Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Florence Nightingale går ind i politik

Befolkningen har generelt en meget stereotyp opfattelse af sygeplejersker, og betragter dem som mennesker, der grundlæggende står for de samme værdier, fortæller en reklamemand. Når det gælder sygeplejersker, der går ind i kommunalpolitik, er der dog stor forskel på, hvilke politiske værdier de vælger at repræsentere. 'Sygeplejersken' har talt med seks af de omkring 50 sygeplejersker, der blev valgt ind ved kommunalvalget i november 1997.

Sygeplejersken 1998 nr. 4, s. 6-10

Af:

Claus Leick, journalist

SY-1998-04-1Sygeplejersker er mindst lige så forskellige som de fleste andre mennesker. Også når det gælder deres politiske holdninger til, hvordan sociale problemer skal løses. Foto: Søren Svendsen. 

Side 7   

Idealistiske, solidariske, uselviske, ikke-materialistiske og hele mennesker, der kæmper de svages sag. Billedet af Florence Nightingale er noget af første, der toner frem på nethinden, når den brede befolkning bliver bedt om at karakterisere sygeplejersker.

I modsætning til andre erhvervsgrupper har befolkningen ikke et særligt nuanceret billede af sygeplejersker, men opfatter dem som mennesker, der arbejder og lever ud fra et fælles værdisæt, hvor hensynet til de svage i samfundet langt overgår egne interesser og karriereplanlægning.

''I forhold til andre erhvervsgrupper har befolkningen en meget stereotyp og i virkeligheden ikke særlig nuanceret opfattelse af sygeplejersker. Det samme gør sig eksempelvis ikke gældende i forhold til lærere og politibetjente,'' siger Patrick Isaak, der er administrerende direktør i reklamebureauet Saatchi og Saatchi, som tidligere har lavet en række kampagner for Dansk Sygeplejeråd og i den forbindelse undersøgte befolkningens holdninger til sygeplejersker.

Men sygeplejersker er mindst lige så forskellige som de fleste andre mennesker. Også når det gælder deres politiske holdninger til, hvordan sociale problemer skal løses. Ved det seneste kommunal- og amtsrådsvalg blev omkring et halvt hundrede sygeplejersker valgt, og de fordeler sig politisk over et meget bredt spekter.

Tre ud af fem sygeplejersker, som er blevet valgt ind i et byråd eller amtsråd, er enten medlem af Det Konservative Folkeparti, Centrum-Demokraterne eller Venstre. Hver ottende sygeplejerske er opstillet for en lokalliste, mens hver fjerde sygeplejerske er medlem af Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten.

Godt rustet

På trods af de forskellige politiske opfattelser blandt de valgte sygeplejersker er der en række fællestræk ved dem, som måske alligevel adskiller dem fra andre politikere med fælles erhvervsbaggrund.

'Sygeplejersken' har talt med et udvalg af de sygeplejersker, som blev valgt ind i et byråd eller amtsråd i november 1997. De fremhæver alle de fordele, deres job og uddannelse som sygeplejersker giver dem i deres politiske arbejde.

I en tid, hvor lokalpolitikerne i stigende grad skal koncentrere sig om at fastlægge de overordnede politiske målsætninger, mens administrationen tager sig af enkeltsagerne, kan det knibe med at opretholde en tæt kontakt mellem borgerne og politikerne.

Her har sygeplejersker en stor fordel i forhold til mange af deres byråds- og amtsrådskolleger, fordi de gennem deres arbejde kommer i kontakt med så mange forskellige mennesker. Det giver dem en god fornemmelse for, hvad der rører sig.

Sygeplejersker har i det hele taget et bredt menneskekendskab – ikke mindst til de svage i samfundet. Det betyder, at sygeplejersker måske nemmere end politikere fra andre erhverv kan forudse eller gennemskue konsekvenserne af en overordnet politisk eller økonomisk beslutning på det sociale område.

