Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det handler om at have en strategi

Sygeplejeforskningens fokus har bevæget sig væk fra sygeplejerskerne selv og er i stedet målrettet patientplejen, viser ny undersøgelse. Dansk Sygeplejeråd fortsætter sit arbejde med den nationale delstrategi.

Sygeplejersken 2001 nr. 20, s. 15

Af:

Grethe Kjærgaard, journalist

Dansk Sygeplejeråd har opbakning fra danske sygeplejeforskere og sygeplejeledere til sit arbejde med udvikling og implementering af den nationale delstrategi for sygeplejeforskning. Arbejdet startede i 1998 og videreføres til 2002, hvor der bliver en evalueringskonference sidst på året. Midtvejs i forløbet er der nu afviklet en høringskonference om erfaringerne med strategien på lokalt plan. Hvordan bruges den ude omkring? Hvordan prioriteres der? Og hvad skal der overordnet arbejdes videre med fra centralt hold? Dansk Sygeplejeråds næstformand Aase Langvad glædede sig over tilslutningen, da hun bød velkommen på konferencen på Vilvorde Kursus Center:

''Danmark er et af de første lande, som har udarbejdet en national strategi for sygeplejeforskning. Det har vakt opmærksomhed. Strategien er blevet til i dialog med ministerier, organisationer, institutter og ledende sygeplejersker og handler om sygeplejeforskernes vilkår, rekrutttering og uddannelse samt integrering af forskning og praksis, finansiering og samarbejdsrelationer.'' Aase Langvad nævnede, at den følgegruppe, der er nedsat efter udarbejdelsen af strategien, fungerer både som netværk og inspirator og er også den forsamling af fagfolk, som skal arbejde videre med input fra høringskonferencen på Vilvorde om den fremtidige forskningsprioritering. Forskningsministeriet har anbefalet, at sygeplejerskerne skal være opmærksomme på de rammevilkår, der er for den medicinske sundhedsforskning. Her er der fornylig meldt ud, at det nu bliver muligt at begynde på en forskeruddannnelse, før man er færdig med sin kandidatgrad.

Aase Langvad havde også et budskab med fra forskningsminister Birte Weiss, som opfordrer sygeplejerskerne til at være med til at give høringssvar, når det drejer sig om de tværfaglige forskningsgrupper. Det er tanken, at følgegruppen skal deltage i fremtidige høringer inden for sundhedsforskningen, ligesom mødet mellem følgegruppen og forskningsministeren skal være en tilbagevendende begivenhed.

Foreløbige tal

For at få et udgangspunkt for det videre arbejde med delstrategien har følgegruppen sammen med Dansk Sygeplejeråds sekretariat gennemført en spørgeskemaundersøgelse om, hvor sygeplejeforskningen og sygeplejeforskerne befinder sig p.t.

Undersøgelsen, der blev fremlagt af seniorforsker, dr. i folkesundhedsvidenskab Lis Wagner, Universitetshospitalernes Center for Sygepleje- og Omsorgsforskning, og projektleder, ph.d.-studerende Yrsa Andersen, Statens Institut for Folkesundhed, er, hvad de to kalder en præliminær undersøgelse. Dvs. undersøgelsen giver kun et foreløbigt billede af sygeplejeforskningen i Danmark:

''Den samlede svarprocent når bare op på 38. Derfor kan undersøgelsen kun bruges som rettesnor og ikke som noget endegyldigt svar på, hvordan implementeringen af den nationale delstrategi for sygeplejeforskning har slået igennem,'' understregede Lis Wagner.

''Det kan meget vel tænkes, at der ikke er svaret, fordi arbejdsstedet/institutionen ikke har haft, hvad vi har spurgt om, f.eks. en sygeplejerske med ph.d.-kvalifikationer eller en ph.d.-studerende. Men det kan også tænkes, at der er sygeplejersker, der ikke har svaret, fordi de ikke har modtaget vores skema. Det har nemlig vist sig svært at lokalisere de personer, som vi gerne ville have svar fra.''

Svarprocenten på de 38 er en samlet angivelse og dækker både uddannelses- og forskningsinstitutioner samt primær og sekundær sektor. Både skoler og forskningsenheder har været interesseret i at svare. Her er procenterne helt oppe på henholdsvis 73 og 90, mens den er på 34 hos sekundær sundhedstjeneste og 29 i primær.

Undersøgelsen rummer også en status over de sygeplejersker, der har erhvervet sig en doktor- eller ph.d.-grad, nemlig 27, mens 19 er i gang som ph.d.-studerende sygeplejersker. Men der kan være flere, så Lis Wagner og Yrsa Andersen appellerer til, at sygeplejerskerne selv kontakter følgegruppen, når listen skal justeres.

Undersøgelsen viser, at sygeplejeforskningens fokus er flyttet væk fra sygeplejerskerne selv og i stedet er målrettet den egentlige patientpleje. Fra sekundær praksis er det især den evidensbaserede sygepleje, der er interesse for, mens forskningsenhederne prioriterer forskning i livsstilssygdomme og patienterfaringer. Skolerne vægter både det kliniske og pædagogiske område, mens primær sektor prioriterer sundhedsfremme og forebyggelse, kvalitetsudvikling, pleje og omsorg. Delstrategien er udgivet af Dansk Sygeplejeråd i et hefte med titlen ''National delstrategi for sygeplejeforskning år 1999-2002.'' Den findes både i en dansk og engelsk version.

Læs også "En vildtvoksende have"