Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken - 1999 - 31

placeholder - magasinforsiden

Baggrund

Næser til dr. Frank og dr. Robert Steffen

Lægeromanernes hovedpersoner, Dr. Frank og Dr. Robert Steffen, lader hånt om det informerede samtykke og træffer beslutninger hen over hovedet på patienterne. En læge og en medicinstuderende har undersøgt romanernes fremstilling af læge-patient-forholdet, og deres kollegiale kritik må opfattes som et par store næser til romanernes helte.

Udsigt fra en bækkenstol

Titlen på denne artikel er inspireret af de mange forgæves toiletbesøg forårsaget af træg mave, som åbenbart uløseligt er forbundet med et langvarigt hospitalsophold ­ og næsten er en større plage end lammelserne: ''Der sad han og kunne hverken skide eller slå på tromme.'' En personlig beretning om en hjerneblødning.

I kø for Kosovo

Mens danske soldater siger nej til Kosovo, ringer sygeplejersker selv og beder om at blive sendt ud med den Danske Internationale Brigade.

Grovere forsømmelser i sygeplejen

Fra 1994 til 1998 behandlede Sundhedsvæsenets Patientklagenævn i alt 610 sager vedrørende sygeplejersker. I 21 tilfælde fandt nævnet, at der var begrundet mistanke om, at en sygeplejerske havde udvist grovere forsømmelse, og sendte sagen videre til anklagemyndigheden. I denne artikel beskrives nogle af nævnets afgørelser og sagernes videre forløb.

I HVERT NUMMER

Faglig kommentar: Ikke noget at klage over

Det er muligt, at hovedparten af sygeplejersker ikke interesserer sig synderligt for patienternes ernæring. Interesse eller ej, der er vel stadig noget, der hedder etiske forpligtelser.

Synspunkt: Kilde til undren

Er der et niveau for kildehenvisninger, der er finere end andre ­ og hvilket niveau tilhører sundhedsplejersker i givet fald?

Fag

Det er en vits at le

'' Ja, så gik det sexliv fløjten -­ så nu kan jeg koncentrere mig mere om golf,'' udbryder en patient, der venter på at blive hjerteopereret. På en overvågnings- eller intensivafdeling oplever patienterne ofte stresssituationer, hvor humoren kan komme den pågældende til undsætning, sætte tingene i et nyt perspektiv og skabe afstand til problemerne her og nu. At se det humoristiske i en situation er derfor ofte en måde at overleve på. Humor skaber også en bedre kontakt mellem patient og personale, ligesom flere undersøgelser har påvist, at latter er godt for helbredet.

Humor og psykiatri

Et godt latterbrøl kan være sundt for både personale og patient. Forfatteren skriver om gode og dårlige eksempler på oplevelser af humoristisk tilsnit.