Bevar holdningerne

Baggrunden for at gå ind i politik er selvfølgelig forskellig fra sygeplejerske til sygeplejerske, men mange er uden tvivl blevet inspireret eller provokeret gennem deres arbejde på et sygehus eller i en kommunal hjemmepleje til at blive politiker. De har som sygeplejersker oplevet, hvordan systemet fungerer – eller måske ikke fungerer – og ønsker med deres indtræden i politik at få indflydelse på nogle af de beslutninger, som fastlægger rammerne for den service og pleje, som tilbydes der, hvor de selv er ansat.

Deres opfattelse og vurdering af tingene tager derfor ofte udgangspunkt i den erfaring, viden

Side 8

og sociale indstilling, som de har erhvervet sig gennem deres arbejde og uddannelse som sygeplejerske.

Og den synsvinkel bør de holde fast i, når de begynder at arbejde som politikere. Det mener Else Kayser, der er amtskredsformand i Århus og selv har en fortid som aktiv politiker for Enhedslisten, hvor hun blandt andet i en kortere periode sad i Århus Amt.

''Jeg tror, at vi som faggruppe får nogle alvorlige problemer med troværdigheden over for befolkningen, hvis sygeplejersker, der går ind i politik, ikke handler som sygeplejersker, men i stedet fører politik ud fra partipolitiske eller ideologiske hensyn,'' siger Else Kayser og forklarer, at befolkningen næppe vil kunne forstå, hvis en sygeplejerske i jobsammenhæng argumenterer for bedre vilkår på det sociale område, mens hun næste dag som politiker accepterer nedskæringer og for lave budgetter på det sociale område.

Hun mener især det gælder om at stå fast på sine holdninger i en tid, hvor det for de fleste partier er attraktivt at have en sygeplejerske som kandidat på opstillingslisten.

''Vi vil se en stigende tendens til, at sygeplejersker bliver opfordret til at gå ind i politik, fordi det er et godt signal at sende til vælgerne, at man har en kandidat, der vil gøre noget for de syge og de svage. For dem, der vælger at gå ind i politik, betyder denne udvikling, at det bliver endnu vigtigere at holde fast i sine sygeplejerskeholdninger. Ellers tror jeg, at vi som faggruppe får svært ved at blive taget alvorligt, når vi i andre sammenhænge forsøger at påpege problemer i sundhedsvæsenet,'' siger Else Kayser.

Vil påvirke forhold på arbejdspladsen

Sammenhængen mellem profession og kommunal- og amtsrådspolitik er ikke noget, som valgforskerne ved specielt meget om. Det er eksempelvis ikke muligt at sige noget generelt om sygeplejerskers bevæggrunde til at gå ind i politik. Eller om de i højere grad end andre politikere er blevet motiveret gennem deres job til at blive politikere.

Mere overordnet er der dog nogle klare tendenser, forklarerUlrik Kjær, der er valgforsker ved Odense Universitet. Det er kendetegnende for flertallet af amtsråds- og kommunalpolitikere, at de har et job med fleksible arbejdstider. Det er således ikke tilfældigt, at der i kommunalpolitik er en overvægt af eksempelvis skolelærere og landmænd i forhold til andre erhvervsgrupper.

Et andet kendetegn er, at de 'talende professioner' også er en smule overrepræsenteret i kommunalpolitik. Skolelærere, journalister, akademikere og andre erhvervsgrupper, som generelt taler meget på deres arbejde, stikker hovederne mere frem i lokalpolitik end andre erhvervsgrupper.

''At man har et job tæt på eller i det offentlige system, som tilfældet er for sygeplejersker, kan også være med til at fremme lysten til at gå ind i kommunalpolitik. Når man er tæt på systemet, er man mere opmærksom på, hvilke problemer der er, og ser samtidig en mulighed for at være med til at løse dem ved at gå ind i politik,'' siger Ulrik Kjær og tilføjer:

''Helt anderledes forholder det sig med en person, som arbejder eksempelvis i en bank. Han har svært ved at se, hvordan han ved at gå ind i politik kan være med til løse nogle af de problemer, som han oplever på sin arbejdsplads.''

