Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1998 - 28

placeholder - magasinforsiden

Baggrund

Passiv dødshjælp er tilladt

Ifølge lægeloven er passiv dødshjælp tilladt. Men respekten for patientens værdighed, integritet og selvbestemmelse skal være i højsædet.

Lidt mere ydmyghed, tak

Sygeplejersker skal have flere kvalifikationer end de faglige, hvis de skal være ledere i kommunerne. Det siger områdechef Grethe Raunsbæk, Århus. Hun advarer mod at tro, at det igen er tid til at sætte fagligheden i højsædet i de kommunale lederjob. Omstillingen er ikke overstået, den er kun lige begyndt.

Retten til en værdig død

Spændetrøjer, kolde afvaskninger og ingen kærlighed. Glemt af familien. Alene i en verden fuld af underlige lyde. Et liv alene, og en ensom død. Sådan er det heldigvis ikke mere.

Forældrenes svære beslutning

Livet er en gave, man skal respektere, siger forældrene til hjerneskadede Flemming. De mener ikke, at man skal redde liv for enhver pris.

MASH på Roskilde

Roskilde Festivalen har efterhånden så mange deltagere, at det svarer til indbyggertallet i en større dansk provinsby. Derfor skal der også være et sted, folk kan henvende sig, hvis de kommer til skade. Festivalen har oprettet en fremskudt skadestue – bemandet med frivillige læger, sygeplejersker og samaritter. For at sikre hurtig og kvalificeret behandling, når uheldet er ude.

Til festival uden kittel

Tjansen som sygeplejerske på Roskilde Festivalen byder på både udfordrende akutmodtagelser og høj musik til arbejdet. Kontakten med patienterne er bogstavelig talt helt nede på jorden, og så scorer sygeplejerskerne et backstage-pas.

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Citatitis

Tom Andersen Kjær, præst for Amtssygehuset i Herlev, er blevet opfordret til at skrive denne uges faglige kommentar om sygeplejerskers overforbrug af navne og misbrug af gode navne.

Fag

Magtesløshed og sorg

Hjemmesygeplejersken står ofte overfor en dement borger og magtesløse pårørende. Det er svært at skulle rumme deres magtesløshed og sorg.

Studiebog som redskab i praktikuddannelsen

Arbejdet med at fremstille en studiebog satte ord på det pædagogiske arbejde, og bogen kom til at ændre de studerendes forhold. Fire sygeplejersker med pædagogisk ansvar fortæller om deres erfaringer med udarbejdelse og brug af en studiebog.