Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerske på kunstig ø midt ude i Øresund

En sygeplejerske-drevet virksomhed har bragt faget frem i forreste række, når det gælder sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen, beredskab og indsats i tilfælde af ulykker. Vi har besøgt en ny slags sygeplejerske på en usædvanlig arbejdsplads.

Sygeplejersken 1998 nr. 11, s. 14-16

Af:

Gretelise Holm, journalist

SY-1998-11-14-1Sygeplejerske Karin Nielsen har en rygsæk med det nødvendigste udstyr i tilfælde af, at hun ikke kan komme frem med sin ambulance. Her står hun på den vestlige ende af Peberholm. I baggrunden anes den østlige ende med brobyggeriet til Sverige.Foto: Søren Svendsen.

Side 15 

Sygeplejerske Karin Nielsen, 41, er med sit usædvanlige job lidt af en pioner. Hun arbejder nemlig på en kunstig ø midt ude i Øresund for et sygeplejerske-drevet firma, der har bragt danske sygeplejersker helt frem i frontlinjen, når det gælder beredskabet på store arbejdspladser.

Når Karin Nielsen sejler over fra Port 23 i Kastrup til det, som på havneskiltet hedder West Island, forestår en 24-timers vagt, hvor hun tager sig af 100-200 mænds helbredsmæssige plager og småskader og er garant for en hurtig og kvalificeret indsats i tilfælde af alvorlige ulykker.

West Island er den vestlige ende af den 3,8 kilometer lange og 200 meter brede ø Peberholm, der er anlagt som det centrale led i Øresundsforbindelsen. Fra den vestlige ende af Peberholm skal en tunnel føre til Kastrup, og fra den østlige ende bygges bro til Lernacken ved Malmø. På Peberholm i Øresund ligger således en byggeplads med alt, hvad dertil hører af udgravninger, huller, kraner, stilladser, tunge elementer og maskiner. En farlig arbejdsplads med relativt langt til nærmeste skadestue.

Også på byggeriets skibe og arbejdsplatforme i farvandet, hvor der bygges, kan der indtræffe uheld og ulykker, hvor det kan have afgørende betydning, at en sygeplejerske hurtigt kan komme til stede.

Beredskabet

Karin Nielsen er sammen med fire andre sygeplejersker ansat i firmaet Medic Consult, der foruden at tilbyde sygeplejerske-tjeneste også tager sig af traditionelle vagt- og sikkerhedsopgaver. Firmaets grundlægger og indehaver er sygeplejerske Kim Kjærulff, der på små fem år har skabt en ekspanderende ny type virksomhed med et halvt hundrede ansatte. Hovedparten af de ansatte er vagtfolk og med en kontrakt på vagtopgaverne i forbindelse med det københavnske metro-byggeri regner Kim Kjærulff med fortsat udvidelse af sin medarbejderstab.

Kim Kjærulff tager imod ved Port 23 i Kastrup. Port 23 er firmaets døgnbemandede central, der både fungerer som vagt ind til Øresundsbyggeriets område på Kastrup-siden og som beredskabscenter, hvorfra service- og nødopkald fra og til arbejdsområdet koordineres. Herfra er der blandt andet direkte radiokontakt til den vagthavende sygeplejerske på Peberholm og til Akut Medicinsk Koordinering (AMK) i Glostrup.

''Fra Port 23 kan man i tilfælde af ulykker døgnet rundt slå alarm til alle projektets skibe i området, til Søværnets Operative Kommando, til politiet og andre relevante myndigheder i både Danmark og Sverige. Modsat står Port 23 også til rådighed for redningsmyndigheder, politi og andre offentlige myndigheder, som måtte ønske at gøre brug af den døgnbemandede vagt, der råder over avanceret kommunikationsudstyr,'' fortæller Kim Kjærulff.

Han har spillet en central rolle ved udarbejdelse af beredskabsplanen i forbindelse med Øresundsbyggeriet og sidder i beredskabskomiteen sammen med repræsentanter for politiet, brandvæsenet, arbejdstilsynet, søfartsstyrelsen, Øresundskonsortiet, AMK i Glostrup og det svenske politi.

SY-1998-11-14-2
Øresundsforbindelsen består af en tunnel fra Danmark og en bro fra Sverige. Tunnel og bro forbindes af den knap fire kilometer lange kunstige ø, Peberholm, midt ude i Øresund. Sygeplejerske Karin Nielsen og hendes kollegaer har skadestue og kontor i den vestlige ende af Peberholm. Kort: Øresundskonsortiet.

