Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svigtende ledelse

Arbejdstilsynet i Storstrøms Amt har konstateret problemer i ledelsen på flere af sygehusene. Men den slags sager går Arbejdstilsynet ikke ind i, så nu er bolden spillet tilbage til amtet.

Sygeplejersken 2001 nr. 13, s. 14-15

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

På sygehusene i Storstrøms Amt har Arbejdstilsynet kun givet ét påbud, nemlig til Amtshospitalet i Vordingborg.

Der er ganske vist også konstateret alvorlige problemer på to andre sygehuse.

Men de ligger i ledelsen, og så går Arbejdstilsynet ikke ind i dem, medmindre sygehuset selv beder om det.

Arbejdstilsynet har også konstateret arbejdspres, dårlige lokaleforhold m.m. på en række afdelinger.

Det har dog ikke udløst påbud, fordi problemerne ikke er så alvorlige, at der er tale om en overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. I stedet er der givet vejledninger.

Nykøbing Falster

Problemer i samspillet mellem afdelingsledelse og ansatte er den diagnose, Arbejdstilsynet har stillet på radiologisk afdeling, Centralsygehuset i Nykøbing Falster.

Rapporten oplyser, at problemerne allerede blev konstateret i en undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, som sygehuset gennemførte i 1999. Der var aftalt en temadag om problemerne i afdelingen, men sygehusledelsen havde ikke planlagt opfølgning af undersøgelsen.

Amtssundhedsdirektør Martin Gregersen oplyser til Sygeplejersken, at der nu er taget handling på de ledelsesproblemer,

Side 15

Arbejdstilsynet har peget på. Det er sygehusledelsernes ansvar, men amtet følger udviklingen, og der vil formentlig skulle aftales tidsfrister med de sygehuse, der er tale om.

På Centralsygehuset i Nykøbing Falster, hvor medarbejderne i radiologisk afdeling har efterlyst dialog og indflydelse, har chefsygeplejerske Jane Hermansen holdt møde med afdelingsledelsen og repræsentanter for medarbejderne.

''De havde selv forslag til handlemuligheder, og dem har de siden drøftet på en temadag i afdelingen,'' siger hun.

''Der er sat fokus på en bedre dialog, og der er planlagt medarbejdersamtaler. Afdelingen har altså selv fundet løsningsforslag, som medarbejderne var tilfredse med.''

Stege Sygehus

På Stege Sygehus' operationsafdeling, skadestue og anæstesiafdeling fandt Arbejdstilsynet store problemer i samspillet mellem den øverste ledelse for plejepersonalet og de ansatte indbyrdes.

Rapporten ridser tre konflikter op: Mellem sygehjælpere og sygeplejersker, mellem anæstesi- og operationsafdeling og internt i ledelsen på operationsafdelingen.

Sygeplejerskerne føler, at lægerne favoriserer sygehjælperne. Sygehjælperne er til gengæld bange for at blive trængt ud af sygeplejerskerne. Anæstesisygeplejerskerne må vente på operationssygeplejerskerne, når en operation er afsluttet, fordi afdelingerne har forskellig praksis, når det drejer sig om pauser og afløsning af hinanden til frokost. Personalet på anæstesiafdelingen savner synlig ledelse.

Operationsafdelingens personale er splittet efter konstitueringen af en afdelingssygeplejerske, og der er ikke samarbejde mellem den konstituerede afdelingssygeplejerske og souschefen.

Baggrunden er, efter Arbejdstilsynets vurdering, at den øverste ledelse ikke melder ud, klarer af og skærer igennem.

Rapporten om Stege Sygehus har ført til, at sygehusledelsen har taget fat i problemerne fra flere sider, oplyser chefsygeplejerske Knud Torp Jensen.

''Vi har holdt møder med anæstesiafdelingen og operationsafdelingen, og vi gør nok også det, at vi vil tilbyde operationsafdelingen en temadag, hvor man kan snakke problemerne igennem.

Vi har planlagt en virksomhedskonferen-ce den 5. og 6. april, og inden da laver vien medarbejdertilfredshedsundersøgelse i samarbejde med amtets sikkerhedsleder.''

Nogle af problemerne er personafhængige, og dem vil Knud Torp Jensen ikke kommentere.

''Men jeg er selv blevet kaldt konfliktsky, så jeg må også lægge stilen om. F.eks. har der været uenighed i en af afdelingerne om en konstituering, og den slags problemer vil jeg gå mere direkte ind i fremover.''

Negative spiraler

Amtssundhedsdirektør Martin Gregersen understreger, at lokale problemer skal løses af de lokale ledelser i samråd med medarbejderrepræsentanter og sikkerhedsorganisation.

''Samtidig må vi se på, om der er noget, vi skal gøre på amtsplan.

Vi må f.eks. arbejde m ed de negative spiraler, man kan komme ind i, hvis der er meget stor belastning på plejesiden. Det giver en utilfredsstillende arbejdssituation, når folk hele tiden bliver kaldt ind og mister fridage.

Så måske skal vi lære af andre amter og etablere vores egen vikarfunktion.''

Læs også "Arbejdstilsynet holder fast"