Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Resuméer af international forskning

Sygeplejersken 2001 nr. 43, s. 48

Af:

Ingrid Egerod, cand.cur.

Stilletid: En sygepleje-intervention, der fremmer søvn i neurointensive afdelinger

Olson DM, Borel CO, Laskowitz DT, Moore DT, McConnell ES. Quiet Time: A Nursing Intervention to Promote Sleep in Neurocritical Care Units. Am J Crit Care 2001;10(2):74-8.

Baggrund: Skønt patienter i intensivafdelinger ofte lider af søvnmangel, eksisterer der ikke megen litteratur om virkningen af sygepleje i forhold til at sikre søvn.

Formål: At afgøre, om indførelsen af en ''stilletidsprotokol'' til at reducere eksterne stimuli i omgivelserne vil kunne forbindes med øget hyppighed af søvn blandt patienter i en neurointensiv afdeling.

Metoder: Patienter blev observeret otte gange dagligt før og efter indførelsen af en protokol, der reducerede omgivelsernes lyde og lys fra kl. 02.00-04.00 og fra kl. 14.00-16.00. Data blev indsamlet kl. 02.45, 03.30, 14.45 og 15.30 og blev analyseret for de patienter, der opnåede en score på Glasgow Coma-skalaen på 10 eller derover. I alt blev der udført 2.975 observationer på 239 patienter: 1.446 observationer på 118 patienter i kontrolgruppen og 1529 observationer på 121 patienter i interventionsgruppen.

Resultater: Der blev observeret en signifikant højere procentdel sovende patienter i løbet af de måneder, hvor ''stilletidsprotokollen'' blev anvendt, end i kontrolperioden, før protokollen blev indført. Den øgede mængde søvn blev forbundet med den reducerede mængde lyd og lys i løbet af stilletiden. Patienter, der blev observeret i løbet af interventionsperioden, havde 1,6 gange højere sandsynlighed for at sove i stilletiden end patienterne, der blev observeret i kontrolperioden (P<0,001).

Konklusioner: En koncentreret indsats af personalet for at nedsætte omgivelsernes stimuli på bestemte tidspunkter øger sandsynligheden for søvn i den aftalte stilletid i neurointensivafdelingen.