Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2000 nr. 38, s. 37

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

PENDLING MELLEM DRØM OG VIRKELIGHED

Gurli Fyhr
Sorgens rum Hjælp og støtte i sorgprocessen

oversat fra svensk af Torben Hanson

København: Gyldendal uddannelse 2000

217 sider, 198 kr. 

SY-2000-38-37-1Sorg er kompliceret og påvirkes af mange faktorer i den sørgendes eget indre og af omgivelsernes reaktion. Sorgen griber dybt ind i menneskets psyke, og for længst glemte hændelser kan påvirke den. Gurli Fyhr skelner mellem håndtering af sorg og behandling af sorg. Behandling kræver specialviden og aktivt indgreb i sorgprocessen og omtales kun meget lidt. Kun få sørgende har brug for professionel behandling, men alle har brug for støtte og tryghed fra omgivelserne. Sorgen skal ses som en psykisk helingsproces, hvor et af de vigtigste hjælpemidler er tiden, der fordeler smerten, som ellers kan blive for overvældende.

Forfatteren har udviklet en forståelses- og handlingsmodel, som sammen med elementer fra eksisterende sorgteorier har fokus på de sørgendes adfærd, følelsesudtryk og tanker. Den nye tilgang gør bogen spændende i forhold til mange andre bøger om sorgarbejde.

Alle slags tab medfører sorg, når tabet opleves betydningsfuldt. Sorgens opgave er at bearbejde tabet og læge såret. Sorg og krise blandes ofte sammen, som om det var samme proces. De er i starten flettet ind i hinanden, men det er nødvendigt at adskille dem og lade dem blive synlige hver for sig. Forskelligheden ses først og fremmest i tidsperspektivet. Sorgprocessen er sædvanligvis betydeligt længere end krisen, og bogen beskæftiger sig udelukkende med sorgens rum.

En sorg forsvinder ikke af sig selv, men må arbejdes igennem. Den sørgende har behov for tryghed også under et hospitalsophold, hvor det er vigtigt at møde den samme læge og samme plejepersonale. Trygheden knyttes til få personer, og den sørgende kan blive meget afhængig af de udvalgte personer. Behovet for tryghed og afhængighed kan være så stort, at den sørgende ser gennem fingre med mangel på sensitivitet både hos professionelle personer og i professionelle rutiner. Den sørgende orker ikke at teste omsorgspersonerne og deres faglighed. Sundhedspersonale er nødt til at forholde sig til sådanne kendsgerninger.

Sorgen påvirkes også af den indre og ydre sammenhæng, som den sørgende bevæger sig frem og tilbage mellem. Den indre sammenhæng handler om alt det, vi bærer med os i kraft af vores historie. Den ydre sammenhæng findes hos familie, venner og kolleger. Den sørgende befinder sig derfor i en sårbar tilstand mellem to verdener: drømmen og virkeligheden. Disse to verdener er afhængige af omgivelsernes reaktion.

Trygheden består i, at de personer, den sørgende møder, respekterer sorgens signaler om, hvornår der er behov for fred og ro, og hvornår det er muligt at blive konfronteret og lade sig påvirke af det, der er sket i virkeligheden.

Pendlingen mellem drøm og virkelighed udtrykker den sørgendes behov for at kunne flygte ind i drømmen for at kunne udstå smerten og forstå, hvordan virkeligheden ser ud. Når den sørgende befinder sig i virkeligheden, kan ny indsigt og nye informationer modtages, men det forbruger kræfter at forstå og se virkeligheden i øjnene. Ved at vende tilbage til drømmeverdenen og håbet samles kræfter til at bære de indsigter, man får, når man besøger virkeligheden. Nogle mennesker kan ikke give slip på drømmen og bliver ved med at undgå virkeligheden, og sorgarbejdet kan herved blive så kompliceret eller helt undgået, at professionel hjælp er nødvendig. Modsat kan omgivelserne også være med til at knuse drømmen for tidligt, så sorgarbejdet kompliceres. De ca. 40 sider smukke og tilgængelige beskrivelse af betydningen af drøm og virkelighed udgør bogens nye tanker og store berettigelse.

Opskriften på omgivelsernes støtte lyder: ''Være til rådighed, lytte, være beholder, acceptere sorgens udtryk, respektere den sørgendes signaler, lade sorgen tage sin tid, spørge en sagkyndig til råds.'' Hvert emne uddybes. På den måde er bogen ikke alene nyttig for sundhedspersonale, men også for pårørende og andre hjælpere.

Af Inger Jerichau, uddannelsesleder, Roskilde Amts Sygehusvæsen. 

INDSIGT I ET ÆNDRET LIV

Hanne Øster

Kræft og livskraft

København: Gads Forlag 1999
257 sider, 228 kr. 

SY-2000-38-37-2En kvinde, der for 12 år siden i en alder af 34 år får konstateret modermærkekræft, peger på livet som en fantastisk og enestående mulighed. Hanne Øster fortæller medrivende om sin sygdom, hvordan hun tog kampen op, hvordan hun blev rask og om erfaringer fra både traditionel og alternativ behandling. Hun fortæller om, hvordan man kan stille krav til behandlere, om hvordan man kan tage medansvar for sit sygdomsforløb og behandling uden at sidde passivt og opgivet hen. Hun fortæller om betydningen af at lytte til sin intuition for at bevare selvværd og livsmod, om familie og venners reaktioner, og hvordan det er at kæmpe mod en alvorlig sygdom og samtidig blive mor.

Anden del hedder ''Hjælp at hente'' og er skrevet af repræsentanter fra forskellige fagområder, bl.a. læger, socialrådgiver, rådgivere fra Kræftens Bekæmpelse og præst. Her præsenteres kort og præcist en række temaer, bl.a. sygdomsforestillinger, kost, hospice, legatansøgninger og modermærkekræft. Der er praktiske oplysninger om behandlingstilbud, social- og økonomisk hjælp til kræftsyge og pårørende i det offentlige og alternative behandlingssystem og information om, hvor man kan få støtte af fysisk, psykisk, social og eksistentiel karakter, så patienten kan være aktiv i kampen mod kræften. Hvert tema fylder mellem en og fire sider og er meget overskueligt. De fleste forfattere opgiver e-mailadresser, telefonnumre, adresser og andre kilder, hvor man kan søge yderligere information. I efterordet giver Hanne Øster gode råd om åbenhed, angst, døden, børn og om at leve efter en kræftsygdom.

Hanne Øster har erfaring både som kræftpatient og som patientrådgiver ved Kræftens Bekæmpelse, så hun ved, hvad det handler om. Kræftramte har brug for hinandens erfaringer, både gode og dårlige.

Bogen giver usædvanlig indsigt i et liv, som er blevet totalt forandret med en kræftdiagnose. Man møder et menneske, der er engageret i sit eget sygdomsforløb, og hvor intet bliver overladt til tilfældighederne. Bogen er meget relevant for sygeplejersker, og det er vanskeligt at slippe i hvert fald første del af bogen. Anden del kan med fordel bruges som opslagsbog i forskellige situationer.

Af Bente Appel Esbensen, sygeplejerske, cand.cur.