Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Synspunkt: Rejs dig fra sofaen og gå ind i ældrerådet

I Danmark er ældreråd bestemt ved lov. Alle over 60 år kan stille op til valg og medvirke i det frivillige arbejde.

Sygeplejersken 2001 nr. 14, s. 29

Af:

Agnete Selmer Sørensen, pensioneret sygeplejerske

Efter en broget karriere som undervisende sygeplejerske og skolesygeplejerske gik jeg på efterløn i en alder af 63 år.

Kort tid efter gik jeg i gang med frivilligt arbejde som bestyrelsesmedlem i børnehaver og som formand i Daginstitutionernes Landsorganisations Københavnsafdeling.

I Dansk Sygeplejeråd, Københavns Amtskreds, arbejdede jeg samtidig på at forbedre de aktive ældre sygeplejerskers arbejdsforhold, hvilket jeg også har fremført på vore kongresser.

De sidste otte år har jeg deltaget i ældrerådsarbejdet i Hvidovre Kommune, hvor der har været og er store opgaver at løse.

Det er ved lov bestemt, at der skal være ældreråd i alle landets kommuner, og at kommunalbestyrelserne skal høre ældrerådene i alle spørgsmål, der vedrører de ældre borgere.

Mit synspunkt er, at man med uddannelse i sygepleje har en væsentlig baggrund for at deltage i arbejdet for vore ældre medborgere, da vores viden i en lang række tilfælde dækker de emner, ældrerådene arbejder med.

Ældre har ofte brug for at få bevilget hjælpemidler. Jeg har eksempler på, at ældre har ventet i syv måneder på en løsning, der kunne afhjælpe en del af deres problemer. I det lokale ældreråd fandt vi dette ganske utilstedeligt og gjorde kommunen opmærksom på, at der burde ansættes to medarbejdere mere i afdelingen for hjælpemidler.

Da dette blev gennemført, blev ventetiden nedbragt med flere måneder. Der kan findes mange eksempler på områder, hvor ældrerådene kan få indflydelse på ældrepolitiken. For tiden arbejder vi i ældrerådet med at tilrettelægge en plan for tilsyn på plejehjemmene og med kvalitetskravene i hjemmeplejen.

I Københavns Amt findes et Amtsældreråd, som har nedsat en sygehusgruppe, der især har arbejdet med amtets ældreplan og kræftplan. Vi har bl.a. afleveret høringssvar, der indgik inden Københavns Amtsråds møde i december 2000. Vi pegede på, at amtsrådet burde udvide det geriatriske område til at omfatte alle amtets sygehuse. Dette blev vedtaget, og vi ser nu frem til en bedre behandling af de svageste ældre.

Emnerne, man kan tage fat på, er mangfoldige, og det gælder hele tiden om at være forud og velforberedt til næste slag.

Den sygeplejefaglige baggrund er væsentlig, når det drejer sig om problemer på sygehusområdet. Arbejdet med problemerne har beriget min tilværelse, og jeg har lært min kommune at kende fra en anden side. Ældrerådet er med til at præge udviklingen omkring ældrevelfærd, ældreomsorg og ældrepolitik - under behørig respekt og hensyntagen til kommunens andre borgere.

Jeg har derfor den opfordring til alle, som er fyldt 60 eller har en pensionisttilværelse foran sig: Stil op ved valg til det lokale ældreråd. En opgave, der giver indflydelse og mening med tilværelsen!