Noget af det, som man allerede ved en smule om i dag, er, at offentlig ansatte, som går ind i kommunal- eller amtsrådspolitik, politisk typisk ligger en smule mere til venstre end gruppen af selvstændige og privatansatte. Den tendens kan sygeplejerskerne som nævnt ikke bekræfte. 

Nøgleord: Aktuelt, politik. 

Foto: Morten Nilsson og Søren Svendsen: 

Nødvendigt at tage et medansvar (side 7)

 

SY-1998-04-2Kirsten Linde (A), nyvalgt til byrådet i Holstebro Kommune

''Det er nemt nok at sidde udenfor og kritisere de ting, som politikerne beslutter. Derfor er det vigtigt, at nogen vil tage et medansvar og gå ind i politik.''

Kirsten Linde, der blandt andet er blevet inspireret til at gå ind i politik gennem sit hverv som tillidsrepræsentant på Holstebro Sygehus, og som medlem af Socialdemokratiet, føler, at hendes uddannelse og erfaring som sygeplejerske giver hende en god baggrund for at arbejde med politik.

''Som sygeplejerske har jeg fået en meget bred uddannelse, der har givet mig indblik i mange forskellige menneskers liv. Sygeplejersker kender noget til de ældre, børn, de syge og de handicappede, og jeg synes derfor, at det er vigtigt, at sygeplejersker er med til at præge beslutningerne i amts- og kommunalpolitik.''

For Kirsten Linde er der intet modsætningsforhold mellem at være sygeplejerske og politiker. Snarere tværtimod.

''Jeg har altid syntes, at det at interessere sig for og have en mening om de forskellige samfundsforhold hører tæt sammen med det at være sygeplejerske. Derfor er det helt bevidst, at det parti, som jeg har valgt at arbejde for, repræsenterer det samme menneskesyn, som det jeg har som sygeplejerske. Socialdemokratiet repræsenterer efter min opfattelse holdninger, hvor omsorg og støtte til sine medmennesker er helt centrale, og hvor der bliver lagt vægt på at betragte det enkelte menneske som et helt menneske.''

I valgkampen lagde Kirsten Linde vægt på de bløde værdier, som også er de områder, hun helst vil arbejde med. Det får hun nu mulighed for som nyvalgt socialudvalgsmedlem. Der sker meget inden for ældreområdet, og jeg tror, at en af de store opgaver i de kommende år bliver at sikre de ældre på plejehjemmene og i hjemmeplejen bedre vilkår.''

Udlicitering af forskellige opgaver inden for ældreområdet er et emne, som mange byråd arbejder med, og som Kirsten Linde også regner med at skulle bruge nogle af sine kræfter på i de næste fire år. Som udgangspunkt er hendes holdning til dette emne helt klar:

''Jeg kan ikke gå ind for udlicitering på ældreområdet. I hvert fald ikke udlicitering, der har til formål at sikre besparelser for kommunen. Det er muligt, at udlicitering på nogle områder kan være med til at sikre en bedre service og større valgfrihed for de ældre, og i disse situationer vil jeg da ikke afvise, at udlicitering kan blive en mulighed. Det skal bare ikke være noget, som bliver besluttet for pengenes skyld.''
 

Det nytter at være med i politik (side 8)

SY-1998-04-3aInga-Britt Olsen (F), medlem af Fyns Amtsråd siden 1982 

''At jeg er uddannet sygeplejerske og har den sociale bevidsthed, som jeg har fået gennem mit arbejde med patienter, har haft stor betydning for, at jeg er gået ind i politik. Samtidig har de erfaringer, jeg har gjort mig som sygeplejerske, været helt afgørende for mit valg af parti.''

Inga-Britt Olsen har allerede siddet i Fyns Amtsråd for Socialistisk Folkeparti i fire perioder, og i de 16 år har hun næsten ikke arbejdet aktivt som sygeplejerske, men har ernæret sig af at skrive og af at holde foredrag.

Hun føler, at hendes styrke som politiker blandt andet består i, at hun er i stand til at forklare andre politikere om forskellige forhold inden for sundhedsområdet på en anden og mere nuanceret måde. Samtidig er hun meget svær at overbevise, når det gælder nedskæringer inden for sundhedsområdet, fordi hun fra sit tidligere arbejde kender konsekvenserne for patienterne og de ansatte.

