Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Arbejdstilsynet holder fast

På Amtshospitalet i Vordingborg har Arbejdstilsynet konstateret alvorlige psykiske arbejdsmiljøproblemer. Før de er løst, slipper Arbejdstilsynet ikke sagen. Der skal ikke bare ske ændringer, de skal også virke.

Sygeplejersken 2001 nr. 13, s. 15-16

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

I efteråret konstaterede Arbejdstilsynet i Storstrøms Amt, at arbejdspresset på det psykiatriske hospital i Vordingborg var direkte sundhedsfarligt.

Da de tilsynsførende var på besøg den 29. og 30. august, var der lukket en hel afdeling, og de to afdelinger, de besøgte, kørte med nedsat sengetal.

Det gav overbelægning på de resterende pladser, og personalet kunne fortælle om patienter, der blev urolige pga. utilstrækkelig behandling og pleje, om beslutninger på et fagligt utilstrækkeligt niveau, om at blive indkaldt på fridage, om at have svært ved at sove og koncentrere sig og om at mangle overblik og have let til gråd.

En forværrende omstændighed var, at medarbejderne ikke vidste, om de var købt eller solgt, fordi der er en meget gennemgribende omstrukturering på vej. Mange følte sig usikre i jobbet og usikre på, hvad planerne vil få af konsekvenser i de enkelte afdelinger.

Ved et møde med sygehusledelsen og sikkerhedsudvalget efter besøget advarede Arbejdstilsynet mod at løse de to afdelingers problemer med ændringer, der bare flytter belastningen til andre afdelinger.

Amtsdirektør indkaldt

I begyndelsen af november var Arbejdstilsynet igen i Vordingborg. Da der ikke umiddelbart var udsigt til, at problemerne ville blive løst, gav Arbejdstilsynet den 8. november amtet påbud om at sikre en forsvarlig arbejdstilrettelæggelse og en afstemning af ressourcer og arbejdsopgaver, ''således at de ansatte ikke udsættes for sundhedsskadelige psykiske belastninger på kortere eller længere sigt.''

Påbuddet skulle efterkommes senest den 21. november 2000, og Arbejdstilsynet skrev til amtet, at der normalt bliver indgivet politianmeldelse, hvis fristen ikke overholdes.

Side 16

Så vidt er det ikke kommet, men Arbejdstilsynet følger meget nøje med i, hvordan det går, oplyser inspektør Poul Wagner til Sygeplejersken.

Påbuddet gav anledning til, at der blev fjernet pladser på de belastede afdelinger, og at visitationsreglerne blev ændret.

Ved et kontrolbesøg den 5. februar konstaterede Arbejdstilsynet imidlertid, at der stadig var problemer.

''Det er ikke nok at sætte patienttallet ned, det er også et spørgsmål om planlægning og om at afgrænse opgaverne, så de passer til ressourcerne,'' siger Poul Wagner.

''Derfor bad vi allerede amtets ledelse komme til et møde dagen efter.''

Vil se det virke
På mødet med amtsdirektør Jens Peter Sørensen og socialdirektør Anette Laigaard den 6. februar bad Arbejdstilsynet om en redegørelse, og den kom et par uger senere.

Da Sygeplejersken talte med Poul Wagner i slutningen af februar, var han i gang med at aftale et opfølgende møde med repræsentanter for medarbejderne, sygehusledelsen og amtets ledelse.

''Vi slipper ikke sagen, før vi har dokumentation for, at problemerne er løst eller vil blive løst i nær fremtid,'' siger han.

''Vi kan se, at der er sket noget. Der er åbnet en ny afdeling, der er fjernet pladser på nogle af de afdelinger, hvor man har været presset gennem lang tid, og man visiterer tættere for at være sikker på, at man får folk udskrevet til tiden.

Problemet er, at det giver større flow og større plejetyngde. Derfor er vi ikke tilfredse med tal. Vi kan se, at der er gjort noget. Men vi er nødt til at finde ud af, om det også har hjulpet.''

Omstruktureringer

Sygeplejerskerne på Amtssygehuset i Vordingborg oplever Arbejdstilsynets indsats som en støtte og et skulderklap.

''Det er jo en autoritet udefra, der har givet os medhold i, at forholdene er belastende,'' siger fællestillidsrepræsentant Birgitte Lundberg.

Personalet på de to afdelinger er blevet aflastet med de ændringer, Arbejdstilsynets rapporter har givet anledning til. Alligevel er det lidt af en lappeløsning, vurderer fællestillidsrepræsentanten.

''Et afsnit, der var lukket i august pga. budgetproblemer, er nu lukket op igen, og de afdelinger, der har trukket læsset, får lidt luft på den måde, at de på skift får lov til at køre med færre senge.

Men så kommer vi ind i sommerferien, hvor man har besluttet at lukke tre afsnit efter hinanden. Så nærmer vi os den samme situation igen.''

Hun opfatter egentlig ikke sygehusledelsen som uforstående. Den har f.eks. lavet en rapport om plejestabsstrukturen, der peger på, at normeringerne er for lave.

''Problemet er, at vores hospital har ført en meget omtumlet tilværelse med omstrukturering på omstrukturering. Nu skal psykiatrien decentraliseres, og det er en god ide.

Men det hele skal finansieres med omlægninger på Amtshospitalet. Så i takt med, at der er bygget enestuer og lukket senge, er plejetyngden steget og forløbene blevet mere komplicerede.''

Læs også artiklen "Svigtende ledelse"

Godt med nye øjne

''Flot arbejde'' siger amtskredsformand Birthe Rasmussen, Dansk Sygeplejeråd, om rapporterne fra Arbejdstilsynet i Storstrøms Amt.

Hun synes, det er sundt at få arbejdsmiljøet vurderet af udenforstående. Som kan se, at dårlige lokaleforhold og andre velkendte problemer ikke nødvendigvis er noget, personalet må finde sig i.

''Sygeplejersker må jo udføre vigtigt administrativt arbejde, tale med folk om kritisk sygdom og med pårørende, der lige har mistet en, de holdt af - alt sammen i et kontor, der er overrendt af folk. Ligesom lægerne må forberede sig på stuegang i det samme inferno af stress,'' siger Birthe Rasmussen.

''Ledelsesproblemer - de vil altid dukke op et eller andet sted. Det væsentlige er, at Arbejdstilsynet beskriver, hvor belastende de egentlig er for medarbejderne.

Det samme med omstruktureringer. Rapporterne beskriver, hvor stor usikkerhed de skaber i dagligdagen, og hvor vigtigt det er, at ledelsen fortæller, hvad der foregår. Også selv om man er i en fase, hvor man først skal have foretaget beregninger og udredninger.''