Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Stop for udlicitering af hjemmesygepleje

Udlicitering af hjemmesygeplejen i Græsted-Gilleleje Kommune er af Tilsynsrådet blevet erklæret ulovlig og pålagt stoppet. Den opfordring bør kommunen følge hurtigst mulig ­ også fordi ordningen giver flere problemer end forudset, mener Dansk Sygeplejeråds amtskredsformand i Frederiksborg.

Sygeplejersken 2000 nr. 47, s. 8-9

Af:

Claus Leick, journalist

I mere end et halvt år har hjemmesygeplejen i Græsted-Gilleleje været udliciteret. Og står det til Tilsynsrådet i Frederiksborg Amt, er det et halvt år for meget. Udliciteringen af hjemmesygeplejen er nemlig ulovlig og skal derfor snarest mulig bringes til ophør.

Afgørelsen fra Tilsynsrådet er blevet fulgt op af trusler om dagbøder til politikerne i Græsted-Gilleleje, hvis de ikke snarest afvikler ordningen.

Men politikerne føler sig overbevist om, at de ikke har gjort noget ulovligt. Derfor har de svaret igen med at true Tilsynsrådet med en retssag, såfremt afgørelsen ikke bliver trukket tilbage.

Kommunen forsvarer sig med, at Tilsynsrådet ikke har sat sig tilstrækkeligt ind i den måde, som udliciteringen foregår på. Havde de det, ville de ikke kunne erklære udliciteringen for ulovlig.

Byrådet har derfor sendt Tilsynsrådet en detaljeret redegørelse for, hvordan ordningen fungerer i praksis. Hvis det ikke i løbet af en måned kan få Tilsynsrådet til at ændre holdning, vil et flertal i byrådet i den nordsjællandske kommune anlægge en retssag. Socialdemokratiet og SF i Græsted-Gilleleje mener dog, at kommunen bør følge Tilsynsrådets afgørelse.

Kommunen henviser bl.a. til, at de i forarbejdet med udliciteringen har været i tæt kontakt med Sundhedsministeriet. Og at de herfra ikke har fået at vide, at udliciteringen skulle være ulovlig. Samtidig henviser de til Kommunernes Landsforening (KL), der overvejer at støtte Græsted-Gilleleje i en eventuel retssag mod Tilsynsrådet.

''Vi er meget sikre på, at vi overholder lovgivningen, og at det er Tilsynsrådet, der ikke har helt styr på, hvad de gør,'' siger borgmester Jannich Petersen (V) fra Græsted-Gilleleje Kommune.

Han mener, det helt afgørende er, at det er kommunens egne sygeplejersker, som visiterer patienterne, og at det også er kommunens egne ansatte, som evaluerer og kontrollerer den pleje og behandling, de privatansatte sygeplejersker udfører.

''Hvis Tilsynsrådets afgørelse skulle være korrekt, vil det efter vores opfattelse have den konsekvens, at ingen kommuner længere kunne bruge vikarbureauer til at løse hjemmesygeplejeopgaver,'' siger Jannich Petersen, der derfor mener, at afgørelsen er politisk.

Flere problemer end forudset

I øvrigt pointerer Jannich Petersen, at kommunens ordning med at lade private firmaer stå for hjemmesygeplejen har vist sig at fungere godt.

Den vurdering deler han dog ikke med Dorte Steenberg, som er amtskredsformand for

Side 9

Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Frederiksborg Amt.

''Udliciteringen af hjemmesygeplejeopgaverne i Græsted-Gilleleje Kommune har vist sig at give langt flere problemer end forudset. Når ordningen nu samtidig er blevet erklæret for ulovlig, mener jeg, at den bør stoppe,'' siger Dorte Steenberg.

Hun mener, at det sidste halve års erfaring med at udlicitere hjemmesygeplejen til tre forskellige firmaer har vist, at der er problemer med både konstruktionen og kontrollen i modellen.

''Et af problemerne er, at de tre firmaer ikke samarbejder, og dermed får man ikke nogen fælles vidensopsamling om plejen. Det medfører bl.a., at man hos de ansatte kun opnår en begrænset faglig udvikling,'' påpeger Dorte Steenberg.

Hun mener også, det giver problemer, at visitationen og selve plejen er placeret hos henholdsvis kommunen og tre private firmaer.

''Dels bliver kommunikation gjort unødigt besværlig, og det går i sidste ende ud over borgerne. Desuden oplever vi, at der ofte opstår problemer, fordi kommunen visiterer for få timer til de enkelte plejeopgaver ­ uden at det bliver meldt tilbage fra firmaerne,'' siger Dorte Steenberg.

Endelig er der problemer med, at især det ene af de tre firmaer ifølge Dorte Steenberg tager lige lovlig let på, om der altid er uddannet personale til at udføre plejeopgaverne.

''Vi har oplevet, at der aldrig er sygeplejersker på aften- og nattevagterne og ofte heller ikke på weekendvagterne. Det er måske ikke ulovligt, men det er en forringelse i forhold til tidligere. Og min vurdering er, at sådan som ordningen er skruet sammen, så har kommunen svært ved at gøre noget. De private firmaer kan til en række opgaver selv bestemme, hvilket personale de vil ansætte.''

Følg tilsynsrådets afgørelse

På baggrund af Tilsynsrådets afgørelse har DSRs formand, Connie Kruckow, skrevet til byrådet i Græsted-Gilleleje og bedt dem om hurtigst muligt at følge afgørelsen.

Connie Kruckow skriver:
''Vi skal kraftigt tilskynde byrådet til hurtigst muligt at følge Tilsynsrådets afgørelse. Vi finder det uholdbart, at de sygeplejersker, der er udliciteret til de tre firmaer, skal arbejde under forhold, som er i strid med lovgivningen.''

''Vi forventer således, at byrådet handler i overensstemmelse med Tilsynsrådets afgørelse og sørger for de nødvendige foranstaltninger for at bringe forholdene i overensstemmelse med gældende lovgivning.''

I brevet beder DSR samtidig om snarest at få en tilbagemelding om, hvornår og hvordan Græsted-Gilleleje Kommune vil bringe ulovlighederne til ophør.

I et svar til Connie Kruckow forklarer borgmester Jannich Petersen, at stridens kerne alene er et spørgsmål om, hvorvidt nogle af de opgaver, som i dag er udliciteret, igen bør løses af kommunens ansatte.

''Stridens kerne står ikke om, hvorvidt de opgaver, som privatansatte sygeplejersker udfører hver dag, nu også lovligt kan udføres af medarbejderne ­ for det kan de utvivlsomt,'' skriver Jannich Petersen, og forklarer, at der derfor ikke er grund til usikkerhed omkring de opgaver, som de privatansatte sygeplejersker udfører.

I brevet står der ikke noget om, hvornår og hvordan ulovlighederne vil blive bragt til ophør. Kun at byrådet vil stævne Tilsynsrådet, hvis ikke det ændrer holdning.'Et af problemerne er, at der ikke altid er uddannet personale til at udføre plejeopgaverne.