Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Brobyggerne på Nørrebro

To sygeplejersker har oprettet et center, som skal bygge bro mellem den alternative og den konventionelle medicin. Centret skal samle viden, så sygeplejersker bedre kan rådgive om alternativ behandling -­ ellers er patienterne henvist til ''tante Olga eller naboen,'' pointerer de to sygeplejersker.

Sygeplejersken 2000 nr. 9, s. 20-21

Af:

Jesper Madsen, journalist

Vi ved alt for lidt om virkningen af alternativ behandling og kan derfor ikke vejlede patienterne ordentligt. Men et samarbejde, hvor man kombinerer konventionel og alternativ behandling, vil kunne skabe resultater til gavn for sundheden.

Det er filosofien bag Galenos Centret, som to sygeplejersker oprettede sidste år. Centret ligger på Nørrebro i København og rummer behandlingslokaler til alternative behandlere ­ samt sygeplejerskerne Jane Larsen og Susanne Lerche, der selv er uddannet inden for kraniosakral terapi. Faggrupperne i Galenos omfatter bl.a. kinesiologi, akupunktur, healing og psykoterapi.

Galenos er hermed et symptom på ''tilnærmelsen'' mellem det konventionelle sundhedsvæsen og alternativ behandling. En tendens, der i sidste ende kun kan gavne patienterne, mener de to initiativtagere.

''Vi kan som sygeplejersker råde patienterne til at undgå fedt og tobak, men vi kan ikke give dem en reel vejledning om alternativ behandling, og vi kan ikke henvise dem til andre steder i systemet, da der ikke findes tilgængelig dokumentation. De må tage til takke med at ''tante Olga eller naboen vist havde prøvet noget alternativt.'' Og det er ikke tilfredsstillende,'' siger Jane Larsen.

De to sygeplejersker havde i deres tidligere job ofte mødt patienter, som blev stillet over for det svære valg: ''det etablerede eller det alternative?'' Og mødet med de mange patienter, der godt kunne rumme begge opfattelser, fik dem til at sige: Hvorfor ikke både-og?

''Der er brug for lokale sundhedscentre, hvor man kan indhøste erfaringer i samarbejdet mellem traditionelt uddannet sundhedspersonale og alternative behandlere, og det er netop målet for det første års arbejde i centret: At udvikle en model for tværfagligt samarbejde mellem behandlerne i centret,'' oplyser Jane Larsen.

Basisuddannelse for de alternative

I næste fase vil Galenos arbejde på at finde en ny måde at samarbejde på mellem centret og det primære sundhedsvæsen, og i tredje fase er målet at finde en model til tværfagligt samarbejde med hospitalerne.

Centret er langtfra født ind i et modsætningsforhold til sundhedsvæsenet. Ved åbningen i januar fik det helhjertet medvind fra sygehusvæsenet i København, da direktør Erik Juhl sagde, at idéen var rigtig god og lovede opbakning fra Hovedstadens Sygehusfællesskab. 

I Galenos har sygeplejerskerne de alternative behandlere tæt på som naboer og kolleger, men ved første øjekast kan det se ud

Side 21
 

som en svær opgave at få dette til at passe ind i det naturvidenskabelige videnskabssyn.

''Sygeplejen er ikke enstrenget, den omfatter også elementer, der baserer sig på andet end naturvidenskab, som fx psykologi og sociologi. Som sygeplejersker er vi vant til at trække disse forskellige elementer ind i vores arbejde, så vi er på forhånd opdraget i den tværfaglighed, der er nødvendig for, at vi kan komme videre.

Galenos vil i løbet af år 2001 etablere et samarbejde med lokale praktiserende læger. Meningen er at tage udgangspunkt i lægernes praksis og se, hvor Galenos evt. kan bidrage i behandlingen ­ og omvendt at patienter, som første har henvendt sig til Galenos, visiteres til den praktiserende læge.

Det er også meningen, at centret skal være med til at formidle viden om alternativ behandling ­ om hvad fx kinesiologi er, hvilken filosofi det bygger på, og hvilke lidelser det erfaringsmæssigt har en virkning på.

''Brugerne skal med tiden have et bedre grundlag for at træffe et valg, når de har behov for behandling, fx når de skal vælge mellem en fysisk eller en psykisk indfaldsvinkel til problemet,'' siger Susanne Lerche.

''Men det kræver også, at vi er i stand til at visitere dem, og det er hverken vi eller de alternative. Derfor er det meningen at udvikle nogle modeller, afprøve dem og beskrive dem, så at de kan bruges af andre.

I dag er de alternative uddannelser meget forskellige med hensyn til både indhold, omfang og kvalitet, og de er på ingen måde koordineret med de etablerede sundhedsuddannelser. Det er ikke tilfredsstillende.

Vi vil gerne vide, hvilken type basisuddannelse der er behov for, hvis man skal kunne visitere mellem forskellige behandlere og læger. Man kunne også forestille sig, at en fælles grunduddannelse kunne godkendes som basismodul i både etablerede og alternative uddannelser. Som det er i dag, kanaliseres der kun viden i én retning ­ fx når en sygeplejerske tager sin uddannelse med sig over i en alternativ branche,'' siger Jane Larsen.

På det grundlag ser Galenos det som et vigtigt bidrag at udvikle et forslag til en basisuddannelse for alle alternative uddannelser, som måske også kan meritere til uddannelserne i det konventionelle sundhedsvæsen.

Forskning i piskesmæld

Formålet med centret er også løbende at opsamle viden om, hvad der hjælper hvilke patienter. Det skal bl.a. ske i form af forskningsprojekter i samarbejde med eksterne forskere.

Kim Krogsgaard, forskningschef ved Hvidovre Hospital, blev for et års tid siden kontaktet af Galenos efter henvisning fra Erik Juhl. De ville gerne afprøve alternative behandlinger ud fra naturvidenskabelige principper og præsenterede ham for en idé om at undersøge effekten af kraniosakral terapi på patienter med piskesmæld.

''Jeg syntes det lød interessant, så jeg hjalp dem med at udarbejde et udkast for videnskabelig afprøvning af effekten sammenlignet med de konventionelle behandlinger, patienterne ellers ville blive tilbudt,'' siger Kim Krogsgaard.

Den ene gruppe patienter i det kliniske lodtrækningsforsøg vil ifølge planen få kraniosakral terapi, mens den anden gruppe vil få konventionel behandling. Det er endnu ikke afklaret, med hvilke patienter og med hvilken finansiering forsøget skal gennemføres.

Kim Krogsgaard finder det forfriskende, at de to sygeplejersker hverken har berøringsangst over for det konventionelle sundhedsvæsen eller det alternative, og han bifalder, at de har planer om at afprøve metoderne på videnskabelige præmisser.

Kim Krogsgaard foreslår i øvrigt Galenos at arrangere korte introkurser for alternative behandlere om forskning og metoder i det etablerede sundhedsvæsen.