Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Faglig kommentar: Hvornår har du sidst vasket hænder?

Er sundhedsvæsenet ved at være modent til, at patienterne forholder sig åbenlyst kritisk til personalets adfærd? En folder fra Sygehusene i Ringkøbing Amt varsler nye tider.

Sygeplejersken 2000 nr. 17, s. 33

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Har du vasket hænder? Man kan næsten høre moders stemme fra barndommen, inden man spurtede ud i badeværelset og gjorde sæben våd og håndklædet sortstribet. Men det er ikke moders stemme. Det er en opfordring til patienterne på sygehusene i Ringkøbing Amt om at holde øje med personalets håndhygiejne.

I en folder, der udleveres ved indlæggelse eller behandling, opfordres patienterne således: ''Spørg alle, som vil undersøge eller behandle dig: Har du vasket hænderne?'' Folderen fortæller, om personalets hænder som vigtigste faktor ved krydsinfektion, om hvordan og hvornår håndhygiejne skal foretages, at halvdelen af sygehuspersonalet ikke har tilstrækkelig god håndhygiejne, at ca. 80.000 personer årligt får en hospitalsinfektion, og at en tredjedel af disse infektioner kunne undgås ved god håndhygiejne. Fakta, der nok må kunne skærpe patienternes opmærksomhed på personalets adfærd.

Personalet kan have travlt og glemme elementær hygiejne, og i øvrigt skal patienten også selv huske at vaske hænder. En indbydende, professionelt udført folder med et klart budskab og vedkommende oplysninger i et enkelt sprog. En folder, der henvender sig til tænkende voksne mennesker.

Stil krav til os

Det er sandelig nye toner. Så nye, at hygiejneudvalgene, der har lavet folderen, forsikrer patienterne om, at ingen vil tage kritiske spørgsmål ilde op, men oven i købet vil være taknemmelige. ''Vær venlig at stille krav til os.''

Det skal blive interessant at høre, hvordan folderen bliver modtaget af patienterne, og hvilken effekt den får. Spørgsmålet er, om patienterne virkelig vil begynde at spørge personalet, om de har husket at vaske hænder. Jeg kan have mine tvivl. Til gengæld kan folderen dårligt undgå at påvirke håndhygiejnen indirekte. Nu ved personalet, at patienterne er orienteret om, at de ikke er ufejlbarlige, og at de bliver observeret. Det må i sig selv virke ansporende, hvis man har tendens til sjusk.

Personalet på sygehuse er alle dage blevet observeret og diskuteret af patienterne. Det nye er, at folderen giver patienterne konkrete oplysninger om, hvad de bør observere, og hvordan de skal handle. Ingen sødmefyldt hyggenyggesnak om, at patienterne bare skal føle sig trygge i personalets hænder. Hav ikke blind tillid til os, står der faktisk i folderen, om end pænt pakket ind. Men der står også, at viljen er til stede hos personalet, og indrømmelsen af, hvor det halter, vækker paradoksalt nok tillid.

Måske varsler denne folder nye tider i sundhedsvæsenet. Det er ikke nok at informere patienter om, at de skal stille krav til sundhedsvæsenet, og at de må samarbejde og tage aktivt ansvar for eget helbred. Patienterne må have helt konkret viden om, hvad de kan stille krav om, og hvad de selv kan bidrage med. Håndvask er ikke det eneste område, der kunne trænge til mere opmærksomhed fra patient- og personaleside.

Vores kvalitetsniveau

Der kan også hurtigt komme til at flyde for mange foldere rundt i systemet. Jo flere der ligger, des færre kan man forvente læst. Men man kunne forestille sig, at referenceprogrammer og standarder for pleje og behandling, der jo er særdeles konkrete, blev omsat til korte, patientrelevante budskaber i en afdelings informationsmateriale: ''Dette er, hvad nyeste viden anbefaler som god pleje og behandling. Det er det kvalitetsniveau, De kan stille krav om, og som vi gerne vil leve op til.''

Folderen til patienterne i Ringkøbing Amt forpligter. Hvis patienterne skal have medansvar for personalets håndhygiejne, må personalet også tage medansvar for patienternes hygiejne. Måske i en sådan grad, at der bæres vandfade rundt til de sengeliggende patienter inden måltiderne, så også de kan få vasket hænder efter at have ligget og pillet ved katetre og forbindinger. Så kan også de kan sige: ''Jeg har vasket hænder.'' Hvor mange sengeliggende patienter har den mulighed i dag?