''Det er godt og vigtigt, at der er sygeplejersker med til at træffe de politiske beslutninger i eksempelvis et amtsråd, men omvendt må der ikke blive for mange politiske repræsentanter fra en enkelt faggruppe. De politiske beslutninger, som vi træffer, er nødt til at afspejle et bredt og overordnet syn på tingene. Som enkeltperson er det dog vigtigt og nyttigt for den politiske debat, at man forfølger bestemte emner i sit politiske arbejde og lægger vægten af sin indsats der, hvor man selv føler sig mest kompetent.''

For Inga-Britt Olsen har sygdom og sundhed altid været de emner, som har ligget hende mest på sinde, og hvor hun har brugt sin kræfter. Og sådan bliver det også i den kommende amtsrådsperiode, hvor hun er valgt ind i miljøudvalget.

''I øjeblikket synes jeg, at miljøområdet er et af de vigtigste områder, når det gælder bekæmpelse af sygdomme og fremme af sundhed. Det er i forhold til miljøet, vi har problemerne, og derfor synes jeg som sygeplejerske, at det er her, det gælder om at få indflydelse.''

Selvom Inga-Britt Olsen ikke længere har jobmæssig kontakt til andre sygeplejersker, er hun stadig ofte i kontakt med sine kolleger.

''Det sker, at jeg bliver inviteret ud på en afdeling, hvilket giver mig nogle fordele i mit politiske arbejde, fordi jeg så bedre ved, hvad det er, vi politisk snakker om, når sagen skal op i amtsrådet. Omvendt kan det være en ulempe at være for tæt på en bestemt sag. Jeg er i hvert fald nødt til at finde en balance og må ikke lade mig gribe for meget at de konkrete sager.''

Respekt for argumenter (side 8)

SY-1998-04-3bMargit Schelde (V) medlem af Sorø Byråd siden 1982 

''At jeg er sygeplejerske betød egentlig ikke noget, da jeg valgte at gå ind i politik, men efterfølgende har jeg haft stor fordel af mit fag, der giver mig et utroligt godt indblik i, hvordan befolkningen har det.''

Margit Schelde er med i kommunalpolitik for 17. år i træk for partiet Venstre, og har blandt mange forskellige poster været 1. viceborgmester indtil årsskiftet.

''Jeg oplever fordelen ved at være sygeplejerske som, at de andre politikere lytter og har respekt for mine argumenter i forhold til det sociale område, fordi de ved, at jeg taler ud fra erfaringer fra mit arbejde.''

Margit Schelde har i de mange år i kommunalpolitik både arbejdet i hjemmeplejen og i det lokale lægehus. Hun har derfor en god fornemmelse af, hvordan det system fungerer, som hun selv er med til bevillige penge til.

''Når jeg står i en konkret situation med en patient eller et ældre menneske, kan jeg nogle gange godt føle, at der ikke er tid eller ressourcer nok, men mit overordnede syn som politiker er, at der er en grænse for, hvad systemet kan gøre.''

Margit Schelde mener ikke, at der bliver givet for få penge til social- og sundhedsområdet. Problemet er i højere grad, at der bliver gjort for lidt for det forebyggende arbejde og at mange mennesker er ensomme.

''Flere penge løser ikke problemerne med ensomhed, og jeg tror, at mange menneskers sundhedsmæssige problemer kunne løses, hvis de var bedre til at passe på deres kroppe. Alt for mange mennesker mishandler deres kroppe gennem den måde, som de lever og spiser på. Når de så bliver syge, forlanger de, at systemet skal stå parat til rette op på den skade, som de i sidste ende selv har ansvaret for. Derfor tror jeg, at det er vigtigt i højere grad at rette fokus mod det forebyggende arbejde og at få den enkelte til at tage mere ansvar for sit eget liv.''

I den forbindelse mener Margit Schelde, at mange af hendes sygeplejerskekolleger har for meget fokus på økonomien, og for ofte giver den skylden for, at der ikke altid er ressourcer nok til at løse alle problemer.