På arbejde

Med 'rutebåden' tager det små tyve minutter at komme fra Port 23 i Kastrup til Peberholms vestlige ende, hvor den vagthavende sygeplejerske har skadestue og kontor i Øresund Tunnel Contractors hus.

Det er denne grå senvinterdag, sygeplejerske Karin Nielsen, der iført blå hjelm, orange Medic Consult-jakke og sikkerhedsgummistøvler, viser rundt mellem kraner, stenbunker og jernafstivninger, mens blæsten står frisk over Øresunds dunkelblå vand.

Vi kommer også en tur i 'hullet', som er den populære betegnelse for nedgangen til den tunnel, der 40 meter under havoverfladen foreløbig er nået halvanden kilometer fra Kastrup i retning mod Peberholmen. Man er lige nu ved at placere det syvende af de 20 betonelementer, som tilsammen skal danne tunnellen.

Karin Nielsen fortæller om en typisk arbejdsdag:

''Om morgenen eller formiddagen går jeg en runde på byggepladsen og ned i hullet. Jeg tjekker sikkerhedsudstyr og nødcontainere med bårer og ilt. Jeg ser også, om flugtvejene er fri og prøver i det hele taget at danne mig et overblik over, hvor og hvordan folk arbejder – med henblik på sikkerhedsforholdene. Byggeriets sikkerhedsleder følger tit med, og vi har i det hele taget et godt samarbejde omkring sikkerheden – også med de ansattes sikkerhedsrepræsentanter. Vi holder et ugentligt møde i sikkerhedsudvalget, hvor aktuelle emner og små og store problemer bliver behandlet. Efter morgenrunden går jeg tilbage, og så begynder dagens eller gårsdagens småskader at melde sig. Det kan typisk være noget, man har fået i øjet, småsår, forstuvninger eller muskelsmerter i forbindelse med belastninger.''

Hvis ulykken sker

Øresundsbyggeriet har hidtil været forskånet for alvorlige ulykker. Ser man bort fra en hjerneblødning, der havde medicinsk årsag, har de alvorligste uheld været en fastklemningsulykke, som den pågældende slap heldigt fra, samt et fald, der medførte en flænge i baghovedet og en tur på skadestuen, men ikke gav den pågældende mén.

Når der sker ulykker, som kræver lægelige råd, har sygeplejersken på Peberholm direkte kontakt til vagthavende skadestuelæge i Glostrup, og via Medic Consults vagtcentral, Port 23, ordnes alt det praktiske med at finde den hurtigste og bedste transport (det vil i reglen være et af de skibe, der befinder sig i farvandet) til den forulykkede og få tilkaldt ambulance i Danmark eller Sverige, som kan holde klar til at modtage patienten, når skibet kommer i havn. På Peberholm kan Karin Nielsen og hendes kollegaer selv rykke ud med deres firehjulstrukne ambulance med avanceret

Side 16

medicin, helikopterbåre og genoplivningsudstyr.

Medic Consult har til opgaven på Peberholm ansat to sygeplejersker på heltid og tre på deltid. Til projektet er desuden knyttet lægen Kim Engfred, som sygeplejerskerne kan bruge som rådgiver og instruktør. Derudover er han den lægefaglige garant for, at firmaets sygeplejersker lever op til sundhedsstyrelsens krav. Han kan i det daglige ordinere medicin og videregive kompetence til sygeplejersken på stedet, mens det i ulykkes- eller katastrofesituationer vil være den vagthavende skadestuelæge i Glostrup, der kontaktes.

SY-1998-11-14-3aI Karin Nielsens daglige rutine indgår en rundtur på arbejdspladsen, hvor sikkerheden tjekkes, men hvor der også er tid til at pleje de sociale kontakter.

Utraditionel sygeplejerske

Medic Consult er en utraditionel virksomhed, startet og ledet af en utraditionel sygeplejerske.

Efter at have krydset Atlanten i sejlbåd kom den unge Kim Kjærulff hjem og hørte, at det var svært at blive sygeplejerske.

''Og da jeg altid har kunnet lide udfordringer, valgte jeg sygeplejen frem for Danmarks Højskole for Legemsøvelser eller medicinstudiet, som jeg også havde overvejet,'' fortæller han.

Indgangen til faget var Hvidovre Sygeplejeskole i 1984, hvor Kim sammen med kønsfæller stiftede Maskulinistisk Sygeplejeklub – halvt i spøg og halvt som provokation mod den dominerende, bløde kvindekultur.

