Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Strid om TB-prøver

Sønderjyllands Amt har sparet en kvart mio. kr. ved at sende sine TB-prøver til Tyskland og tvunget Statens Serum Institut til at sætte sine priser ned. Sønderjyllands udtræden af det danske system vækker bekymring hos TB-eksperter. De frygter, at værdifulde oplysninger forsvinder fra dansk forskning.

Sygeplejersken 2000 nr. 7, s. 24

Af:

Gretelise Holm, journalist

Sønderjyllands Amt har ifølge egne oplysninger sparet en kvart mio. kr. ved gennem et år at sende sine ca. 1.000 TB-prøver til analyse på laboratorier i Tyskland frem for som resten af landets amter at få dem foretaget på Statens Serum Institut i København. Situationen har givet anledning til kontroverser og forhandlinger mellem sønderjyderne, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut og medført, at Seruminstituttet har sat prisen på at foretage TB-analyser ned med ca. 100 kr. pr. stk.

Både på Seruminstituttet og blandt københavnske TB-eksperter har Sønderjyllands udbryden af det danske system medført bekymring:

''Danmark ligger i førerfeltet med hensyn til kvalitetssikring af laboratoriearbejdet, diagnostik og overblik over tuberkulosesituationen. Det skyldes for en stor del, at vi har den centrale diagnosticering og overvågning på Seruminstituttet. Jeg er betænkelig ved, at amtsøkonomiske interesser kan komme til at gå forud for denne kvalitetssikring,'' siger overlæge Axel Kok-Jensen, Lungemedicinsk afdeling på Rigshospitalet.

Også overlæge, dr. med. Bettina Lundgren, der leder Mykobakterieafdelingen på Statens Serum Institut, er bekymret. Hun vedgår, at Seruminstituttets priser er højere, og forklarer:

''Prisforskellen skyldes forskel på de ydelser, man får i Sønderjylland og hos os. I Sønderjylland har man valgt at spare den hurtige diagnostik med PCR væk (Den dna-baserede diagnosemetode, red.). Desuden skal man med i vores pris regne den rådgivning, som vi yder både om diagnostik og behandling.

Denne rådgivning efterspørges også af læger i Sønderjyllands Amt. Endelig er vi et kvalitetssikret laboratorium, der også har udgifter til forskning og udvikling. Alligevel er det selvfølgelig vigtigt at være prismæssigt konkurrencedygtig. Det er en balancegang, og vi har nu skelet til priserne i Sverige og Tyskland og sat vore priser ned med ca. 100 kr. for en negativ prøve. Vor generelle frygt er selvfølgelig, at vi i fremtiden mister overvågningen af tuberkulose i Danmark.''

Samme kvalitet billigere

Poul Kjældgaard, der er administrerende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Sønderborg Sygehus, imødegår disse argumenter:

''De analyser, vi får udført i Tyskland, er kvalitetsmæssigt fuldt ud på højde med Seruminstituttets, og priserne ligger på 40-50 pct. af Seruminstituttets priser. Det kan ikke nytte noget, at københavnerne sidder og bygger mure op hernede ved grænsen. Vi er i EU og finder de samarbejdspartnere, som er i nærheden, og som er billigst ­ det sidste er vi forpligtet til i henhold til Danmarks sundhedslov. I København koster prøven knap 400 kr. ­ efter de satte prisen ned. Men vi giver kun knap 200 kr. i Tyskland,'' siger Poul Kjældgaard

Til argumentet om, at Statens Serum Institut taber overblikket og muligheden for at lave dna-fingeraftryksanalyser af alle prøver i landet, siger Poul Kjældgaard:

''Vi har haft nogle forhandlinger med dem, og vores bakteriestammer er nu på vej, så de kan lave deres fingeraftryksanalyser. For eftertiden vil de få stammerne én gang i kvartalet. Derudover følger vi også til punkt og prikke reglerne om at anmelde alle TB-tilfælde til embedslægen, så Seruminstituttet kan forestå overvågningen. Men jeg kan ikke se den fjerneste grund til, at vi skulle stoppe vort samarbejde med laboratoriet i Kiel (dyrkningsprøverne) eller det laboratorium i Nordtyskland, som laver resistensbestemmelse og giver en utrolig god service. Det hele handler om, at Seruminstituttets priser har været mindst 60 pct. for høje.''

Overlæge Axel Kok-Jensen frygter, at amtsøkonomiske interesser går forud for kvalitetssikring af laboratoriearbejde.