''Med en anden holdning hos sundhedspersonalet og mere fokus på det forebyggende arbejde tror jeg, at vi kunne løse mange af de problemer, som vi ser i dag – uden at det nødvendigvis ville koste ekstra penge.''

Styret af vrede over uretfærdigheder (side 9)

SY-1998-04-3dNina Gregersen (A), medlem af Rønde Byråd siden 1994

''Jeg har helt fra barnsben været interesseret i politik, og det, at jeg er sygeplejerske, er derfor ikke den egentlige årsag til, at jeg er gået ind i politik. Det er nærmere en vrede over de uretfærdigheder, jeg oplever, der har drevet mig ind i politik.''

Nina Gregersen havde allerede for mange år siden lyst til at være politiker, men hun valgte at vente, indtil hendes børn var store.

''Det tager meget tid at være aktiv i politik. Foruden alle de politiske møder er der også en lang række andre møder i forskellige foreninger og bestyrelser, som man er nødt til at deltage i. Disse møder forsøger jeg nu at trappe lidt ned, således at jeg kan koncentrere mig om det egentlige politiske arbejde,'' siger Nina Gregersen.

Hun har efter fire år i byrådet også måttet erkende, at der kan være stor afstand mellem politikerne og befolkningen.

''Mange borgere tror, at de kan gå til os med en sag, men sådan fungerer kommunalpolitik ikke. Det er administrationen, der tager sig af enkeltsagerne, og sådan skal det måske også være. Prisen er dog, at der går noget tabt i forhold til kontakten mellem politikerne og borgerne,'' mener Nina Gregersen.

Som sygeplejerske har Nina Gregersen imidlertid den fordel, at hun gennem sit arbejde er i kontakt med mange mennesker. Det giver hende en god fornemmelse for, hvilke problemer især de svage og syge har. Den viden kan hun med stor fordel drage nytte af, når hendes byråd skal diskutere emner som hjemmepleje og lokalpsykiatri.

''Når vi debatterer disse emner, mærker jeg, at der bliver lyttet til mig, fordi mine byrådskolleger ved, at jeg ved, hvad jeg snakker om.''

Nina Gregersen er i øvrigt en smule skuffet over indstillingen hos andre sygeplejersker til det at være aktiv i politik. Hun har ofte oplevet manglende forståelse for, at hun har behov for at få fri for at kunne passe sine politiske møder. ''Mange af mine kolleger er gode til at give udtryk for deres utilfredshed med politikerne, men når det gælder deres forståelse for, at sådan en som mig er nødt til at holde fri for at kunne passe mine møder, oplever jeg tit utilfredshed og sure miner,'' siger Nina Gregersen, der har taget konsekvensen og valgt et job som nattevagt for Århus Kommunehospitals Afløserkontor.

Vil arbejde for en bedre hjemmepleje (side 9)

SY-1998-04-3eAnne Tingsted Nielsen (L), nyvalgt til byrådet i Nysted 

''Jeg forlod mit job som ledende sygeplejerske for hjemmeplejen i Nysted for tre år siden, fordi jeg følte, at jeg ikke længere kunne tage ansvaret med de ressourcer, som var til stede. Det har efterfølgende ført mig ind i politik, hvor jeg helt klart går efter indflydelse på især det sociale område.''

Anne Tingsted Nielsen fik et meget flot valg, da hun i november stillede op for første gang, og hun tilskriver de mange stemmer, at en del af hendes tidligere kolleger stemte på hende, fordi de var enige med hende i kritikken af de manglende ressourcer i hjemmeplejen. At hun er et kendt ansigt i kommunen – blandt andet gennem sit tidligere job – havde dog også betydning for valget.

''Gennem mit arbejde som ledende sygeplejerske kom jeg tæt på det politiske system, og det gav mig lyst til selv at være politiker. Desværre lykkedes det mig ikke at komme i socialudvalget, men jeg håber ad anden vej at være med til at sikre især de ældre og børnene bedre vilkår,'' siger Anne Tingsted Nielsen.