Som færdiguddannet sygeplejerske kom Kim Kjærulff hurtigt ind i det akutte arbejde, fordi han følte sig tiltrukket af opgaver, der krævede overblik, koordination og handling. Efter nogle år på akutmedicinsk afdeling på Bispebjerg, kom han i 1991 til skadestuen i Slagelse, hvor han blandt andet var med til at modtage tilskadekomne fra Storebæltsbyggeriet. Det var her, han først blev optaget af ideen om, at sygeplejersker med fordel kan rykkes længere frem i det forebyggende sikkerhedsarbejde og den præhospitale indsats i forbindelse med arbejdsskader og -ulykker.

Oliebranchen

Hans engagement på området førte i 1993 til ansættelse som sygeplejerske på Statoils raffinaderibyggeri ved Kalundborg, hvor han fik grundig indsigt i sikkerhedsproblemer samt erfaring som sygeplejerske på en arbejdsplads:

''Oliebranchen har en hel anden tradition for at lægge vægt på sikkerheden end andre brancher, blandt andet fordi olieboreplatforme og raffinaderier er latent farlige arbejdspladser. Så selv om Kalundborg Sygehus kun lå ti minutter fra byggeriet, ville Statoil have en sygeplejerske på stedet. Fordelen ved at have en sygeplejerske på arbejdspladsen er jo, at vedkommende kan gå ind og vurdere skaden og afgøre, om folk skal sendes til læge eller på skadestue. I tilfælde af alvorlige ulykker kan sygeplejersker også yde en kvalificeret førstehjælp, kommunikere med en læge og give medicin og behandling på stedet eller på vejen til hospitalet,'' fortæller han.

SY-1998-11-14-3bGrundlægger og indehaver af firmaet Medic Consult, sygeplejerske Kim Kjærulff.

Sprang ud som selvstændig

Efter et par år på Statoil sprang Kim Kjærulff ud som selvstændig med firmaet Medic Consult, der allerede var blevet stiftet i 1993:

''Jeg gik jo og lagde mærke til, hvordan de gjorde tingene på Statoil og tænkte: Det kan vi gøre bedre. På det tidspunkt havde jeg klart Øresundsbyggeriet for øje. Jeg gik ind med tilbud, men det var svært at trænge igennem med ideen, indtil ØTC (Øresund Tunnel Contractors I/S) fik en sikkerhedschef, der havde baggrund i raffinaderibranchen. Vi har nu været tilknyttet byggeriet i lidt over to år.''

Kim Kjærulff forestiller sig en fremtid, hvor sygeplejersker spiller en meget væsentligere rolle, når det gælder sikkerhed på arbejdspladsen, præhospital indsats og beredskab:

''Sygeplejersker er, hvad angår uddannelse og kompetence, de rette personer til at løse den slags opgaver. Ansættelse af kvalificerede sygeplejersker på arbejdspladserne får medarbejdere til at føle sig trygge, og det giver arbejdsgiverne et godt image, at de gør noget for de ansattes ve og vel,'' siger han.

Bagdad, Tivoli og Peberholm

De sygeplejersker, der arbejder på Peberholmen, er alle erfarne anæstesisygeplejersker.

Karin Nielsen har været ansat i et år og er begejstret for jobbet:

''Det er meget selvstændigt og afvekslende. Man skal kunne handle på egen hånd og træffe hurtige beslutninger. Samtidig er det meget hyggeligt at være på en helt anden slags arbejdsplads uden for hospitalet,'' siger hun.

Karin Nielsen er heller ikke gået den slagne og kedelige vej gennem karrieren. Før Peberholmen har hun arbejdet så vidt forskellige steder som Bagdad i Irak og Tivoli i København. I Irak var hun i 1985-86 ansat af et dansk firma, der havde leveret hospitalsudstyr til Irak. Det var under krigen mellem Iran og Irak, hvor Vesten holdt med Saddam Hussein, men det var ikke desto mindre en krigsoplevelse, som Karin Nielsen mindes med gysen.

Hjemme igen gik turen over en kardiologisk afdeling i Ålborg til skadestuerne i Glostrup og Herlev, før hun i 1990 gik i gang med anæstesiuddannelsen på Rigshospitalet og Glostrup, hvor hun arbejdede indtil 1996. Efter et år på anæstesiafdeling og skadestue på Frederiksberg havde hun maj-september 1997 sommerjob i Tivoli, og sideløbende var hun allerede i marts 1997 startet som afløser på Peberholmen, hvor hun nu er fuldtidsansat. 

Nøgleord: Beredskab, sygepleje.