Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Chikane og mobning på fødegangen

Arbejdstilsynet rapporterer om "bevidst chikane og mobning" på fødegangen på Odense Universitetshospital.

Sygeplejersken 2001 nr. 43, s. 21

Af:

Lotte Havemann, journalist

Personalet på fødegangen på Odense Universitetshospital led under en ukoordineret, todelt ledelse og en række kampe mellem personalegrupperne, da Arbejdstilsynet besøgte afdelingen i forbindelse med sin indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø på sygehusene.

På fødegangen er jordemødrene underlagt Sygehus Fyn, mens det øvrige personale hører under OUH. I tilsynets rapport om afdelingen, kan man læse, at personalegrupperne ''modtager forskellige informationer om de samme forhold fra henholdsvis OUH og Sygehus Fyn,'' og at ''ledelserne udarbejder funktionsbeskrivelser uafhængigt af hinanden.'' Ledelsen beskrives som ''usynlig,'' og personalet som manglende ''faglig og personlig opbakning.''

Ifølge rapporten hersker der ''frustrationer, misforståelser og mistillid'' på afdelingen. Disse er primært rettet mod ledelserne, men samarbejdet mellem faggrupperne er også berørt. Afdelings- og centerjordemødrene er indbyrdes uenige om, hvem der har kompetence til at tilkalde lægen ved fødselskomplikationer - rapporten taler om ''bevidst chikane og mobning.'' Jordemødre og læger har konflikter pga. indkøb af udstyr. Sundhedsassistenter og sygehjælpere ''opfattes af en del centerjordemødre som tjenestefolk og tiltales som sådan i et nedladende sprog.'' Fødegangen har ingen sygeplejersker ansat.

De belastende forhold på afdelingen ville have udløst et påbud fra Arbejdstilsynet, hvis ikke afdelingens problemer bundede i ledelsens overordnede beslutninger om virksomheden.

Arbejdstilsynet har dog pligt til at belyse de problemstillinger angående det psykiske arbejdsmiljø, de møder, og derfor har tilsynet ikke undladt at informere ledelsen på Odense Universitetshospital om forholdene og anbefale den nogle løsninger. Ledelsen har efterfølgende taget initiativ til at løse problemerne, bl.a. med hjælp fra bedriftssundhedstjenesten.  

Tema: Psykisk arbejdsmiljø