Hun er valgt ind på en lokalliste, der er en upartisk liste med den tidligere venstreborgmester i spidsen. Listen har til formål at arbejde for lokale sager uden hensyntagen til partipolitiske interesser.

''Hvis jeg stadig havde siddet i mit gamle job, havde jeg ikke stillet op til byrådet, fordi det ville have givet mig for mange habilitetsproblemer. I mit nye job på et hospital har jeg stadig kontakt med Nysted Kommune som brobygger mellem hospitalet og fem omegnskommuner, men det giver mig ikke de samme problemer i forhold til at være med i kommunalpolitik,'' siger Anne Tingsted Nielsen.

Foruden Anne Tingsted Nielsen er der to andre politikere i byrådet, som har job i sundhedssektoren – en sygeplejerske og en sygehjælper.

''Jeg tror, at vi tre kan blive enige om en lang række ting inden for det sociale område, selvom vi partipolitisk ikke har samme ståsted. At være sygeplejerske giver et helt andet syn på det sociale område, og det vi kan i forhold andre politikere er, at vi måske bedre kan gennemskue konsekvenserne af de bevillinger, som byrådet vedtager,'' siger Anne Tingsted Nielsen.

Derfor forestiller hun sig da også, at en af hendes styrker i det kommende byrådsarbejde vil være, at hun bedre end så mange andre kan tydeliggøre og eksemplificere, hvad en given beslutning vil få at konsekvenser inden for det sociale område.

Fra kredsbestyrelse til amtsråd (side 10)

SY-1998-04-3fPernille Weiss-Pedersen (C), nyvalgt til amtsrådet på Fyn 

''Jeg var allerede i gymnasietiden med i politisk arbejde, og har i flere år siddet i amtskredsbestyrelsen for DSR på Fyn. Som nyvalgt amtsrådspolitiker og næstformand i sygehusudvalget har jeg valgt at trække mig fra det faglige arbejde, fordi jeg ikke ønsker at have for mange kasketter på.''

For Pernille Weiss-Pedersen, der også er folketingskandidat, har politisk arbejde altid været en naturlig ting. Hun har som aktiv i fagforeningspolitik arbejdet snævert med sygeplejefaglige emner, men fik efterhånden lyst til at arbejde mere bredt med sundhedsområdet.

''Fagligt arbejde er spændende, men også meget centreret om de problemer, vi som sygeplejersker selv har. Når jeg har valgt at gå ind i amtsrådspolitik, er det for mere bredt at få indflydelse på hele sundhedsområdet,'' siger Pernille Weiss-Pedersen, der til fulde har fået sine ønsker opfyldt med tilbuddet om at blive næstformand i amtets sygehusudvalg.

Hun er overbevist om, at hun i sit politiske arbejde vil få stor gavn af sin erfaring som sygeplejerske, hvor hun til daglig er områdeleder i en kommunal hjemmepleje.

''Som sygeplejerske har jeg den fordel, at jeg bedre end de fleste andre politikere kender til konsekvenserne af eller kan forudse følgerne af en bestemt politisk beslutning. Det betyder i forhold til sundhedsområdet, at jeg kan vurdere tingene mere nuanceret end hvis jeg havde haft et andet civilt job,'' siger Pernille Weiss- Pedersen.

Hun ved eksempelvis fra sit arbejde som sygeplejerske, at det kan have sin pris, når ældre patienter bliver kørt til Nordjylland, fordi der her er kortere ventetider på en bestemt operation. At blive transporteret så langt for at få en behandling kan være forbundet med mange ulemper. Set i det lys er kortere ventetider derfor ikke altid optimalt, mener Pernille Weiss- Pedersen, der sandsynligvis ville have haft en anden holdning uden sine erfaringer som sygeplejerske.

''Jeg tror, at jeg i mit politiske arbejde ofte vil se tingene med sygeplejerske-briller på. Omvendt er det også vigtigt, at selv om jeg er sygeplejerske, skal jeg kunne prioritere – også selv om det betyder, at ikke alle patienter bliver lige tilfredse,'' siger Pernille Weiss-Pedersen.