienterne,'' siger Karen Dam.

Hun har derfor svært ved at genkende en række af de kritikpunkter, som rapporten fra DSI retter mod sygeplejerskegruppen.

''Det er klart, at der er en række opgaver, som kun sygeplejerskerne kan løse, men at have et godt samarbejde og respektere hinanden betyder jo ikke, at alle skal have lige adgang til at løse alle opgaver, siger Karen Dam.

Som eksempel nævner hun medicinering, der er blevet fremhævet som et af de områder, hvor sygeplejerskerne har ''sat'' sig på opgaven.

''At give medicin handler jo ikke blot om at give medicin. Nyordineret medicin kræver viden om fysiologi og kendskab til virkninger og bivirkninger, og desuden skal man være i stand til at kunne give patienterne en fyldestgørende information,'' forklarer Karen Dam. Hun mener, at det er en misforståelse at tale om manglende respekt, når de øvrige plejegrupper ikke får ansvaret for denne opgave.

Respekt for hinanden handler i højere grad om, at de enkelte medarbejdere og faggrupper føler sig regnet af de øvrige medarbejdere og ledelsen. At den enkelte medarbejder føler, at hun i samarbejde med sine kolleger er med til at præge udviklingen på arbejdspladsen. At hun får lov at bruge sine personlige kompetencer. ''Vanskelige opgaver som eksempelvis at planlægge et plejeforløb for en kræftpatient løses hos os ofte af en sygeplejerske i samarbejde med en sygehjælper,'' forklarer Karen Dam.

Plejere tættere på patienterne

Mens planlægning af komplicerede plejeforløb og ansvaret for en række administrative opgaver tit kræver en faglig viden fra en sygeplejerske, er der andre opgaver, der er mindst lige så vigtige, hvor det er sygehjælperne eller social- og sundhedsassistenterne, som har det primære ansvar.

''Ved længere plejeforløb, og når plejeforløbet bliver stabilt, er det hos os naturligt, at den person, som har haft den bedste kontakt med patienten, får ansvaret for at afdække de individuelle behov m.m. i forbindelse med udskrivning til eget hjem,'' forklarer Karen Dam:

''Det kan i praksis være en sygehjælper, en social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske,'' siger hun og understreger, at hverken sygehjælperne eller social- og sundhedsassistenterne kan undværes i det daglige arbejde på en afdeling.

Hensyn til alle grupper

Karen Dam er helt bevidst om, at de signaler hun er med til at sende som leder, har stor betydning for arbejdsklimaet og den gensidige respekt faggrupperne imellem.

Og for hende er det helt naturligt med en grundlæggende respekt for de enkelte faggrupper.

''Det centrale er, at vi giver patienter en god pleje, men det kræver, at der er godt samarbejde på afdelingen, og det opnår man ikke uden en grundlæggende respekt for hinanden,'' påpeger Karen Dam.

Hun mener i den forbindelse, at det ikke behøver at være et problem, at hun som sygeplejerske gerne vil være med til at fremme en faglig udvikling blandt sin egen faggruppe.

''At ville være med til at fremme faglig udvikling blandt sygeplejerskerne, har intet at gøre med, at man behøver at undertrykke de andre faggrupper. De to ting har intet med hinanden at gøre,'' siger Karen Dam.

Hun lægger i sin planlægning vægt på, at alle grupper får mulighed for at udvikle sig.

''Det er vigtigt at tænke pædagogisk, når man planlægger arbejdsfordelingen på en afdeling. Ikke kun i forhold til de forskellige faggrupper af fastansatte, men også i forhold til sygeplejerskestuderende og social- og sundhedsassistenteleverne, som vi også har et ansvar for at give en god uddannelse,'' fastslår Karen Dam.

I relation til en af konklusionerne i DSI-rapporten, der påpeger, at mange sygehjælpere har mistet motivationen for deres arbejde og ikke føler lyst til at efteruddanne sig, nævner Karen Dam, at sådan er holdningen nødvendigvis ikke på alle afdelinger.

På afsnit 160 har samtlige sygehjælpere gennemført, påbegyndt eller har planer om en uddannelse som social- og sundhedsassistent.

''Vi er nødt til at tage undersøgelsen fra DSI alvorligt, fordi den er baseret på et omfattende undersøgelsesmateriale, men det hører med til det samlede billede, at der findes mange arbejdspladser, hvor magtkampe plejegrupperne imellem er et ukendt fænomen, siger Karen Dam.•

Nøgleord: DSI, faggrænser, Institut for Sundhedsvæsen, magtkampe, Århus Amtssygehus.