Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Ringe mundhygiejne

Sygeplejersker skal være opmærksomme på mundhygiejnen under indlæggelsen. Sukkerholdige drikke og manglende tandbørstning kan betyde, at patienten har alvorlige problemer med tænder og tandkød efter indlæggelsen.

Sygeplejersken 1999 nr. 24, s. 46

Af:

Henrik Pedersen, tandlæge

En praktiserende tandlæge må med mellemrum trække tænder ud på sine ældre patienter, fordi mangelfuld mundhygiejne under hospitalsindlæggelse har medført uoprettelige skader.

I min paksis havde jeg en af mine ældre patienter til normalt eftersyn. Han havde været indlagt i nogen tid og var udeblevet et par gange. Forklaringen var en længerevarende sygdom med indlæggelse.

Da jeg undersøgte ham, havde han fået multiple rodkariesangreb og alvorlige parodontoseproblemer i et tandsæt, der ikke havde været så store problemer med før.

Tidligere på måneden havde jeg også en ældre patient, der efter en hospitalsindlæggelse havde de samme parodontoseproblemer.

I førstnævnte tilfælde kunne jeg hjælpe patienten ved at ekstrahere to tænder og lave en delprotese med stålstel. I sidste tilfælde var der desværre ikke anden udvej end at ekstrahere alle tænder. Dette er ikke særligt hensigtsmæssigt ved en patient, der er 84 år. Ved en yngre patient er det svært at vænne sig til proteser, men ved ældre er det meget, meget svært, og problemerne med at tygge maden er blevet store, hvilket kan føre til en yderligere svækkelse af hende.

Sukkerholdige drikke

Det sker ikke dagligt, men en gang imellem, når patienter, der har været indlagt på hospital for en længerevarende lidelse, henvender sig til eftersyn, eller der er knækket en tand. Disse patienter har da en væsentlig forværret kariesstatus, rodkaries og parodontoseproblemer.

Når man så spørger om mundhygiejnen i indlæggelsesperioden, får man som regel det svar, at det ikke eksisterede, og at der ikke blev spurgt, om patienten ville have børstet tænder. Endvidere at der ofte blev sat en meget sukkerholdig drik, æblejuice og lignende, frem på sengebordet, uden at patienten får børstet tænder bagefter. Det har jeg også selv oplevet under indlæggelse.

Jeg ved ikke, om det sker af misforstået hensyn til patienten, eller om personalet er for dårligt uddannet med hensyn til almindelig mundhygiejne. Der vil fremover være et stigende antal personer, som livet igennem vil have alle deres tænder i behold. Hvis disse patienter efter et hospitalsophold får en så væsentlig forringelse af deres tandsæt som disse to patienter, så får man nogle utilfredse patienter. Det bør ændres.

Jeg mener ikke, at en patient, der i forvejen er ved dårligt helbred, bør slås med tandproblemer, som er en følge af mangelfuld mundhygiejne under en hospitalsindlæggelse.

Henrik Pedersen er praktiserende tandlæge i Aalborg.